MESEM yolsuzluğa da kapı açtı: Çok sayıda okulda inceleme

Bazı işletmeler devletten teşvik almak için çalıştırdıkları çocukları MESEM'e kaydettiriyor. İşletmeler sahte kayıtla devletten teşvik alırken, birçok okulda inceleme başlatıldı.

Burcu Günüşen

Kocaeli’de bir meslek lisesinde MESEM programına "sahte öğrenci" kaydedildiği ve bazı işletmelere devletten usulsüz para aktarıldığı iddiasına inceleme başlatıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) programı kapsamında öğrenciler staj adı altında bir gün okulda dört gün çeşitli işletmelerde ucuz işgücü olarak çalıştırılıyor.

MESEM programı kapsamında çalıştırılan en az 8 çocuğun geçen dönem iş cinayetlerinde yaşamını yitirmesinin ardından bu programın iptal edilmesi için eğitim emekçileri, sendikalar, öğrenciler ve velilerden talepler yükselmişti.

Program örgün eğitimdeki çocukları sermayeye ucuz işgücü olarak sunarken kamu kaynaklarının sermayeye aktarım araçlarından da biri olarak öne çıkıyor.

MESEM kapsamında çalıştırılan 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az yüzde 30’u, 12. sınıftaki kalfalaraysa asgari ücretin en az yarısı kadar ödeme yapılıyor. Bu ücretler işsizlik sigortası fonundan karşılanıyor. Öğrencilerin sigortaları da devlet tarafından karşılanıyor. Böylece patronlar hiçbir maddi külfete girmeden kamu kaynaklarıyla çocukları çalıştırıyor.

İşletmeler, MESEM'lere sahte kayıtla kamudan para alıyor

Öte yandan MESEM kapsamında öğrenci çalıştırmadığı halde bazı işletmelerin okul yönetimleriyle anlaşarak sahte kayıtla kamudan para aldığı ortaya çıktı.

soL’a gelen bir ihbara göre Kocaeli’de bir okulda MESEM programına sahte kayıt yaptırılarak bazı işletmelere ödeme yapıldığı iddia edildi. 

İzmit Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, geçen yıl MESEM programına sahte kayıtlar yapıldığı ve işletmelerin bu program üzerinden sahte kayıt başına asgari ücretin yarısı kadar ödeme aldıkları ileri sürüldü.

Bu şekilde sadece bu okulda 500 milyon TL’nin devletten hortumlandığı iddia edilirken, konuyla ilgili yapılan şikayet üzerine okulda bakanlık tarafından inceleme başlatıldı.

Konuya ilişkin iddialar üzerinde telefonla ulaştığımız Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen okulda soruşturma yürütüldüğünü doğruladı. Akmanşen “Konuyla ilgili şikayet üzerine başlatılan inceleme süreci devam ediyor. Soruşturma sürüyor. Henüz sonuçlanmış bir şey yok” dedi. Akmanşen olayın ortaya çıkmasının ardından okul yönetiminin görevden alındığına ilişkin iddialarıysa yalanladı.

Eğitim-İş: Sorun mevzuatta

Eğitim-İş Kocaeli 1 No'lu Şube Başkanı Sabri Mutlu olayın sadece bu okulda yaşanmadığını, MESEM mevzuatının ülke genelinde "kamu kaynaklarının usulsüz kullanımı"na yol açtığını söyledi.

soL'a konuşan Mutlu bazı işletme sahiplerinin okullara giderek halihazırda çalıştırdıkları çocukları MESEM programına kaydettiğini ve bu şekilde devletten sigorta parasını ve ödedikleri ücretin bir kısmını aldıklarını söyledi.

Mutlu bunun yalnızca Kocaeli’de bir okulla sınırlı olmadığını, ildeki birçok okulda inceleme başlatıldığını, aynı sorunun ülke genelinde yaşandığını da belirtti.

Okul yönetimlerinin iyi veya kötü niyetli olmalarından bağımsız olarak ortaya çıkan durumun mevzuattan kaynaklandığını ifade eden Mutlu, bunun sorumlusunun da eğitim emekçileri olmadığını dile getirdi.

Eğitim-İş Şube Başkanı Mutlu “Çalışanını öğrenci olarak gösteren işletmeler kendileri yerine sigortayı devlete ödetiyor. Sadece o okul değil birçok okulda müfettişlerimiz soruşturma geçiriyor. Sorun mevzuattan kaynaklanıyor. Bir işletme okula geliyor, mevcut çalışanlarını öğrenci gibi kaydettirip devletten teşvik alıyor. Bu sorun Anadolu’nun tüm illerinde yaşanıyor. Bir yerden bir yere para çekip aktarma yok. Çalışanını öğrenci olarak kaydettirme var. Buna neden olan da okul yönetimleri değil, mevzuat" diye konuştu.

MESEM projesine başından beri karşı olduklarını kaydeden Mutlu "Biz mesleki eğitimin yeri meslek liseleridir diyoruz. Çağdaş, bilimsel, kamusal, ücretsiz eğitim istiyoruz” dedi.