Erdoğan: Türkiye ABD'den daha özgür

Erdoğan ABD Başkanı ile Beyaz Saray'daki görüşmesinin ardından Johns Hopkins Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada Türkiye'de basının özgür olduğunu savundu.

Johns Hopkins Üniversitesi'nde bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye ile ilgili soruları yanıtladı.

Amerikan Kongresi'nde geçen hafta Türkiye'de basın özgürlüğü konusunun konuşulduğunu hatırlatılan soruların birinde Erdoğan, "Ülkemde basın özgürlüğü o kadar ileri ki, Cumhurbaşkanı, Başbakan, bizi, ailelerimizi yerden yere vurmaya kadar her türlü hürriyetleri var. O denli hakaretler yapılıyor. Hakaretlere basın özgürlüğü diyorsak bir şey diyemem. Ben, eleştirilere karşı değilim" şeklinde yanıtladı.

"Siz isteyin bir daha bakalım"
Başbakan Erdoğan, ABD'nin veya Amerikan Kongresi'nin basın özgürlüğü konusunda bir tavsiyesi varsa bunu bilmek istediğini ve gerekirse masaya yatırılabileceğini belirterek "Ama bu tür lobilerle Türkiye'de basın özgürlüğü sorgulanamaz. Basın Türkiye'de, ABD'den çok daha özgürdür" dedi.

"Benim ecdadım soykırım yapmaz"
Johns Hopkins Üniversitesi'nde konuşan Erdoğan, dış politika konularında yöneltilen soruları da yanıtladı. Obama'nın, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına dair görüşlerinin değişmediği yönündeki açıklamasını nasıl değerlendirdiği sorulan Erdoğan, "Lobi çalışmalarıyla (Ben, böyle düşünüyorum) demekle olmaz. Benim ecdadım soykırım yapmamıştır, yapmaz" dedi.

"Yeni Osmanlıcı değiliz"
Türkiye'nin dış politikada "Neo Osmanlıcılık" veya "Yeni Osmanlıcılık" politikası izleyip, izlemediğine yönelik bir soruya Erdoğan, "Böyle bir yakıştırmayı kabul etmiyoruz" diye yanıt verdi. Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti içinde Yeni Osmanlıcılık akımı yok. Yakıştırmadır. Eksen kayması gibi yakıştırmalar yapanlar, şu andaki iktidarı gölgeleme çabasındadır" dedi.

"Dinci bir parti de değiliz"
Türkiye'nin, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı tebrik etmekte çabuk davrandığının söylenmesi üzerine Erdoğan, "Seçimlerde kazananlar tebrik edilir. Daha önce de birlikte çalıştığımız bir meslektaşımızı tebrik etmekten daha doğal ne olabilir? Kaybedene geçmiş olsun diye arayacak değildik" dedi.

Dünyada İslami nitelikli partilerle AKP'nin ilişkilerinin nasıl olduğu sorusu üzerine Erdoğan, "Dünyada hangi parti görüşmeyi arzu ederse kapımız açıktır. Bizim parti, asla İslamcı bir parti değildir. Parti, dinci olamaz. Mensubu olduğunuz dini lekelersiniz. Biz, dinimize böyle saygısızlık yapmayız" dedi.
(soL - Haber Merkezi)