Basın fotoğrafçılığı: Yeni bir altın dönem umudu

Caner Sürmeli

Blog: Serbest Kürsü

Merhaba…

Fotoğraf, insanla doğrudan ilişki kuran görsel bir anlatım diline sahip. Günümüzde o kadar yaygın ki, her birimiz hiç farkında olmadan her gün binlerce fotoğrafla karşılaşıyoruz.

Biz istemeden, bizi hiç rahatsız etmeden ve bize çok fark ettirmeden, bizimle iletişime geçebilen ve her seferinde bize mutlaka bir şey anlatan, aynı zamanda sürekli değişim içerisinde olan ve etki alanını her geçen gün arttıran fotoğraf, tüm bu özellikleri sayesinde toplumların kültürlerinde çok önemli bir alan kaplıyor.

Fotoğrafın yarattığı etkiyi anlayabilmek, onun ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda oluşturduğu değişimleri fark edebilmek için dikkatlice gözlem yapmamız ve bolca düşünmemiz gerekiyor.

Çekilen ilk fotoğraftan bu yana (1826) çok geçmemiş olmasına rağmen, fotoğrafın insanla kurduğu ilişkide geldiği nokta şaşırtıcıdır. Fotoğraf icat edilir edilmez şüphesiz çok büyük bir değer haline geldi. İcat olmasının ardından her alana hızlıca nüfuz etmiş ve kullanıldığı her alanda getirmiş olduğu eşsiz yeniliği fazlasıyla hissettirmiştir.

Ancak bazı alanlar var ki fotoğrafın icadı o alanları kökten değiştirmiş veya getirdiği yenilik ile o alanları adeta yeniden yaratmış durumda. Fotoğrafın basında kullanılması buna verilebilecek en iyi örnek olsa gerek. Birlikte kullanılmaya başlandıktan sonra hem basın hem de fotoğraf adına yepyeni bir dönem başlamış ve basın fotoğrafçılığı adı altında yeni bir meslek oluşmuştur. Adeta gazetecilik ve fotoğrafçılığın organik bileşiminden oluşan photo-journalism tüm dünyada kısa bir süre sonunda büyük kitleler için en önemli bilgi kaynağına haline geldi.

Otuz yıllık altın bir dönem yaşayan basın fotoğrafçılığı, televizyonun icadı ve video haberin oluşmasıyla gün geçtikçe gücünü yitirdiği bir dönemin içine girdi. Bu dönemde sadece basın fotoğrafçılığı değil, geleneksel medyanın bütünü için de oldukça ciddi ve büyük problemler oluştu diyebiliriz. Ancak en çok etkilenen ve bitme noktasına gelen basın fotoğrafçılığı oldu. Nihayet komaya girdiği bu dönemi artık geride bırakmak üzere. Medyanın teknolojiyle birlikte ikinci kez uğradığı büyük değişim, görüntünün sahip olduğu önemi yeniden arttırmış durumda. Fotoğraf ise payına düşeni almak için fazlasıyla sabırsız. İnternet ile birlikte yeniden ayağa kalkan basın fotoğrafçılığı yepyeni bir “altın dönem”i tekrar yaşayacak gibi görünüyor.

Bunca badire atlattıktan sonra geleceğe umutla bakabilen basın fotoğrafçılığına dair şimdiye kadar konuşulmamış çok fazla şey olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden burada basın fotoğrafçılığını tüm yönleriyle yeniden ele alacağımız, konuşulmuş, konuşulmamış ne varsa yeniden irdeleyeceğimiz bir sürecin içerisine girmeyi hedefliyoruz. Burada işlemeyi düşündüğümüz başlıklardan en önemlisi basın fotoğrafçılığı olsa da kendimizi sadece bu alanla sınırlandırmak istemedik. Yazının başında da belirttiğim gibi, fotoğrafın ekonomik, sosyal ve siyasal alanda yaratmış olduğu değişimi bir bütün olarak ele almak niyetindeyiz. Kimi zaman tek bir fotoğraf üzerinden, kimi zaman ilgimizi çeken makaleler üzerinden ilerleteceğimiz tartışmalar olacak. Bir taraftan bunları gerçekleştirirken diğer taraftan güncel konuları kaçırmamak için elimizden geleni yapacağız.


Açık Çağrı

Bir amaç doğrultusunda ilerlemeyi planladığımız bu süreçte bir arada olmak, birlikte üretmek ve birlikte tartışmak daha iyi sonuçlara ulaşmamızı sağlayacaktır. Profesyonellerden amatörlere, hatta fotoğrafın pasif izleyicilerine varana kadar herkese açık bir çağrı da bulunuyoruz. Bu platformda bulunmak ve katkı koymak için bize seslenmeniz yeterli olacaktır.

[email protected]