Hacettepe Rektörlüğü üniversitenin amfi tiyatrosunu organizasyon şirketine kiraladı

Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü’nün, üniversitede bulunan Açık Hava Amfi Tiyatrosunu 25 Mayıs’ta konser vermek üzere “Durul Organizasyon” adında AKP'li bir şirkete kiraladığı ortaya çıktı.

Haber Merkezi

Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü’nün, Beytepe Kampüsü’nde bulunan Beytepe Açık Hava Amfi Tiyatrosunu 25 Mayıs’ta konser vermek üzere “Durul Organizasyon” adlı AKP bir organizasyon şirketine kiraladı ortaya çıktı.

Söz konusu kararı tesadüfen festival duyurusunda öğrenen öğrenciler yaşanan durumu kamusal alan kimliğinin ihlal edilmesi olarak yorumluyor.

Sahibi AKP'den aday adayı olmuş

Üniversitenin amfi tiyatrosunu kiralayan Durul Organizasyon'un sahibi Durul Türkmen'in daha önce AKP'den Konya Ereğli Belediye Başkan Aday Adayı olduğu ve 2010 Mart ayından bu yana AKP üyesi olduğu ortaya çıktı. 

Üniversiteden açıklama: 'Mevzuata uygun ve gerekli'

Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü konuyla ilgili paylaştığı kamuoyu duyurusunda; “Bir kamu kurumu olan üniversitemiz, diğer kamu kurumları gibi 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve diğer mali mevzuata uygun olarak faaliyet göstermek zorunda ve sorumluluğu altındadır. Söz konusu mevzuat çerçevesinde kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli şekilde kullanılması esastır. Bu nedenle; üniversitemizin sahip olduğu ve hizmet sunumu sırasında ihtiyaç duyulmayan, kullanılmayan mekânların toplumumuza hizmet edecek ve kamu geliri oluşturacak şekilde kiralanması mevzuata uygun ve kaynakların etkili, ekonomik ve verimli şekilde kullanılması ilkesi açısından da uygun ve gereklidir” cümlelerine yer vererek bu kararın üniversite ve öğrencilerinin menfaatine uygun olduğunu iddia etti.

Rektörlük aleyhte açıklama yapanlara soruşturma açacak

Rektörlük yaptığı açıklamada aynı zamanda konuya dair münipülatif ve yanıltıcı paylaşımlar yaptığı iddia edilen öğrenciler hakkında soruşturma açacağını belirtti. Açıklamada yer alan "Bu tür manipülatif ve yanıltıcı paylaşımları yapan kişi ve guruplar ile sosyal medya mecralarının, öğrencilerimiz ve mensuplarımız ile kamuoyu tarafından bu yönde değerlendirilmesini ve bunlara itibar edilmemesini, ilgili paylaşımları yapan ve yayan sorumlular hakkında kurumsal olarak her türlü adli ve hukuki sürecin işletileceğini kamuoyuna saygıyla duyururuz” ifadelerine öğrenciler sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

Hacettepe Dayanışma Ağı: 'Kampüsler sermayeye peşkeş çekilemez'

Konuya dair açıklama yapan Hacettepe Üniversitesi Dayanışma Ağı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kararın derhal geri alınması gerektiğini ve kampüslerin sermayeye peşkeş çekilmesine izin vermeyeceklerini belirtti. 

Hacettepe Dayanışma Ağı'nın açıklaması şu şekilde:

"Söz konusu Üniversite öğrencileri olduğunda  sağlanması gerekenleri sağlamayan  fakat konu özel şirketlerin çıkarları  olduğunda vakit kaybetmeden kampüsümüzü sermayenin hizmetine sunan rektörlük  Öğrencilere ve kamuya ait olan Amfi Tiyatrosu’nun  özel bir şirkete kiralayarak öğrencilerin haklarını özelleştirmektedir. Bu karar derhal geri alınmalıdır. Kampüsümüzün herhangi bir alanı hiçbir sermayeye peşkeş çekilemeyeceğini açıkça tekrardan ifade ediyoruz! Haklarına sahip çıkmış ve çıkacak olan Hacettepeliler olarak boyun eğmiyoruz".