DEÜ’de Nükhet Hotar gitti, Mahmut Ak geldi

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin AKP’li rektörü Nükhet Hotar görevden alınıp büyükelçi yapılırken, yerine vekaleten atanan isim İstanbul Üniversitesi'nin eski rektörü Mahmut Ak oldu. 

Haber Merkezi

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Nükhet Hotar’dan boşalan rektörlüğe vekaleten Mahmut Ak atandı.

Hakkında “FETÖ borsası” dahil çok sayıda iddia bulunan, yaptığı usulsüz atamalar, akademisyenlere karşı baskı, sürgün ve mobbing gibi uygulamalarıyla gündeme gelen Hotar, önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Akdeniz için Birlik (AiB) nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Özel Temsilcisi olarak görevlendirildi ve kendisine Büyükelçilik unvanı verildi.

Hotar bu şekilde DEÜ rektörlüğü görevinden alınırken, yerine vekalet edecek isimse 2015 yılında İstanbul Üniversitesi’nde yapılan rektörlük seçimi yok sayılarak rektörlüğe atanıp 8 yıl görevde kalan Mahmut Ak oldu.

AKP milletvekilliğinden DEÜ rektörlüğüne Hotar

Nükhet Hotar 14 yıl boyunca AKP'de genel başkan yardımcılığı görevi yapmış, 22., 23., 25. ve 26. dönemlerde AKP İzmir milletvekili olduktan sonra 2018’de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü’ne atanmıştı.

Atandığı yıldan bu yana tartışmalı kararlara imza atan Hotar’ın yaptığı atamalar gündem olmuş, hakkındaki usulsüzlük iddiaları geçtiğimiz Eylül ayında Meclis'e de taşınmıştı. 

CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde Hotar'ın göreve geldiği Temmuz 2018’den bugüne kadar, idari görevi bulunan personel hakkında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na karşı kaç ihbar, şikayet ve savcılık ceza soruşturması talebinde bulunulduğunu ve bunların kaçında ceza verildiğini sormuştu. Gökçen, bakandan disiplin soruşturmalarının ve bunların nasıl sonuçlandığının bilgisini de talep etmişti.
Son zamanlarda dışarıdan yaptığı atamalar üniversitede usulsüzlük iddialarını yeniden gündeme getirirken, soL'un konuyla ilgili haberine de erişim engeli getirilmişti.

Kararda, İzmir’de "FETÖ Borsası" olarak adlandırılan yapının silahlı kanadını yönettiği söylenen, çok sayıda kişiden tehditle para aldıkları ve bazılarına silahlı saldırıda bulundukları gerekçesiyle hakkında dava açılan Serkan Kurtuluş'un iddialarına yer verdiğimiz haberdeki "FETÖ borsası" ifadesinin Hotar'ı "zan altında bıraktığı" ifade edilmişti.

Yeni atamaya kadar Mahmut Ak vekalet edecek

Hotar’ın Cumhurbaşkanı kararıyla büyükelçi atanarak rektörlük görevinden alınmasının ardından yerine eski İstanbul Üniversitesi Mahmut Ak vekaleten atandı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Sekreterliği tarafından üniversiteye gönderilen yazıda “Üniversiteniz Rektörü Fatma Seniha Nükhet Hotar’ın Akdeniz için Birlik (AiB) Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Özel Temsilcisi olarak görevlendirilmesi sebebiyle üniversiteniz rektörlük görevini yeni rektör ataması yapılncaya kadar İstanbul üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak’ın vekaleten yürütmesi uygun görülmüştür” ifadelerine yer verildi.

Raşit Tükel'in seçildiği rektörlüğe Mahmut Ak atanmıştı

Mahmut Ak'ın 2015 yılında İstanbul Üniversitesi'nin rektörü olarak atanması ülke gündemine oturmuştu. 1202 oy alarak rektörlük seçimini kazanan Raşit Tükel yerine ikinci sırada 908 oyla Erdoğan tarafından İstanbul Üniversitesi rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Mahmut Ak katıldığı ilk toplantıda “Yeni Türkiye ve Yeni Türkiye’nin inşası denilince hiç şüphesiz bize bu ufku açan değerli cumhurbaşkanımız. Cumhurbaşkanımızın bizlere gösterdiği yol 2023 hedefi ve 2071 hedefleri” demişti.

Mahmut Ak 3 Nisan 2015 tarihinden 31 Temmuz 2023 tarihine kadar İÜ Rektörü olarak görev yaptı.

Mahmut Ak’ın rektörlüğe atanmasında, Nakşibendi Cemaati’nin önde gelen isimlerinden, Milli Türk Talebe Birliği’nin de başkanlığını yapmış olan ve Erdoğan ailesine yakın isimlerden Ömer Öztürk’ün kurucusu olduğu Fatih Gençlik Vakfı’yla ilişkisinin etkili olduğu ortaya çıkmıştı.