Emeklinin payına yine vaat düştü: AKP 'destek', CHP 'miting' dedi

Düzen partileri, emeklilere yönelik söylemlerine ağırlık verdi. Seçimden önce ''kaynak yok'' diyen AKP, ''destek paketi yolda'', son 2 miting sözünü tutamayan CHP yine ''miting'' dedi.

Haber Merkezi

AKP "emekliler yılı" ilan ettiği 2024'te, emeklilerin de sandığa yansıyan tepkisiyle yıllar sonra birinci parti konumunu yitirdi.

Yerel seçimlere aylar kala emekli maaşlarına yapılacağı söylenen iyileştirmeler lafta kalmış, "kaynak yok, zam yapamayız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan birçok ilde protesto edilmişti.

Emekliler Temmuz'da enflasyon farkı kadar zam alacak. Bu oran geride kalan üç ayda yüzde 15 oldu. Alım gücündeki erime devam eden emekliler, siyasetteki kritik pozisyonunu sürdürüyor.

AKP 'destek', CHP 'miting' dedi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emekli maaşına yönelik bazı çalışmaların olduğunu duyurmuştu. İktidara yakın medya yeni düzenlemenin detaylarını paylaştı. Buna göre ulaşım, iletişim, enerji, alışveriş gibi çeşitli başlıklarda emeklilere özel indirimler veya destekler uygulanması için çeşitli bakanlıklarla planlar yapılıyor.

Bir hamle de CHP'den geldi. Partinin Genel Başkanı Özgür Özel, "Çok yakında bir büyük emekli mitingi" yapacaklarını duyurdu.

Amaçlarının "emeklilerin sesini duyurmak" olduğunu vurgulayan Özel, "Yeri ne olur, ne zaman olur, onu değerlendireceğiz. Bizim mitinglerimiz, barışçıl mitingler olacak" dedi.

'Milletin Sesi' yarım kaldı, 'Anayasa'ya Saygı' unutuldu

Özel'in "miting" çıkışı, geçtiğimiz yıllarda CHP'nin ilan ettiği ancak gerçekleştirmediği mitingleri akıllara getirdi.

Kasım 2021'de döviz kurunda yaşanan ani yükselişin ardından yurttaşlar Türkiye'nin birçok noktasında sokağa çıkmış, "hükümet istifa" sloganı yükselmişti.

Milli Güvenlik Konseyi'nde de masaya yatırılan protestoların ardından dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tepkilerini Türkiye'nin dört bir yanında "barışçıl" mitingle dile getireceklerini duyurmuştu. "Milletin Sesi" mitinglerinin ilk ve sonuncusu 1 ay sonra Mersin'de gerçekleştirildi. İzleyen süreçten mitinglerini yerini il il gezen, patronlar ve yerel sermaye örgütleriyle toplantılar düzenleyen "Ekonomi Masası" aldı.

Bu yılsa Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği “hak ihlali” kararını tanımaması nedeniyle Ankara’da 14 Ocak’ta “Anayasa’ya Saygı” adıyla bir miting gerçekleştirileceği açıklanmıştı.

Mitingden bir gün önce Kuzey Irak'taki Pençe operasyonu bölgesinde düzenlenen saldırıda 9 askerin yaşamını yitirmesi üzerine buluşmanın ertelendiği duyuruldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın daha sonra bu mitingi 10 veya 11 Şubat'ta düzenlemeyi planladıklarını açıklasa da miting hâlâ gerçekleşmedi.

CHP'nin önümüzdeki aylarda "büyük emekli mitingi"ni gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğiyse merak konusu.

Emeklilerin açlık yılı

İşçi emeklisine önce 5 puanlık seyyanen zam reva görüldü, tepkiler dinmeyince yaklaşık 7 puanlık bir ek zamla artış oranı kamu emeklilerine eşitlendi. Buna rağmen kök maaşı düşük olanların zammı yüzde 33'te kaldı.

Bayram ikramiyesi 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarıldı. Açlık sınırının asgari ücreti hızla yakaladığı dönemde emeklilere verilen zamlar da gelmeden eridi. Yeni zam çağrısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "kaynak yok, zam yaparsak batarız" mesajını verdi.

İktidarın yoksulluğa mahkum ettiği emekliler Türkiye'nin dört bir yanında sokağa indi. Tepkilerin ardından promosyon uygulaması "müjde" olarak sunuldu, seçim sonrası seyyanen zam yapılacağı iktidara yakın isimler tarafından dillendirilmeye başlandı. Ancak bu iddia da iktidar tarafından yalanlandı.