Davutoğlu, Rusya'nın 'silah olmadığını açıklayın' talebine yanıt verdi

Rusya'nın inişe zorlanan Suriye yolcu uçağında "silah olmadığına ilişkin kamuoyuna açıklama yapın" talebine yanıt veren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uçakta askeri mühimmat olduğu iddiasını yinelerken, "o uçağı biz indiririz" dedi.

Moskova-Şam seferini yapan Suriye yolcu uçağının F-16'larla Ankara'ya indirilmesinin ardından AKP'nin "uçakta askeri mühimmat vardı" iddialarına ilişkin dün bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, uçakta silah olmadığına ilişkin Türkiye'nin açıklama yapmasını talep etmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sergey Lukaşeviç ise geçen hafta Rusya'nın Sesi radyosuna verdiği demeçte Türkiye’nin uçakta füzeler olduğuna dair iddiasından vazgeçtiğini ifade etmiş, Türk tarafının Rus yolcuları uçakta tuttuğu ve Rus diplomatlarla görüşmeyi reddettiği için Rusya’dan özür dilediğini dile getirmişti.

Rus dışişleri yetkililerinin açıklamalarına katıldığı bir televizyon programında yanıt veren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yine benzer iddialar ortaya attı. İndirilen yolcu uçağına ilişkin “Hem uluslararası hukuka aykırı bir şekilde, biraz da bizim tabiri caizse yutacağımızı, göremeyeceğimizi düşünerek, sivil uçağa askeri malzeme yüklüyorsunuz ve bizim üzerimizden geçirmeye kalkıyorsunuz. O uçağı biz indiririz” diyen Davutoğlu, haftalardır süren bu iddialara rağmen konuya ilişkin yine net bir açıklama yapmadı.

(soL - Haber Merkezi)