Eskişehir'de 'Devrimci Mustafa Kemal' başlıklı söyleşi

'Devrimci Mustafa Kemal' başlıklı söyleşide Enver Aysever, Mustafa Hoş, Mustafa Kemal Erdemol ve Orhan Gökdemir, Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimcilik ve çağdaşlık boyutunu anlattılar.

Erdoğan Ekiner

Eskişehir'de TÜYAP Kitap Fuarı'nda düzenlenen “Devrimci Mustafa Kemal” başlıklı söyleşide, yazarlar Enver Aysever, Mustafa Hoş, Mustafa Kemal Erdemol ve Orhan Gökdemir Atatürk’ün çağdaşlıktan, cumhuriyetten yana, anti-emperyalist, aydınlanmacı yönünü anlattılar.

Söyleşinin ilk konuşmacısı Enver Aysever, "Atatürk'ün devrimci yönünü kaldırırsanız, geriye bir şey kalmaz. Mustafa Kemal bir modernist ve devrimcidir. Devrim ise o kadar kolay bir durum değildir. Devrim var olanın üstüne, yeni ve başka bir şey koyar... Osmanlı bir cumhuriyet değil, tek adam rejimidir. Padişahların dinsel gerekçelerle yetkilerini Tanrı'dan aldıkları inancı vardır. Cumhuriyet ise gücünü halktan alır. Mustafa Kemal Atatürk’ün en önemli devrimi, harf devrimi, dil devrimidir. Cumhuriyet bir kültür devrimidir, demek de yanlış olmaz” dedi.

Etkinlikte, yazar Orhan Gökdemir ise, cumhuriyet öncesi demokrasi ve anayasa oluşturma girişimlerini değinerek, “1876’da Mithat Paşa anayasal düzen istedi. Abdülaziz’i indirdi, ll. Abdülhamit padişah oldu. Ama daha sonra Abdülhamit savaşı gerekçe göstererek meclisi kapattı, Mithat Paşa’yı öldürdüler... 1908’de ikinci kez anayasal düzen istendi, 31 Mart vakası yaşandı” dedi. Gökdemir, 12 Eylül’den sonra ‘halkın’ yeniden cemaat yapılmak istendiğini ve bu eğilimin sürdüğünü söyledi.

Üçüncü konuşmacı yazar Mustafa Hoş ise sevdiği Mustafa Kemal Atatürk’ün okul kitaplarından çok, kendi araştırmaları ile öğrendiğini belirterek, “Atatürk özellikle halk demiştir..” dedi. Hoş yıllar sonra Neo-Osmanlıcı bir anlayışın topluma dayatıldığını söyledi.

Söyleşiyi yöneten Mustafa Kemal Erdemol kısa süren konuşmasında, Atatürk’ün bilimden ve aydınlanmadan yana olduğunu vurguladı.