Tunus'ta sol örgütler ne diyor?

Tunus'ta yaşanan gelişmelere dair sol örgütlerin Bin Ali'nin ülkeden kaçmasının ardından açıkladıkları talepler, yeni kurulan ancak eski iktidar partisinden isimleri barındıran geçiş hükümetinin de halkın öfkesini üzerine çekeceğini gösteriyor.

Tunus İşçileri Komünist Partisi ve Yenilenme Hareketi'nin son sürece dair (dün akşam sözde "ulusal birlik" hükümeti açıklanmadan önce) yaptıkları açıklamalar şu şekilde:

Tunus İşçileri Komünist Partisi

1- Gerçekleşen bu zafer, yolun sadece yarısıdır. Bu zafer ancak hedeflenen demokratik değişimi gerçekleştirip uygulandığında hedefine ulaşmış olur.

2- Beklenen demokratik değişimi, 23 yıl anayasayı kendi çıkarları doğrultusunda anayasayı yazan eski iktidar partisinden, aynı devlet kurumlarından, aynı anayasadan ve Bin Ali devlet erklerinden beklemek yanlış, onların bunu gerçekleştirmeleri olanaksızdır.

3- Şu an geçici olarak devletin başında bulunan Fuat El Mubaza, eski iktidarın bir elemanıdır. Halkı hiçbir şekilde temsil etmemektedir. 45- 60 gün arasında kısa bir süre içinde yeni bir seçime gidilmesi kararına bakıldığında, hızlı bir şeklide eski diktatörlük rejimini devam ettirilmek ve eski rejimin sembol siyasi isimlerini iktidara getirilmek istendiği anlaşılıyor.

4- Bugün olası en büyük tehlike, Tunus halkının hakkı olan, özgürce yaşayarak daha iyi yaşam şartlarına sahip olması engellenerek, Bin Ali’nin eski rejimini yeni bir makyaj ile tekrar oluşturulması niyetidir.

5- Demokratik değişimi siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarıyla gerçekleştirebilecek, özgür bir seçim yapabilecek geçici bir hükümetin ya da kurumun, eski iktidarı temsil eden güçler ya da şahsiyetler ile bağlantılı olması hiçbir şekilde kabul edilemez.

6- Tunus’un geleceğini ancak siyasi ya da hukuki faaliyet yürüten dernek ve sendikaların katılımcıları, örgütlü olsun olmasın diktatörü düşürmek için faal görevlerde bulunan herkes ve Tunus halkının geneli tayin edebilir. Onlar adına temsiliyet hakkına sahip olduğunu iddia eden taraf ya da kimseler kabul edilemez.

7- Ayaklanan Tunus halkının kazanımlarını gerçekleştirebilecek, demokratik değişimi sağlayabilecek, iktidarı halka devretmek için geçici hükümetle görüşecek, sağlıklı bir ulusal birlik heyeti kurulması gerekmektedir.

8- Ülkedeki bütün demokratik güçlerin, halkın huzurunu kaçırmak amacıyla yapılan yağmalara, kanunsuzluklara ve irticai davranışlara karşı kendilerine ait bölgesel heyet ve komiteler kurmaları gerekmektedir. Bütün bu olaylardan istenilen, halkın sükunetini bozmak ve eski rejime sarılması için korkutmaktır.

9- Tamamı halktan oluşan ordu güçlerimizi bizim ve ülkemizin güvenliğini sağlamaya davet ediyoruz ve ülkemizin seçtiği onurlu yaşam, özgürlük ve sosyal adalet isteklerine karşı saygı duymalarını bekliyoruz. Ordunun en kısa zamanda olağanüstü hali kaldırmasını istiyoruz. Bu şeklide Tunus halkı haklı isteklerine ve normal yaşantısına kavuşmuş olur.

Yenilenme Hareketi:

1- Diktatör 7 Kasım rejimi ve onun uzantısı olarak bilinen tüm siyasi güçler ile her türlü bağlantının kesildiğinden emin olmak ve bu güçleri yasaklamak.

2- Masum halkı öldüren suçlular yakalanmalı, yargılanmalı ve cezalandırmalı.

3- Geçmiş dönemlerde her türlü gayrımeşru servet edinen, haksız mal edinen, adı rüşvete karışan, Tunus halkının servetini yağmalayan herkes yakalanmalı ve cezalandırılmalı.

4- Muhalefet güçleri, sivil temsilcileri ve dernekleri demokratik geçişte söz sahibi olmalı.

5- Özgürlüğü kısıtlayan olan eski kanunlar iptal edilmeli.

6- Seçim yasası kökten değiştirilmeli.

7- Başkanlık ve meclis seçimlerinin yapılmasını sağlayacak, tamamen bağımsız, şeffaf ve güvenilir ulusal bir komite oluşturulmalı.

(soL - Dış Haberler)