Halka adanmış bir Etik Sözleşmesi

“Bugün bu daha çok çalışmak ve en önemlisi de işimizi iyi yapmak anlamına geliyor. Anavatanın şanlı tarihine olan bağlılığımızı, şehitlere olan hürmetimizi göstermenin en iyi yolu budur.” 

Angélica Paredes López

Bugünün karanlık dünyasında sosyalizmin inşası ve güçlendirilmesi mücadelesinde etik değerlerin en önemli temeli oluşturduğu tespitinden yola çıkan devrimci Küba hükümeti, Küba Devrimi’nin Kadrolarının Etik Sözleşmesi başlığını taşıyan bir belgeyi onayladı.

Devrim kadrolarının görev alanları başta olmak üzere yaşamın her alanında etik değerler çerçevesinde hareket etmesinin halkın devrime olan inanç ve bağlılığının ve ülkedeki devrimci birliğin olmazsa olmaz koşulu olduğu tespitinden yolan çıkan sözleşme, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 15 Ocak 2024’te Resmî Gazete’de yayınlandı ve 24 Şubat’tan bu yana düzenlenmekte olan törenlerle başta Cumhurbaşkanı Miguel Diaz-Canel olmak tüm devlet görevlileri ve kitle örgütü temsilcileri tarafından imzalanmaya başladı. 

Küba devriminin kadroları, sadakat, dürüstlük, fedakârlık, hümanizm, dayanışma, profesyonellik, işbirliği ve şeffaflık gibi on beş etik değeri merkeze alan sözleşmeyi imzalayarak ayrıcalık, konformizm, yabancılaşma ve yolsuzluğun her türüne karşı etik değerlere bağlı kalacakları sözünü veriyor ve halka ve devrime olan sadakatlerini bir kez daha ilan ediyorlar. 

Fidel, 1959 yılının ilk gününde Santiago'daki Céspedes Parkı'ndan Küba'da gerçekleşen yegane Devrimi ilan etmişti; onun – hem kanbağı hem de mücadele açısından – en sadık yoldaşı olan General Raúl Castro Ruz, 1 Ocak 2024'te bu kahraman şehrin aynı noktasından ülkeyi sarsan bir konuşma yaptı.

Konuşmasında Anayurdumuz ve Devrim için tayin edici ödeme sahip konulara değindi; bunlar arasında, “ana stratejik silahımız olan ve bu küçük adanın her zorluğun üstesinden gelmesini sağlayan” birlik konusu; ve diğer taraftan, hangi kurumda, tabandan başlayarak hangi düzeyde görev alırsa alsın ülkenin bütün yöneticilerinin çok zor koşullarda mevcut güçlüklerin üstesinden gelme ve halkımızla birlikte ilerleme sorumluluğu yer alıyordu.

Raúl, “Tüm kadrolarımızı, bunca ihtiyacın ortasında bile yurttaşlarımızın güvenini ve örnek gösterilecek desteğini haklı çıkarmak için daha fazla ne yapılabileceği konusunda her gün düşünmeye, ne naiflik ne de zafer sarhoşluğu göstermemeye, bürokratik yanıtlar vermekten, rutine teslim olma ve duyarsızlığın her türlü tezahüründen kaçınmaya, gökten bir şey yağacağını hayal etmeden elimizdekilerle gerçekçi çözümler bulmaya çağırıyorum” diyerek ülkede görev yapan herkese çağrıda bulundu.

General şöyle diyordu: 

“Mevcut zorluk ve güçlükler büyük olabilir; ama devrimin ortaya çıkardığı eserler daha da büyük. Düşmanın rezilliklerine karşı en iyi ve en kesin savunmayı onlar oluşturuyor; bu eserler Küba'nın her köşesinde hem maddi hem de manevi olarak kendini hissettiriyor.”

“Bugün bu daha çok çalışmak ve en önemlisi de işimizi iyi yapmak anlamına geliyor. Anavatanın şanlı tarihine olan bağlılığımızı, şehitlere olan hürmetimizi göstermenin en iyi yolu budur.” 

