Göçmenler Cepheye

DÜNYA SOLA DÖNÜYOR - DOĞU AVRUPA ve BALKANLAR yazıları

Alman Ordusu, dünyanın değişik bölgelerinde yaklaşık 10.000 asker ile bayrak göstermekte. Afganistan'daki işgal güçlerini takviye etmek için gönderilecek yeni askerler, operasyon bölgelerinin sürekli artması, AB içinde hem Avrupa Birliği Ordusu hem de Fransa-Polonya-Almanya üçlüsü tarafından kurulmakta olan yeni askeri organizasyonlar Almanya'nın asker ihtiyacını sürekli arttırmakta. Ancak Alman gençleri, Alman eski savunma bakanlarından Peter Struck'un &bdquoAlmanya'nın savunması Hindikuş'tan başlar" sözlerine pek itibar etmemiş olacaklar ki, Afganistan'da kendilerine günlük vergiden muaf 92,03 Avro ödenmesine rağmen orduda görev yapmaktan kaçınıyorlar.

Dokuz aylık askeri hizmet sonrasında, banka hesaplarına yatırılacak vergiden muaf yaklaşık 27.000 Avro yerine, sosyal hizmet yaparak birkaç yüz Avro sosyal yardımla geçinmeyi seçen Alman gençlerinin sayısı her geçen gün artıyor.

2008 yılı ortalarında yapılan bir araştırma askerlik yaşına gelen gençlerin yaklaşık %60'ının askerlik yerine sosyal hizmeti tercih etmek istediğini göstermekteydi ve Almanya'nın savaştığı cephelerin artması ile beraber bu oranın daha da artacağı rahatlıkla söylenebilir. Fakat, asker sayısındaki azalma sadece zorunlu askerlik görevinden kaçınanlar ile sınırlı değil. Çok sayıda pilot Afganistan görevine gitmeyi reddediyor ya da Afganistan'da ve Afganistan görevi sonrası ordudan ayrılmayı tercih ediyor. Aynı durum doktorlar ve teknik askeri personel için de söz konusu. Subaylık eğitimi almış askerlerin %10'unu daha kariyerlerinin başında Alman Ordusunu terketmekte. Üstelik Alman Ordusu, sadece askerlik hizmeti yerine sosyal hizmeti seçen ya da askerlik görevini bırakanlar nedeniyle zor durumda değil. Azalan ve yaşlanan Alman nüfusu Alman iç güvenlik politikasındaki yeni uygulamaların hayata geçirilmesini zorlaştırdığı gibi, Almanya'nın hem NATO hem AB maskesi altında üstlenmek istediği uluslararası askeri görevleri de tehdit etmekte.

Peki, Alman Ordusu bu gidişata karşı nasıl bir önlem alıyor?

Aynı İtalya ve Yunanistan'da olduğu gibi orduyu &bdquoiç güvenlikte" kullanmak isteyen Almanya, asker-sivil işbirliği (die Zivil-Milit&aumlrische Zusammenarbeit der Bundeswehr-MZ Bw) adı altında hayata geçirdiği paramiliter görev gücü ile ordunun ülke içinde kullanımını meşrulaştırma yolunda önemli adımlar atarken, aynı zamanda sivil kaynakları (insan gücü ve ekipman) ordunun hizmetine sunmuş oluyor.

Alman Ordusunun azalan asker sayısına karşı geliştirdiği başka bir &bdquoönlem" ise, özellikle liselere gönderilen ve birçok kentte iş kurumları çatısı altında da faaliyet gösteren subaylar. Lise öğrencilerine askerlik mesleğinin kazançlarını anlatan subaylar, asker olmaları durumunda iş garantili burslu (Almanya'da üniversite eğitimi birçok eyalette ücretsiz, bir kısmında ise dönemlik 500 ila 600 Avro gibi ücretle verilmekte. Üniversite öğrencilerinin ancak %10'luk bir kısmı işçi ailelerinden gelmektedir) üniversite öğrenimi görebileceklerini yolunda propaganda yapmaktalar. Ayrıca Alman devlet ve özel televizyon kanallarında bir zamanlar TRT'de gördüğümüz &bdquoSilahlı Kuvvetler Saati" benzeri programların, Afganistan'daki askerleri öven filmlerin sürekli gösterilmesi de bu propaganda faaliyetinin bir parçasını oluşturmakta. Bu yöntem, gösterilen tüm çabalara rağmen beklenen sonucu henüz vermemiş gibi gözüküyor.

Alman Ordusu, ABD'den ilham almış olacak (ABD için öldür, ABD vatandaşı ol!) asker sıkıntısını çözmek için gözünü liselerden sonra ülkede yaşayan göçmenlere çevirmiş durumda. ABD'den farklı olarak şimdilik sadece Alman vatandaşlığına geçmiş göçmenleri ve özellikle Türkiye kökenli gençleri kazanmayı arzulayan Alman Ordusu, bu yolla vatandaşlığa geçen göçmenlerin &bdquokendilerini kabul eden yeni vatanlarına karşı duydukları sadakatin de" ölçülebileceğini ve göçmen kökenli gençlerin askerlik yapmasıyla entegrasyonun da kolaylaşacağını iddia etmekte.

Almanya'daki demografik trendin aksine yaş ortalaması düşük olan ve genel nüfus içinde oranı sürekli artan göçmenlerin, Alman Ordusu için önemli bir potansiyel olduğunun vurgulandığı bir rapor Alman Ordusu Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Bu raporda yer verilen başka bir tespitse, Almanya'nın gelecek planlarıyla ilgili bazı ipuçları sunuyor. Alman Ordusu'nda görev yapmakta olan &bdquomüslüman kökenli askerlerin", Almanya'nın asker göndereceği müslüman ülkelerde oynacağı rolü de bir süredir araştırmakta olan Alman Ordusu Sosyal Bilimler Enstitüsü, özellikle Türk kökenli askerlerin &bdquomüslüman ülkelerdeki görevlerde" bölgedeki halkla iletişimi kolaylaştıracağını ve bu bölgelerdeki halkın Alman Ordusuna bakışını değiştireceğini vurgulamakta.

ABD'yi militarist, Avrupa'yı &bdquosivil" ilan edenlere duyurulur!

[email protected]