AKP'den '40 bin kadrolu öğretmen' masalı

AKP hükümeti en son 40 bin kadrolu öğretmenin işe alınacağını açıkladı. Açıklama basında da "müjde" sözüyle yansıtılırken, bu sayıdaki öğretmenin eğitimin ihtiyaçlarına denk düşmemesi bir yana açıklanan rakamın yalandan ibaret oluşu konu ile ilgili kesimlerin tepkisini çekiyor.

AKP hükümetinin hazırladığı Anayasa değişiklik paketinin Meclis'teki görüşmeleri gerilimli bir biçimde sürerken, AKP'den kamuoyunda gündem yaratacak kimi açıklamalar ardı ardına geliyor. Dün de Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu "müjdeli" bir haber verdi. Çubukçu 40 bin öğretmenin kadrolu olarak işe alınacağını bildirdi.

Son günlerde özellikle memur alımlarına ilişkin haberlerin yoğunlaştığı, hatta bu haberlerin doğrudan Başbakan Erdoğan tarafından duyurulması dikkat çekiyordu. 40 bin öğretmenin işe alınacağını duyuran Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ardından konuya açıklık getiren Nimet Çubukçu, halkın gündemdeki tartışmalı Anayasa paketinden çok işsizlikle sorunu olduğu yolundaki bazı yorumları değerlendirme dışında tutmadığı düşünülen ve yaklaşan seçimleri de gözönünde bulunduran hükümetin attığı adımların reklamını yapmış oldu.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Bütçe Kanunu kapsamında MEB'in kullanacağı 21 bin öğretmen kadrosu bulunduğunu, 19 bin yeni öğretmen kadrosu için de TBMM'ye kanun tasarısı sunacaklarını, toplamda 40 bin öğretmen alınacağını, dün Meclis'te Anayasa paketi görüşmeleri için Meclis'te bulunduğu bir sırada gazetecilere açıkladı. Çubukçu, "yeni öğretmenlerin 10 binini Haziran ayında, 30 binini de Ağustos ayında atamayı planlıyoruz. Böylece bu yıl içinde atadığımız öğretmen sayısı 65 bine ulaşacak" dedi.

"Yalan söylüyorlar!"
Mehmet Şimşek ve Nimet Çubukçu'nun açıkladıkları rakamın gerçek olmadığına ilişkin karşı açıklamalar da gecikmedi.

40 bin kadrolu öğretmen alımının, 40 bin "yeni atama" olarak gösterilmeye çalışıldığı ama durumun böyle olmadığı, 40 bin kadronun çok önemli bir bölümüne halihazırda Bakanlığa bağlı çalışan sözleşmeli öğretmenlerin geçirileceği, ilk olarak Haziran ayında 10 bin, ikinci olarak da Ağustos ayında 30 bin olmak üzere atanacağı açıklanan toplam 40 bin kadronun 18 bininin sözleşmeli öğretmenlerce doldurulacağı söyleniyor.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun daha önceki bir açıklamasında, sözleşmeli öğretmenlerden boşalan yerler için artık sözleşmeli öğretmen alınmayacağını belirtmesinden yola çıkılarak, halihazırda Bakanlık bünyesinde çalışan öğretmenlerin statüsünün değiştirilerek sözleşmelilikten kadroluluğa geçiş yapılacak olması nedeniyle, toplamda 40 bin değil 20-25 bin arası öğretmenin ilk kez kadrolu olarak işe alınmış olacağı ifade ediliyor.

"Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu" (AYÖP) Dönem Sözcüsü Şafak Bay, kabineden iki bakanın dünkü açıklamalarının bir aldatmaca olduğunu belirtti. Şafak Bay, "10 bin sözleşmeli öğretmen Haziran ayında kadroya geçecek. Yerine yeni sözleşmeli alınmayacak. Otomatik olarak sayı 30 bine düşüyor. Aynı şekilde Ağustos ayında da 8 bin sözleşmeli öğretmenin kadrolu olacağı söyleniyor. Bunun da bu açıklanan sayıdan yapılması planlanıyor. 40 bin dedikleri aslında 22 bin. Bu 22 bin de net değil. En iyi ihtimal 20-25 civarında diye düşünüyoruz" diyor.

AYÖP Dönem Sözcüsü Bay, haberin basında "müjde" diye duyurulmasına da tepki gösterek, "40 bin rakamı, yüzde yüz aldatmaca. Bu, bir haberin ısıtılıp ısıtılıp yeniden sunulması demek. Herkes yeni 40 bin öğretmenin alınacağına inanıyor ki, zaten 30 binden fazla almaları yasalara aykırı. Emekli olanların yerine işe alınacak kadrolar konusunda yüzde 50 sınırlaması var. Bu biraz da seçim yatırımıdır. Herkesin gözü boyanıyor. Reklam" dedi.

2010 Bütçesi, öğretmen değil polis alımına ayrıldı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamasında, 40 bini öğretmenin yanı sıra, 20 bin de polisin kadrolu olarak işe başlatılacağını belirtmişti. Oysa, konuyla ilgili kesimler, polis alımı dışında, ciddi sayıda kadrolu öğretmen işe alımının mümkün olmadığını, buna 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'ndaki ilgili hükümlerin engel olduğunu belirtiyor.

Halihazırdaki mevzuata göre kadrolu çalışan alabilmek için açıktan atama izninin olması gerekirken, Bütçe Kanunu'nun 22. maddesine göre açıktan atamaların sayısı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın da aralarında yer aldığı kimi kamu kurumları için ancak yıllık 21 bin olabiliyor.

Bu nedenle yeni bir kanuni düzenleme yapılmazsa, Mehmet Şimşek ve Nimet Çubukçu'nun sözünü ettiği rakamlarda kadrolu öğretmen alımının mümkün olmadığı ortaya çıkıyor. Mevzuat gereğince bugün itibariyle atanabilecek öğretmen sayısı 21 bin olduğu için, Bakan Çubukçu'nun da açıkladığı üzere, 19 bin kadrolu öğretmen alımı için yeni kanun çıkarılması halinde toplam sayının 40 bine ulaşabileceği ortaya çıkıyor.

AKP hükümetinin, kendi hazırladığı 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'ndan "sapma" olarak adlandırılabilecek bu adımları, AKP'nin, eğitimin ihtiyaçlarını gözetmekten çok, pek çok başlıkta sıkıştığı bir dönemde önünü açabilmek için attığı akla geliyor.

(soL-Haber Merkezi)