Kurnaz

İngiltere’de her yıl açıklanan bütçenin bu yıl seçmenleri gözeterek hazırlandığı o kadar belli ki, bildiğiniz seçim rüşveti bu aslında. “Muhafazakar Parti seçimleri kazanmak için bu yola mı başvurdu?” diye konuşuluyor haliyle. Bütçe 65 yaşın üzerinde olan seçmeni hedefliyor. Yanısıra tasarrufları teşvik etmek, üretime, ihracata destek vermek, yatırımcıları vergiden muaf tutmak gibi hedefleri de var. Yani emekçi yararına bir şey yok. Sosyal yardımlara sınırlama getirilmesinden belli oluyor bu.

Sosyal yardımı kısıp bütçede özel emekliliğe de yer veren hükümetin bu tutumu 1921’den bu yana gerçekleştirilen en büyük reform olduğu belirtiliyor. Bundan böyle hayat boyu emeklilik tasarrufu yapan kişiler, biriktirdikleri paraları istedikleri gibi kullanma hakkına sahip olacaklar. İyi gibi görünüyor ama, emeklilik için paralarını kendilerinin biriktirmesi koşuluyla. Durum iyi değil İngiltere’de. 100 milyar sterlinlik bütçe açığı var. Bu nedenle Maliye Bakanı George Osborne beklenen vergi kesintilerini hayata geçiremedi. Bütçe açığının 2019 yılından önce kapatılmasıda beklenmiyor zaten. Vergi kesintileri yerine sadece düşük gelirli insanların vergi ödemeye başlayacakları yıllık gelir dilimini 10 bin 500’e yükseltti hükümet. Ülkede 13 milyon kişi ya şirket ya da kamu emekliliğine sahip bulunuyor. Emekliler şimdi emeklilik tasarruflarının yüzde 25’ini nakit olarak çekebiliyor ve geri kalanını da her yıl istediği miktarda çekebilecekler.

Bütçede de belirtilen yeni önlemler kapsamında her hangi bir hükümetin sosyal yardım harcamaları 119.5 milyar sterlinin üzerine çıkmayacak. Bu yardımlarda ciddi bir kesinti demek. EWğer bir hükümet bunun üstünde para harcamak isterse bunun için parlamentodan onay alması gerekecek. İşçi Parti Lider Ed Miliband bütçeyi, “Maliye Bakanı’nın boş öngörüleri ve İngiltere’de milyonlarca ailenin karşı karşıya kaldığı gerçeklik arasındaki boşluğun bir yansıması” olarak yorumlamakta ghaklı. Miliband gelecek yılki genel seçimleri kazanırsa, yılda 200 bin yeni ev yapacağını, enerji faturalarını donduracağını, işsizler için iş garantisi sunacaklarını ve kira yardımı kesintilerini tersine çevireceklerini vaadetti.

Bütçede yatırımcıları vergiden muaf tutmakla, ülkede yüzbinlerce küçük yatırımcının oylarını sağlama almaya çalışmış hükümet.

Sandıkta belli olur sonucu.