10 Yıl Önce Bugün

DÜNYA SOLA DÖNÜYOR - ORTA AVRUPA ve BALKANLAR yazıları

NATO Genel Sekreteri Javier Solana Brüksel'de yaptığı açıklamada, "Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Wesley Clark'a, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'ne hava operasyonlarına başlaması talimatını verdim. Kosova krizinde siyasi çözüme yönelik bütün çabalar başarısız olmuştur. Askeri harekattan başka alternatif yok" dedi.

ABD Başkanı Bill Clinton Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, saldırının sorumluluğunun Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'e ait olduğunu söyledi. Clinton, saldırının üç ana amacının olduğunu, bunların, NATO'nun kararlılığını vurgulamak, sivillere yönelik saldırıları durdurmak ve Sırbistan'ın Kosova'ya gelecekteki olası saldırısını önlemek için ülkenin askeri gücünü ciddi bir kayba uğratmak olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Bill Clinton, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in barış yapmaya karar verinceye kadar operasyonun devam edeceğini bildirerek, "Kosova'daki binlerce masum insanı askeri saldırılardan korumak için eyleme geçiyoruz. Çatışmaların bölgesel bir savaşa dönüşmesini önlemeye çalışıyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Bill Clinton tarafından dile getirilen Türk-Yunan çatışması konusunda değerlendirme yapamayacağını belirterek, "Türkiye ile Yunanistan'ın Kosova nedeniyle savaşa girmesi ancak Yunanistan'ın NATO'dan ayrılıp Sırbistan'ın yanına katılması ve NATO'ya savaş açması ile mümkün olabilir. Bunun olabileceğini de zannetmiyorum" dedi

Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç başkanlığında federasyon başkanlarının toplantısından sonra yapılan ortak açıklamada ise, "Yugoslav ordusu ülkenin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve onurunu korumak için ulusal ve uluslararası her türlü önlemi almıştır" denildi.

NATO Genel Sekreteri Javier Solana, "Bu karar Kosova'da yeni insani felaketleri önlemek için alındı" dedi.

ABD Başkanı Bill Clinton da Yugoslavya'ya yönelik operasyonların sürdürülmesi yönündeki kararlılığını yineleyerek "Sırp güçlerinin baskı politikaları ve sertlik yanlısı tutumlarının devam etmesinin NATO operasyonunun sürmesi gerektiğini ortaya koyuyor" dedi.

Avrupa Birliği dönem başkanı Almanya'nın Başbakanı Gerhard Schröder yaptığı açıklamada, NATO'nun Yugoslavya'dan, müzakerelere hazır olduğunu gösteren somut işaretler almaya ihtiyacı olduğunu belirterek, "Yugoslavya Devlet Başkanı'nın önerileri kabul edilebilecek gibi değil. Miloşeviç'in teklifi, siyasi çözüm için temel oluşturamaz" dedi.

Kosova-Makedonya sınırında, beşinci geceyi açıkta geçiren aralarında yaşlı ve çocuk 200 bine yakın kişinin Makedonya'ya geçmek için beklemeye devam ettiği bildirildi.

NATO operasyonları devam ederken, Yugoslavya yönetimi Paskalya nedeniyle Kosova'da tek taraflı ateşkes ilan ettiğini açıkladı. ABD, İngiltere, İtalya, Almanya ve Fransa ateşkes ilanını, NATO'nun isteklerini karşılamadığı gerekçesiyle reddetti.

Başbakan Bülent Ecevit CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kosova'dan kaçan mültecilere her türlü insani yardımı yapmakta kararlı olduğunu belirterek, "Kara harekatı için bir tavır almak güç. NATO, askeri operasyonlarını etkin biçimde sürdürmeli. Şayet bunda başarısız olursa tüm dünya açısından büyük sorunlar doğar. Bu nedenle NATO, şu ya da bu şekilde mutlaka başarı kazanmak zorunda" dedi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Zeki Çeliker ve beraberindeki heyeti kabulünde yaptığı konuşmada, Kosova'ya Türk askerinin gönderilmesine ilişkin kararın TBMM tarafından aylar önce alındığını, bu kapsamda kara gücünün hazır olduğunu bildirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Fransız Liberation gazetesine verdiği demeçte, Yugoslavya'nın parçalanmasına en baştan izin vermenin büyük bir hata olduğuna inandığını belirterek, bununla birlikte, demokratik bir Yugoslav yönetiminin oluşturulması için NATO'nun Yugoslavya'ya karşı düzenlediği hava saldırılarının devam etmesi gerektiğini söyledi.

NATO'nun, Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'ın 300 km güneyindeki Grdelicka Klisura bölgesinde, üzerinden bir yolcu treni geçen köprüyü vurması sonucunda 9 kişinin öldüğü, 16 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Yugoslavya Medya Merkezi, bugünkü NATO saldırılarında çoğu Arnavut sığınmacı 70 kişinin öldüğünü, 33 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook, NATO'nun anlaşma olmadan da Kosova'ya girebileceğini açıkladı.

