AKP’ye istifa çağrısı

Ankara Emek ve Meslek Örgütleri Platformu, madende meydana gelen iş cinayetlerinin özelleştirme ve taşeronlaşmadan kaynaklandığına işaret eden bir açıklama yaptı.

Olgunlar Caddesi üzerindeki madenci anıtı önünde gerçekleşen açıklamaya emek örgütlerinin temsilcileri ve siyasi partiler katıldı. Açıklamayı Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş okudu.

“Siyah akar Zonguldak’ın deresi / Yüz karası değil kömür karası / Böyle kazanılır ekmek parası” dizeleriyle konuşmasına başlayan Pektaş, resmi verilere göre kömür ocaklarında 1955-2009 arasında meydana gelen iş kazalarında 2 bin 687 işçinin öldüğü ve 326 bin 321 işçinin yaralandığı, 2003’ten beri ise 257 işçinin öldüğü ve 14 bin 379 işçinin yaralandığı bilgisini verdi. Bu verilere göre yaklaşık 55 yıl içerisinde meydana gelen ölümlerin 10’da biri, yaralanmaların ise 20’de biri AKP hükümeti döneminde yaşanmış görünüyor.

“Zonguldak’ta ilk patlamanın ardından yaşanan ikinci patlama ve son olararak Başbakan’ın ‘Bu insanlar bu acılara alışık, bunlar kaderdir’ demesi üçüncü bir patlama gibi yürekleri ve vicdanları sarsmıştır. Sorumsuzluğun bu kadarına pes dedirterek gaf üstüne gaf yapan ve kendisini temize çıkarmak isteyen AKP zihniyeti çareyi kendisini protesto eden madenci yakınını provokatör ilan etmekte bulmuştur” denildi.

Açıklamada, özelleştirilen, taşeronlaştırılan her yerde ölüm olmasının kader veya işçilerin ihmali değil cinayet olduğu söylenerek, patlamanın yaşandığı ocakta 4 yıldır çalıştırılan taşeron firmanın kamusal denetim yerine kendi kendini denetlediği ve imalatın bilimsel mantığına aykırı hareket ettiği belirtildi. 2000’li yıllarda bu politikaların ürünü olarak iş cinayetlerinin arttığına işaret edilererek, Zonguldak, Balıkesir, Bursa’da yaşanan ve bundan sonra nerede yaşanacağı bilinmeyen muhtemelen iş cinayetlerinin sorumlularının işçi sağlığı ve iş güvenliğini yok sayan, taşeronlaşmanın önünü açan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve siyasi iktidar olduğu söylendi.

AKP’nin istifaya çağırıldığı açıklamada, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin iyileştirilmesi için yetkililer acilen göreve davet edildi. Açıklamanın sonunda, güvencesiz çalışmaya karşı sendikalar ve toplumsal muhalefet güçlerinin 26 Mayıs günü üretimden gelen gücünü kullanacağı ilan edildi.
(soL - Haber Merkezi)