Lezita'da grev 9. gününde: Üretim sıkıştı, patron işçiler toz içinde kalsın diye toprak taşıyor

9 gündür grevde olan işçiler kararlı. Üretimin sıkıştığı Lezita'da patron hâlâ işçileri toz içinde bırakmak için fabrika kapısına toprak yığıyor.

irem yıldırım

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Abalıoğlu Grup'a ait piliç üreticisi Lezita’da işçiler grevde. Öz Gıda İş Sendikası’nda örgütlü işçiler, patronun toplu sözleşme masasına oturmaması nedeniyle 7 Mart’ta iş bıraktı. Grevin 9. gününde işçiler kararlı.

Lezita patronu, sendikanın yetki aldığı Aralık 2023’ten bu yana fabrikada sendikal örgütlenme yapan 30 işçiyi işten çıkardı. Grev ilanından sonra işçi alımı ve işten çıkarmalar yasak olmasına rağmen, Lezita fabrikasında grevden önceki son bir haftada yaklaşık 10 işçi işten çıkarıldı.

Suç duyurusu yanıtsız

İşçilerin sesini bastırmak için fabrika önüne ses sistemi kuran ve kesintisiz yüksek sesle müzik açan patron ve müdahale etmeyen jandarmalar hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. 9 gündür süren ve grev kırıcı bir tavır olarak değerlendirilen bu müzik yayınlarına karşı yetkililer hâlâ harekete geçmedi.

Grev başlamadan önce ve sonra yaptıklarıyla gündemden düşmeyen Lezita yönetimi toprak dökmeye de devam ediyor. 

Patron fabrika etrafındaki yollara toprak dökmeye devam ediyor.

İşveren tarafı daha önce de direniş alanını dikenli tellerle çevirmiş, fabrikaya barikat yığmış, girişe çok sayıda TIR dorsesi park ettirmişti. Patronun “önlemleri” bununla da bitmemiş, bazı işçiler özel güvenlik aracılığıyla alıkoyulmaya çalışılırken, grevci işçilerin toz içinde kalması amacıyla fabrika etrafındaki yola toprak dökülmüştü.

Grev kırıcılık için komşu fabrikalardan destek istemekle kalmayan yönetim, greve engel olmak için Hindistan’dan işçi bile getirmişti. Grev alanına taşınan vince çıkan bir kişiyse kamerayla grevci işçileri kayda almıştı.

Kamu arazisine satış mağazası

soL’a konuşan sendika yetkilileri Lezita’ya ait satış mağazasının, işe alımdan önce eğitim verilen yerin ve TIR’ların park ettiği alanın fabrikaya ait özel mülk değil kamu arazisi olduğunu aktardı.

TIR'ların park edildiği alan

Üretimde sıkışma var

Tüm bu engellemelere rağmen grev alanının tamamen işçiler tarafından yönetildiği bir sistem de işlemeye başladı. İşçiler kurulan birimlerde grev ve grev alanına ilişkin sorumluluk alıyor ve süreci de yönetiyor.

soL’un edindiği bilgiye göre grev alanında işleyen sistem, fabrika için geçerli değil. Üretimin şiştiği, fazla mesailere başlandığı gelen bilgiler arasında. Üretim toparlanamazken amirler grevdeki işçilere “dönün” aramaları yapmaya da başladı. Grevin ilk günlerinde işveren kesimi grev alanında Lezita işçileri olmadığını öne sürüyordu. Şirket yönetimi görüşmeler için masaya oturmayı reddetse de, işçiler kararlı.

Grev kırıcılık girişimlerinden bir diğeri olarak getirilen Hint işçilerin, hali hazırdaki işçilerden farklı saatlerde çalıştırılırken sayının giderek arttırılacağına yönelik iddialar da var.

Ne olmuştu?

Öz Gıda İş Sendikası'nda örgütlenen işçiler, 2021 yılından beri Abalıoğlu Lezita’da sendikal örgütlenme mücadelesi veriyor. İşveren, sendikanın kazandığı hukuk zaferlerine ve toplu iş sözleşmesi için yapılan çağrılara yanıt vermeyerek süreci grev noktasına getirdi. Sendikanın girdiği ilk günden beri sendika karşıtı tutumunu değiştirmeyen işveren, süreç içinde işçi önderlerini işten çıkarmaktan çekinmedi. Lezita, son olarak grevi kırmak için Hindistan’dan işçi getirmekle gündeme geldi. İşveren, yabancı işçi çalıştırmanın "işin sürdürülebilirliği ve üretimin devamlılığı açısından başvurulan bir yöntem" olduğunu öne sürdü. Öte yandan bu hamle, Öz Gıda İş Sendikası tarafından grev kırıcılık olarak yorumlandı. Öte yandan işveren grevin ilk saatlerinden bugüne dek yüksek ses müzikle işçilerin grevini kırmaya çalışıyor.