"Bize bir şey olmaz"a devam

Dünyada yaşanan ekonomik krizin Türkiye'yi etkilememesinin nedeninin bayram tatiline denk gelmesi olduğu değerlendirmesi yapılırken, bayramın ikinci gününde bakanlar "kriz bizi etkilemez" açıklamalarına devam ettiler.

soL (HABER MERKEZİ) Krize yönelik kurtarma planının ABD Kongresi Temsilciler Meclisi'nde reddedilmesinin ardından krizin etkileri tüm dünyada daha şiddetle hissedilirken, krizin tatile rastlaması nedeniyle etkili olmadığı ülkemizde AKP hükümetinin bakanları ve yetkililer " bize bir şey olmaz" söylemini "bu krizi fırsata bile dönüştürürüz" söylemiyle beraber devam ettiriyorlar. Bayramın ikinci gününde bir çok bakan ve Cumhurbaşkanı yaptıkları konuşmalarda "Türkiye krizden etkilenmeyecek, hatta karlı çıkacak" iddiasını yinelediler.

"En iyi liman Türkiye"
Dün bir basın toplantısı düzenleyen Tüzmen, krizi ve Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Krizin ülkemiz için bir avantaj olabileceğini iddia eden Tüzmen, ihracatçı için "kambur haline gelen" düşük kur-yüksek faiz politikasının bu dönemde Türkiye açısından avantaja dönüşebileceğini savundu.

Tüzmen, Türkiye'nin tehdit unsurlarının fırsat unsurları haline getirilebileceğini iddia ettiği konuşmasında uluslararası yatırımcıların yastık altında çok fazla miktarda parası bulunduğunu, atıl durumdaki bu fonların mutlaka kendisine yer arayacağını, bu sermayenin yeni yatırımlara yöneleceğini anlattı. Türkiye'nin sergilediği profille serbest kalan bu sermaye için yeni bir çekim merkezi olacağını savunan Tüzmen, "Bu fırtınada en iyi liman Türkiye" dedi. Tüzmen "doğru ve etkin kriz yönetimi"nin Türkiye'nin risk sigortası olduğunu da ekledi.

"Yakından takip ediyoruz"
Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, "Alınması gereken kararlar varsa, zaten zamanında alınır ve alınabilir. Bir panik havasını estirmenin anlamı yok. Türkiye'de, zaten uzunca bir süreden beri kendi ekonomik bünyesini sağlamlaştırmak için, bu türlü şoklara karşı daha dayanıklı olabilmek için, uyguladığı bir istikrar programı var, mali disiplin var. O, zaten en önemli tedbirdir" diye konuştu.

"Etkilenme manasında değil ama..."
Meclis'in 23. dönem 3. yasama yılı açılışında gazetecilerin tüm dünyanın gündeminde olan ekonomik krizle ilgili sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Unakıtan "bize bir şey olmaz" açıklamalarının en "itidallisini" yaparak Türkiye'nin krizden en az şekilde etkilenmeye çalışacağını ifade etti. Unakıtan, Türkiye'nin, daha önce alınan ekonomik önlemler doğrultusunda dış krizlere karşı dayanıklılığı olduğunu belirtti ve "bu etkilenme manasında değil, ama asgari seviyede tutmaya çalışıyoruz" dedi. Unakıtan, konuyla ilgili önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyeceğini bildirdi.

"Kriz, gıda ve tarımda fırsata dönüşebilir"
Meclisin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de benzer şekilde, Türkiye'nin dünyada yaşanan krizi fırsata dönüştürebileceğini vurguladı. Krizin Türkiye'yi etkilemeyecek olmasının nedenini "Herkesi etkiliyor bunlar ama Türkiye çok şükür ki kendi tedbirini son beş altı sene içinde köklü reformlarla yapıldı ve dışardan ve içerden gelen şoklara karşı kendini daha koruyucu oldu" sözleriyle açıklayan Gül "Krizin çıkara çevirebilmemiz için yine Türkiye'nin önünün çok görülebilir olduğunu göstermemiz lazım. Bu da nasıl olacak? Bizim köklü bir reform süreci içinde olduğumuzu göstermek. O bakımdan tabi ki hükümete çok büyük iş düşüyor" diye konuştu.