Cemaatçiler Boğaziçi'ni kaybetme telaşında

Zaman Gazetesi'nden Bülent Keneş Boğaziçi Üniversitesi'ne bu sene uygulanmaya başlanan türban yasağı ile üniversitenin "elit" olmaktan çıkarak sıradanlaştığı yorumunu yapıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Zaman Gazetesi ile birlikte çıkartılan, İngilizce yayınlanan Today's Zaman Gazetesi genel yayın yönetmeni Bülent Keneş Zaman'daki yazısında Boğaziçi Üniversitesi'nde daha önce uygulanmayan türban yasağını uygulanmaya başlanmasını "Bir özgürlükler kalesinin düşüşü" olarak nitelendirmiş. Keneş kendisinin de mezunu olduğunu belirttiği Boğaziçi Üniversitesi'nin yasalara uymasını "elit" bir üniversite olmaktan çıkarak "sıradan" bir üniversiteye dönüşmesi olarak yorumluyor.

Keneş, Boğaziçi Üniversitesi'nde yeni göreve başlayan Rektör Kadri Özçaldıran'ın türban yasağını uygulamaya koymasına tepkisini "Duyar duymaz ilk tepkim gayri ihtiyari bu oldu: "Eyvah, bir özgürlükler kalesi daha düştü!" Kesin karar vermek için belki hâlâ çok erken. Bu tür talihsiz durumlarda insan belki bir yanlış anlaşılma ve bu yanlış anlaşılma üzerine yapılan bir yanlış uygulama vardır ümidini korumak istiyor hep" şeklinde ifade etmiş ve rektörün uygulamasını "Söz konusu olan çok köklü bir üniversitenin koskoca rektörü de olsa belki de ilk günün heyecanıyla ne yaptığını bilmiyor diye avunmak istiyor insan" diyerek hala kabullenemediğini anlatmaya çalışıyor.

Keneş'in kabullenemediği bir diğer konu da Boğaziçi Üniversitesi Rektörünün nasıl olup da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün üniversitelere "titizlikle" atadığı AKP yandaşı rektörler listesine girebilmiş olduğu. Keneş bu üzüntüsünü şöyle ifade etmiş: "28 Şubat sürecinin en baskıcı dönemlerinde bile öğrencilerinin bireysel özgürlüklerine, giyim kuşamına müdahale etmeyi aklından bile geçirmeyen Boğaziçi Üniversitesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gibi baskı ve kısıtlamaların mağduru olmuş liberal-demokrat biri tarafından atanan bir rektörün elleriyle yasakçılıkla ilk kez karşılaşma bahtsızlığını yaşayabiliyor".