Arınç: ABD'de polis kafanıza sıkar, bizde de öyle olsun

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Kobani eylemlerinin ardından gündeme getirilen toplumsal olaylarda polisin yetkisini artıracak düzenleme konusunda, yasalarda yapılacak dar kapsamlı değişiklikler yerine Almanya örneğini esas alacak kapsamlı bir reform çalışması yapılacağını söyledi.

Arınç, toplantının en önemli gündem maddelerinden birinin, Kobani eylemleri olduğuna işaret ederken İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın hem yaşanan olaylar hem de 'güvenlik güçlerinin karşılaştığı sorunlar' hakkında bir sunum yaptıklarını söyledi. Eylemlere ilişkin Emniyet’in hazırladığı rapordan rakamlar aktaran Arınç, 38 ilde toplam 1419 olayın meydana geldiğini, olaylarda 308 polisin yanı sıra 415 yurttaşın yaralandığını belirterek toplam 1954 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 275’inin ise tutuklandığını söyledi.

‘ABD’de hapşırsanız kafanıza sıkarlar’
Güvenlik güçlerinin yetkilerinin koordinasyonu ve kullanımı sırasında çıkan engeller ele alınarak kanunlarda yapılacak değişikliğin yeterli olmayacağı için kapsamlı bir iç güvenlik reformunun hazırlanması gerektiğini söyledi. Arınç, yapılacak yasal düzenlemenin ayrıntılarına ilişkin bir soru üzerine, şöyle konuştu:

"Teknik olarak ve istihbarat açısından hiçbir eksiğimiz kalmamalı ve aralarındaki uyumu sağlayacak yeni bir mekanizmayı gündeme getirebilmeliyiz. Bugün polisin kullandığı yetkilerin bir kısmı, AB üyesi ülkelerin hiçbirinde, olumsuz anlamda söylüyorum mevcut değil. ABD’yi örnek verelim ABD’de polis her şeydir. Araba kullanırken arabanızı durdururlarsa, elinizi direksiyondan ayırmamanız size ikaz edilir. Hapşırmak istediniz, cebinizden bir şey almak istediniz... Kafanıza kurşunu yersiniz. Polisin bu kadar yetkisi vardır. Biz, AB üyesi ülkelerin mevzuatlarına baktığımız zaman Almanya örneğinde, polisin gözaltına alma hakkı var, korunaklı bir yere götürme hakkı var vesaire. Biz mademki AB müktesebatına uyum kapsamında pek çok yasal düzenlemeyi yaptık, niçin kolluk kuvvetlerimizin daha güçlü olması bakımından yeni bir iç güvenlik reformu çıkarmış olmayalım? Bunların hepsini dikkate alıyoruz ama bu çalışmada şüphesiz özgürlükler, demokrasi ve hukuk esas olacaktır.”