Göz

Julien Assange ve Edward Snowden sayesinde sosyal paylaşım sitelerinin de elektronik posta hizmetlerinin de ne kadar güvenilmez olduğunu öğrendik artık ama hala bu konuda bizi şaşırtan, “bu kadar da olmaz” dememize yol açan haberlerle karşılaşıyoruz.

Guardian gazetesinin habrine göre İngiltere’de Hükümet İletişim Merkezi (HİM) dünya çapında milyonlarca Yahoo kullanıcısının internet kamerası ile çektikleri görüntüleri tespit edip kaydetti. Optik Sinir adlı bu uğursuz operasyonda İngilizlere Snowden sayesinde ne kadar berbat bir kurum olduğunu öğrendiğimiz Amerikan Ulusal Güvenlik Birimi (NSA) de yardımcı olmuş meğer. 2008 yılında altı aylık bir süre içinde 1 milyon 800 bin Yahoo kullanıcısından görüntü toplanmış ki, bu korkunç bir durum. iddiaya göre cinsel içerikli görüntüler de kaydetmiş olabilir. Bu iddia da elbette Snowden’in bilgilerine dayandırılıyor. HİM tabii ki yediği haltın yasal olduğunu belirtiyor, ki gerekçesi tabii ki teröre karşı güvenlik önlemleri.

Tabii Yahoo’nun durumu kabul edilemez bulmasının inandırıcı bir yanı yok çünkü bu şirketler de bu işte aslında dolaylı olarak yardımcı oluyorla. Bu biliniyor. Şirket, durum hakkında bilgi sahibi olmadığını iddia ediyor ki, inanan varsa kendileri bilir. Bu elbette herşeyden önce “özel hayatın gizliliğini” ihlal. İnsanlar özel hayatlarını neden bu sitelerde sergilerler ayrı mesele ama bunu yapıyorlar diye bu izleme meselesine kızılmayacak değil. Şu, aslında Sosyalist sisteme vurmak için yazdığı ama kapitalist ülkelerde sık sık rastlanan olaylar için akla gelmesi gereken 1984 kitabının yazarı büyük antikomünist George Orwell yaşasaydı utanır mıydı acaba o yazıklarından? HİM, özel bir program sayesinde “hedeflerini” izleyebiliyor, faaliyetlerini takip altına almak istediği yeni “hedefler” tespit edebiliyor. Bu tip araştırmalar, internette çeşitli ya da gizli kullanıcı adları olan “terör zanlılarının” ya da suçluların tespit edilmesine yönelik çalışmalarda kullanılabiliyor. Daha kötüsü de kullanıcı adları belli olmayan çok sayıda kişiden bilgi toplayabiliyor bu sistem.

İngiltere kişi hak ve özgürlükleri konusunda gelişmişlik iddiasını yitireli aslında çok zaman oldu. Göçmenlere, ülkedeki mevcut azınlılara alınan tutumlarıyla bu artık bir sır değil. Şimdi gözünü, sisteme gelebilecek tehlikelere karşı (!) kişilerin hayatlarına, attıkları adıma dikmiş oluyor.
Ukrayna ve benzeri avrupa hayranalrının bunu görmeleri ne kadar uzun süğre alacak acaba?