DOSYA | Küba Gerçeği yazıları

Karalama kampanyalarına karşı daha fazla kişiyi Küba gerçekliğiyle buluşturmak için yola çıkan Küba Gerçekleri artık soL’da.

Haber Merkezi

"Küba Gerçeği", 2023 Şubat ayında Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) girişimiyle başlatılan bir yayın.

Küba'da siyaset, ekonomi, yaşam, kültür gibi konularda Kübalı yazarların ürettiği makalelerin çevirilerini yayımlayan Küba Gerçeği'nde çıkan makaleler, artık soL'da paylaşılacak.

Küba'nın ABD'yle yeni ilişki tarzına Fidel'in katkısı

Karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi için diğer tarafa en fazla mesaj yollayanın, ABD’nin on devlet başkanı değil, onlarla başa çıkmak zorunda kalan Fidel Castro olduğu hakkıyla belgelenmiştir.

ABD ablukasına karşı Küba: Küba-ABD ilişkilerinin geleceğinde neler var?

ABD’de aynı siyasi sınıf iktidarda dönüşümlü olarak kaldığı sürece ABD ile Küba arasındaki ilişkilerin normalleşmesine ve ablukanın kaldırılmasına yönelik süreç son derecek karmaşık olacaktır.

Küba: Devrimin sporunu neden savunmalı?

Mesele sporun politikleştirilmesi değil; mesele Küba’da sporun, doğal yetenek ve kalıtımın ötesinde, 1959’dan itibaren geliştirilen politikaların ürünü olduğunun anlaşılmasıdır. 

Bilim insanları neden ekonomi konuşur?

Bilim camiasının büyük bir kısmı tıpkı molekülleri, deneyleri hakkında kafa yordukları gibi ekonomik meselelere de kafa yoruyor ve bu meselelere ilişkin yorumlar yapıyor. 

Küba: 2022’nin ilk yarısındaki ekonomik konjonktürü karmaşık hale getiren faktörler 1

Bugün, vadesi geçmiş ve ödenmemiş borçların yeniden müzakere edilmesinin mevcut koşullarda Küba için elzem olduğunun altını çizmek gerekiyor.

Küba: Ekonomik konjonktürü karmaşık hale getiren faktörler 2

Bütün bunlar, tüm ekonomik aktörlerin ve halkın dahil edilmesini ve aktif katılımda bulunmasını sağlayan bir toplumsal iletişim sürecini gerektirmektedir.

Küba’da katılım ve halk iktidarı

Kavram olarak halkın katılımı, insanın iki temel arzusuyla kopmaz şekilde bağlıdır: onun bir toplumsal varlık olarak tanınması ve kendisini ilgilendiren kararlara müdahalede ve etkide bulunma hakkı.

Raul Castro: Bu zorluklardan da hep yaptığımız gibi çıkacağız, savaşarak!

"Tarih bize teslimiyet ve bozgunculuğun nerelere götürdüğünü defalarca gösterdi. Kendimizi direnişle sınırlamayalım. Bu zorluklardan da hep yaptığımız gibi çıkacağız; savaşarak!"

1959: Fidel için dönüm noktası

Sierra Maestra dağlarında geçirdiği gerilla günleri geride kalmıştı ve giderek artan zorlukların ortasında adil ve bağımsız bir ülkenin kurulacağı yeni bir dönem başlamıştı.

Küba kültürü kendini her an aşar

"Meşale daima yaratıda oldu, o meşaleyi izlemeliyiz; bedel ödesek de pahalı ve para eden şeylerin manalı, insani ve adil olandan üstün görüldüğü bir dünyada modası geçmiş görünsek de bunu yapmalıyız."

Yanlış Bilinç

Yoksulun, sefaletini kalıcılaştırmak isteyen zenginin hakkını savunmasından daha acınası başka bir gösteri yoktur.

Alaycıların dünyası

"Soykırımı durdurmanın zamanı geldi. Bu kadar ikiyüzlülük, suç ortaklığı ve alaycılık yeter. Silahların dilini bırakın. Halkın dilini konuşun."

Neden bilim ve inovasyona dayalı bir hükümet yönetimi?

''Üst düzey makamlar, mevcut bilgi, bilim, teknoloji ve inovasyon kapasitesinden yeterince faydalanılmadığı ve yenileri yaratılmadığı takdirde gerçek egemenlik ve refahın sağlanamayacağında ısrarcı.''

'Toplumsal dönüşüm için semboller cephaneliğine ihtiyacımız var'

Aydın kimliğiyle tanınan José Ernesto Novaez ile Küba’daki İnsanlığı Savunmak için Aydınlar, Sanatçılar ve Toplumsal Hareketler Ağı (REDH) üzerine röportaj…

Küba Kadın Federasyonu Genel Sekreteri: 'Hâlâ kapatmamız gereken önemli boşluklar var'

'Küba Kadın Federasyonu’nun 11. Kongresinin kapanışı, ardından gelecek yeni aşamanın başlangıç noktasını teşkil edecek. Bu önemli buluşmanın sonuçlarını da yerelliklerdeki kadınlara taşımalıyız.'

Halka adanmış bir Etik Sözleşmesi

“Bugün bu daha çok çalışmak ve en önemlisi de işimizi iyi yapmak anlamına geliyor. Anavatanın şanlı tarihine olan bağlılığımızı, şehitlere olan hürmetimizi göstermenin en iyi yolu budur.” 

Küba Devrimi’nin kadrolarının Etik Sözleşmesi

"Küba Devrimi’nin gerçek etik kültürünü şekillendiren devrimci ilkelerin korunması tüm halkın sorumluluğunda olsa da onları meşrulaştırmanın tek yolu temsilcilerin bir yandan görevlerini yerine getirip diğer yandan kişisel ve sosyal yaşamlarında bu ilkelere uygun hareket ederek örnek davranışlar sergilemeleridir."

2023 yılı Küba ekonomisi ve 2024’e dair yaklaşımlar (I)

Küba ekonomisi geçen yıl, 2014-2016 dönemine kıyasla yüzde 20 artış gösteren gıda fiyatlarının yanı sıra, geçen yıl ortalama 77 doların üzerinde seyreden petrol varil fiyatlarından da etkilendi.

2023 yılı Küba ekonomisi ve 2024’e dair yaklaşımlar (II)

Şu an özel sektörde ve kooperatiflerde yaklaşık 596 bin kendi hesabına çalışan işçi istihdam ediliyor.

 

2023 yılı Küba ekonomisi ve 2024’e dair yaklaşımlar (III)

2024'ün kalkınma sürecimizin temel unsurlarında önemli bir değişime işaret etmesini ve hepimizin bu çabanın boşa gitmediğini hissetmesini sağlamalıyız.