Ergenekon 'iç mesele', Kürt sorunu 'beynelmilel'

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Türkiye ve Kürt sorunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bildt, "ilginç" gelişmeler beklediklerini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Kürt sorununda "tarihi fırsat" tartışmalarına Avrupa Birliği'nin (AB) Temmuz ayında "Dönem Başkanlığı" görevini devralacak İsveç de katıldı.

Deutche Welle'nin Türkçe servisine açıklamalarda bulunan İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Türkiye'nin çözmesi gereken sorunlar arasında Kürt meselesinin birincil önceliğe sahip olduğunu ifade etti. Bildt, "Birkaç gün önce Kürt sorunun birinci öncelik olduğunu gördüm. Bu konuda ilginç gelişmeler olabilir. Ortaklık Konseyi'nde de tabi bütün bu konular bir bir masaya geldi" dedi.

Ergenekon davası hakkındaki suskunluklarının nedeninin "bu konu Türkiye'nin iç meselesi" sözleriyle açıklayan Bildt, "Tabii ki bu konuyu yakından takip ediyoruz. Bize göre Türkiye'de bunun üzerine gidilmesi, sonuç ne olursa olsun, bizim açımızdan çok önemli" dedi. AB'nin iki temel ülkesi Fransa ve Almanya'nın Türkiye karşıtı söylemlerini de değerlendiren Bildt, sözlerin "AB'nin güvenliği" açısından "tehlikeli" olduğunu ifade etti. Bildt, Türkiye'nin üyeliği ile AB'nin güvenliği arasındaki bağa açıklık getirmedi.

Deutcshe Welle, Bildt ile yaptığı röportajın gerekçesinin İsveç'in yakın dönemde AB dönem başkanı olmasıyla gerekçelendirmişti.