Barış isteyen aydınlar Antakya’da halkla buluştu

Hatay'ın Yeşilpınar beldesinde "9. Defne Kültür Sanat Festivali" kapsamında düzenlenen forumda "Barışa Çığlık" başlığı altında Suriye'de ve Türkiye’de yaşanan olaylar değerlendirildi. Festivalin ilk gününde 19.00 itibariyle başlayan etkinlikte konuşmacılar savaş çığırtkanlığına karşı barışın sesini yükseltti.

Hatay'ın Yeşilpınar beldesinde gerçekleştirilen "9. Defne Kültür Sanat Festivali" kapsamında düzenlenen forumda "Barışa Çığlık" başlığı altında Suriye'de ve Türkiye’de yaşanan olaylar değerlendirildi. Festivalin ilk gününde düzenlenen etkinlikte konuşmacılar savaş çığırtkanlığına karşı barışın sesini yükseltti.

Konuşmacılar, "barışa çığlığın" tüm ülkeye yayılması için girişimlerde bulunulması gerektiği konusunda görüş bildirdi.

Gazeteci Yazar Enver Aysever, Sanatçı Hilmi Yarayıcı, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi Başkan yardımcısı Dilek Dindar ve Avukat Efkan Bolaç’ın divanı oluşturduğu etkinlikte, sanatçıların, yazarların ve siyasetçilerin yaptığı konuşmalardan öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

Ali Kenanoğlu (Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği): “Suriye’de de Muaviye Ordusu Alevilere karşı katliamlara hazırlanıyorlar. Hatay’daki Aleviler de, Muaviye ordusunun tehditi altındadır. AKP Muaviye Ordusunun ta kendisidir. Ancak biz bu topraklarda Yavuz Sultan Selimlere boyun eğmedik. Tayyip kim oluyor, ona mı boyun eğeceğiz. Sözü sokaklar söyleyecek…”

Kemal Okuyan (TKP Merkez Komite üyesi): "Biz zokayı nasıl yuttuk? Türkiye’de insanların AKP aldatmacasını yemesine nasıl izin verdik? Çok büyük çoğunluğumuz AKP'yi saptadık, AKP’ye karşı mücadele ettik. Öte yandan barış ve özgürlük isteyenlerin AKP zokasını yutmasına izin verdik. 'Neden' sorusunu sormak gerek. Suriye sorunu tüm ülkeyi ele alacak zor bir dönemin açılışıydı. Yakın döneme bakmak gerekiyor."

"Türkiye 'Arap Baharı'nın başlangıç noktasıdır. AKP bu sürecin lokomotifidir. Bazıları AKP iktidarının demokrasi getireceğini sandılar. Bunda hepimizin günahı var.

"AKP geldiğinde ülke iyi durumda değildi. Ben devrimciyim, burada devrimciler çoğunlukta hepimiz bedeller ödedik. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin değişmesi gerektiğini biliyorduk. Ancak AKP'nin çok tehlikeli olduğunu da biliyorduk."

"Biz bu zokanın Davos'la başladığını anlatamadık. Tiyatro Mısır ve Tunus'la devam etti. Ancak Libya da yaşananın ne olduğu ortaya cıktı. Esas olarak kapitalist piyasadan gücünü alan AKP iktidarı var karşımızda. Sadece emperyalizmden tekelcilerden bahsetmek yetmiyor, bu coğrafyanın sınırsız bir piyasacılığın eline teslim edilmek istendiğini gördüğümüz ölçüde bu kanlı oyunu bozarız. Haklı olan her zaman kazanır. Bunu tüm ülkeye yayarsak AKP'nin tekerine çomak sokarız."

Semir Aslanyürek (yönetmen): “Hatay halkının sabrını zorlamayın, Zülfikarı kınından çıkartmayın… Can Yücel’in dediği gibi, Türkiye ikiye bölünsün namuslular ve namussuzlar diye..”

Dinç Çoban (gazeteci, yazar): “Bu kentin sokaklarında eskisi gibi barış türküleri söylemek istiyorsanız sokaklarınızı şerden koruyun. Sokaklarınızı şerden korumak için evlerinizi devrimcilere açın, onlar sizi şerden koruyacaktır. Unutmayın, sizin için ölecek birileri var. Yanı başında savaş olan bir kent olsa da barışı dillendiren, yüksek sesle haykıran Hatay’a selam olsun…”

Ali Nafile (şair, müzisyen): “Masada Antakya’nın sembolü, barışın ve kardeşliğin sembolü defne var… Şeytan ve vicdan arasında tercih yapın…”

Orhan Alkaya (tiyatrocu): “AKP, Suriye konusunda yalan söylüyor. Dış ilişkiler de kıraathane jargonuyla sürdürülüyor”

Sadık Gürbüz (müzisyen): “Ey AKP, senin ülkende mi özgürlük var? Barış için önce AKP tepelenmeli. Çünkü AKP’nin beslendiği kaynak, düşmanlıktır. Bunlarda vicdan ne arar, onların kabesi insan değildir. AKP, sağlığa da, vatana da, insana da düşmandır…”

Emre Doğan (CHP Gençlik Kolları başkanı): “Zulme ve şiddete karsı, bütün dünya halklarını birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Zulme tanıklık ediyoruz, barışı savunuyoruz. Kendi ülkesinde demokrat olmayan, Suriye için mi demokrat olacak?”

Erol Ekici (DİSK Genel Başkanı): “Irak’ta, Libya’da ne olduysa, Suriye’de olan da odur. Eşbaskan Recep Tayyip Erdoğan kime uşaklık ediyor? Suriye’de çaba boşa çıktı, 1 yıl yedi aydır namuslu Suriye halkı direniyor. Onların sesine ses vermek, destek olmak gerekiyor…”

Süleyman Çelebi (CHP milletvekili): “Tüm Türkiye ağıt yakmayı bırakmalı, barış çığlıklarını sokaklarda birlikte kol kola haykırmalı. Emperyalist işgale son demeliyiz. Emperyalizme karsı ortak mücadele hattını örmek tüm devrimcilerin namus borcudur… İnadına barış, inadına mücadele…”

Mehmet Ali Edipoğlu (CHP Hatay Milletvekili): “Buradan bir suc duyurusunda bulunuyorum Hatay sokakları kiralık katil dolu… Emperyalistler yenilecekler. Dünyanin devrimci kahramanlarına selam olsun. Yaşasın halkların kardeşliği, yasasın barış…”

Hurşit Günes (CHP Genel Başkan Yardımcısı): “Bizim topraklarımızda barış büyümeli. Suriye’ye barış ve demokrasi silahla gelmez…”

Konuşmaların ardından Ali Nafile “Asfur” adlı şarkıyı seslendirirken, konuşmaların bitiminde ise tüm katılımcılar hep birlikte sahneye çıkarak barış şarkılarını hep bir ağızdan seslendirdi.

(soL-Antakya)