Erdoğan ABD ile hızlı adımlara hazırlanıyor

Erdoğan ABD ziyareti öncesi, siyasi ve askeri iş birliğinin atılacak bazı somut adımlarla iktisadi ve ticari ilişkilere yansıtılması açısından faydalı olacağını savundu.

ABD Başkanı Barack Obama'nın davetlisi olarak ABD'ye giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD gezisi öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, ABD ziyaretinin, iki ülke ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi, Türkiye-ABD iş birliğinin geliştirilerek çeşitlendirilmesi, örnek bir düzeyde olan siyasi ve askeri iş birliğinin atılacak bazı somut adımlarla iktisadi ve ticari ilişkilere yansıtılması açısından faydalı olacağı kanaatinde olduğunu bildirdi.

ABD'nin asker talebini değerlendiren Erdoğan, "TSK talep gelmeden bölgedeki asker talebini artırdı. Biz Afganistan'da yapabileceğimizi yaptık. TSK eğitim ve emniyet konusunda hazır" dedi. Erdoğan konuyla ilgili şunları söyledi: ''Öncelikle orta gündemimizde yer alan ve yakın işbirliği sürdürdüğümüz Irak, Afganistan, Pakistan, Orta Doğu, Doğu Akdeniz, Balkanlar ve Kafkasları kapsayan geniş coğrafyadaki gelişmelerle, terörizmle mücadele, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi, küresel mali kriz, iklim değişikliği ve enerji arz güvenliği gibi çeşitli güncel konularda görüş teatisinde bulunacağız.

Demokratik açılım süreci
Demokratik Açılım sürecini değerlendiren Erdoğan, "Herkesin taşları eteğinden dökülüyor, kiminin de paçalarından dökülüyor" dedi. Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin 8 Aralık'ta görüşeceği DTP'yi kapatma davasına ilişkin "Doğmamış çocuğa don biçilmez. Kararı Anayasa Mahkemesi verecek. Verilecek karar ülkemiz için hayırlı olur. Sine-i millet hiçbir siyasnin tasarrufu altında değildir. O halkımıza ait olan bir tasarruftur" değerlendirmesinde bulundu.

Demokrotik açılıma ilişkin soruları yanıtlayan Erdoğan, "Açılım süreci konusunda herkesin taşları eteğinden dökülüyor, kiminin de paçalarından dökülüyor. Biz bunun bir devlet projesi olduğunu, muhatabının 72 milyon vatandaşın olduğunu söyledik. Sözü olan herkesin bu sürece katkı vermesini ifade ettik" dedi.
(soL - Haber Merkezi)