Doğum kontrol hapının mucidi Djerassi yaşamını yitirdi

Adı pek bilinmese de buluşu diller destan olan Carl Djerassi, doğum kontrol hapının mucidiydi. Akademik ünvanlı bir kimyacı olmasının haricinde onlarca edebiyet ve sanat ürününün de sahibiydi Djerassi.

Viyana'lı laik bir Yahudi alenin çocuğu olan Carl Djerassi, 1938'de Nazilerden kaçarak ABD'ye yerleşti ve 28 yaşında doğum kontrol hapını geliştirdi. Djerassi, Stanford Üniversitesi'nde uzun yıllar profesör olarak çalıştı.

'KADIN ÖZGÜRLEŞME MÜCADELESİNDE KİLOMETRE TAŞI'

Djerassi'nin 1952'de geliştirdiği doğum kontrol hapı, 1960'ların başında piyasa çıktı. Gebelikten korunulan bir cinsel ilişki vaad eden bu buluş için Alman kadın hakları hareketinden Alice Schwarzer, ''Djerassi, heykelinin yapılmasını hak ediyor. Doğum kontrol hapı, kadınların özgürleşme mücadelesinde bir kilometre taşı olmuştur'' ifadelerini kullandı.

Carl Djerassi, yapay annelik üzerine de kafa yormuş ve ''Gebelik olmadan seks kadar, seks olmadan gebeliğin de mümkün'' olabileyeceğini çok önceden öngörmüştü.

1200 civarı bilimsel araştırması yayınlanan Djerassi, edebiyat ve sanatla da içli dışlı bir aydındı; edindiği gelirin önemli bir miktarını sanat çalışmalarına ayırdı, bugüne dek 1700 tanınmış sanatçıya katkı sundu ve ''Djerassi Redient Artists Programm''ını hayata geçirdi.

60'lı yaşlarında kansere yakalanması üzerine, kendi deyimi ile, ''ikinci bir hayat''ı olan Djerassi edebiyat çalışmalarına yoğunlaştı ve  ''Scince-in-Fiktion'' romanı bestseller oldu, pek çok hikaye ve tiyatro da kaleme aldı.

Kendisini ''Heimatlos'' (yurtsuz) olarak niteleyen Djeressi, dönüşümlü olarak Viyana, Londra ve San Francisco'da yaşıyordu.