Ve bugün, 24 Şubat Cumartesi günü, bağımsızlık mücadelesinin yeniden başlamasının tam da 129. yılında, Devrim Kadrolarının Etik Sözleşmesi’ni imzalamak üzere ülke çapında çok önemli törenler düzenlenecek ve bu törenlerde Küba’da inşa edilen en önemli eserin hizmetindeki tüm Kübalılar, Fidel’i örnek alarak, Küba Devrimi'nin lideri General Raúl Castro Ruz'un işaret ettiği gibi, “tek bağlılığın halka olduğunu ve her zaman da ona olacağını” onaylayacaklar.

Derin ideolojik içeriğiyle siyasi örgütlerin, kitle örgütlerinin ve toplumsal örgütlerin yanı sıra devletin ve hükümetin tüm kurumlarında, bu kurumların her kademesinde uygulamaya konulan bu Sözleşme, Mayıs 2023'te Parti Merkez Komitesi’nin 6. Genel Kurulu’nda onaylandı ve 15 Ocak'ta Resmi Gazete’de yayınlandı.

Belgede yurtseverlik, anti-emperyalizm, sadakat, dürüstlük, onur, disiplin, fedakarlık, sorumluluk, şeffaflık, tutumluluk, hümanizm ve profesyonellik gibi temel değerler vurgulanıyor. Kuşkusuz, ülkedeki her kadro bu merkezi metni imzalayarak, bir kamu görevlisi olarak temsil ettiği halka karşı ahlaki bağlılığını ifade edecek.

Bu Etik Sözleşme yasal bağlayıcılığı olan bir belge. Metin, ülkenin içinden geçmekte olduğu zor zamanlarda devrimci bir liderin sahip olması gereken nitelikleri özetliyor.

Her zaman, ama özellikle de bugün, liderlik pozisyonunda bulunanlar devrimin ve ülkenin sorunlarıyla ilgilenmelidir; bu da halkı etkileyen konulara karşı duyarlı olmayı ve halkla sürekli temas halinde olmayı gerektiriyor.

Parti Merkez Komitesi Birinci Sekreteri ve Devlet Konseyi Başkanı Miguel Díaz-Canel Bermúdez, parti örgütünün Nisan 2021'de düzenlenen 8. Kongresi sırasında bu konuyu değerlendiren çalışma komisyonunun oturumlarında yaptığı konuşmada bunu şöyle özetledi: “Devrimin kadrosunu ayırt etmesi gereken ilk şey, onun ideolojik, devrimci, etik ve mesleki bakımdan derin bir formasyona sahip olmasıdır. Bizim Devrimimizin taşıdığı şartlarda kadro dediğimiz şey siyasidir.”

Küba, Devrim tarihi boyunca, kendilerini borçlu hissettikleri halk için her şeylerini veren dürüst liderlere sahip olmuştur. Komutan Ernesto Che Guevara, onların kusursuz davranışlarından yola çıkarak, kadroları “Devrimin belkemiği” olarak tanımlamıştır.

Ve unutulmaz ve her zaman varlığını koruyan Fidel’in yöneticilere dönük mesajı çok açıktı: “Daha fazla sorumluluk, daha fazla yükümlülük: daha fazla sorumluluk, daha fazla görev: daha fazla sorumluluk, daha fazla fedakarlık!”

Başkumandan için, “özeleştirel bir ruha sahip olma, sürekli çalışma, gözlemleme ve düşünme ihtiyacı duyma, hiçbir devrimci kadronun onsuz yapamayacağı özelliklerdir.”

Ulusumuz için tarihi bir gün olan bu 24 Şubat’ta ülkenin dört bir yanından gelen yönetici ve kadrolar, kendilerini halklarına daha fazla bağlayan Etik Sözleşme’yi imzaladıklarında, bunu Küba Devrimi ile etik tutumun yıkılmaz ilkelerle birleştiğine dair kesin bir inançla yapacaklardır.

Yazar: Angélica Paredes López

Yayınlandığı yer: Radio Rebelde

Yayın tarihi: 24 Şubat 2024

Çeviri: Derya Ünlü

"Küba Gerçeği", 2023 Şubat ayında Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) girişimiyle başlatılan bir yayın. Küba'da siyaset, ekonomi, yaşam, kültür gibi konularda Kübalı yazarların ürettiği makalelerin çevirilerini yayımlayan Küba Gerçeği'nde çıkan makaleler, artık soL'da paylaşılacak.