NATO'nun 50. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen zirve toplantısı ABD'nin başkenti Washington'da 19 üye ülkenin hükümet ve devlet başkanlarının katılımıyla başladı.

NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik hava harekatı birinci ayını doldururken, hava saldırıları sürüyor.

Sırp RTS televizyonunun dün uğradığı ve en az 10 kişinin yaşamını yitirdiği saldırının ardından enkaz altından 6 ceset çıkarıldı.

NATO, Yugoslavya'ya yönelik hava saldırılarını aralıksız sürdürürken, ittifak üyeleri arasında saldırıların şiddetinin arttırılması konusunda görüş birliği sağlandığı bildirildi.

NATO uçakları dün Priştine yakınlarındaki Luzane Köprüsü'nü vurduğu, köprü vurulurken üzerinden geçmekte olan otobüsteki yolcuların en az 40'ının öldüğü, 16'sının da yaralandığı bildirildi.

NATO'nun Kosova'ya düzenlediği hava saldırısında bir yolcu otobüsünün vurulması sonucunda 17 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Sırp basın merkezinin verdiği habere göre, "Fransız Sınır Tanımayan Doktorlar" yardım kuruluşuna bağlı bir konvoy, Kosova'nın başkenti Priştine'de bombalandı.

NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik operasyonunda dün Belgrad'daki İtalyan ve Çin büyükelçilikleri vuruldu. Patlama sonucu hasara ugrayan İtalyan Büyükelçiliği çalışanlarına zarar gelmezken 3 füzenin isabet ettiği ve yerle bir olan Çin Büyükelçiliği'nde 4 kişi öldü. Patlama sonucunda yangın çıkan binada 5'i ağır olmak üzere 20'den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Kenneth Bacon, olaydan üzüntü duyduklarını, ancak operasyonun süreceğini belirtti. Bacon, binanın levazım karargahı sanılarak vurulduğunu söyledi.

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kosova'daki olaylar üzerine hava operasyonları başlatan NATO'nun, halen kullanılan havaalanı ve üslere ilaveten yeni alternatif arayışında olduğu belirtilerek, "Bu meyanda ülkemizle de Genelkurmay Başkanlığı kanalıyla temasa geçilmiştir" denildi.

Yugoslavya ordusunun Kosova'dan çekilmesini yeterli görmeyen NATO, operasyonları sürdürüyor.

Resmi Tanyug ajansının bildirdiğine göre, NATO uçaklarının dün Kosova'da sığınmacıların barındığı bir çiftliği bombalaması sonucu en az 100 kişi öldü, 50 kişi de yaralandı.

NATO, dün en az 87 Kosovalının ölümü, 78'inin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının sorumluluğunu üstlendi, ancak Korisa köyünün askeri bir hedef olduğunu bildirdi.

Kosovalı lider İbrahim Rugova, NATO Genel Sekreteri Javier Solana ve Avrupa Müttefikleri Komutanı Wesley Clark ile Brüksel'de ki NATO Genel Merkezi'nde bir araya geldi. Rugova, Sırp hedefleri "etkisiz" duruma getirilene kadar NATO'nun hava akınının sürdürülmesini isteyerek, "Kosova'da artık tek çözüm bağımsızlık olarak ortaya çıktı" dedi.

NATO'nun hava operasyonları sürerken, bir hastanenin isabet alması sonucu 3 hasta ve 1 koruma görevlisinin öldüğü bildirildi.

NATO uçaklarının Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'daki bir termik santrali bombalaması sonucunda 10 işçinin yaralandığı ve birçok kentin karanlıkta kaldığı ayrıca Kosova Kurtuluş Ordusu militanlarının kontrolü altında bulunan bir askeri kışlayı da yanlışlıkla vurduğu bildirildi.

NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik operasyonunda, Kosova'nın Urosevaç kentinde bir yerleşim biriminin vurulması sonucu 7 Arnavut'un ağır yaralandığı bildirildi. NATO uçaklarının ayrıca Belgrad'daki Sırbistan İçişleri Bakanlığı binasını da vurduğu bildirildi. NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Başkomutanı General Wesley Clark operasyonlara ara verilmesine karşı olduğunu belirterek, "operasyonlara ara vermenin Sırpların Kosova'da etnik temizliğe devam etmesini ve hava savunma sistemlerini yenilemelerini sağlayacağını" belirtti.

NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik hava operasyonunda Sirbistan'ın güneyinde bir köprünün vurulmasıyla, 11 kişinin öldüğü bildirildi.

NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik sürdürdüğü hava saldırısında en az 31 sivilin öldüğü, aralarında yabancı gazetecilerinde bulunduğu çok sayıda kişinin de yaralandığı bildirildi.

NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik sürdürdüğü hava harekatı sırasında, Sırbistan'ın güneyindeki Novi Pazar kentinde 23 sivilin öldüğü bildirildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı nezdindeki Devlet Bakanı Günther Verheugen düzenlediği basın toplantısında bilgi verdi. Verheugen, Avrupa'nın ortak savunma ve güvenlik politikasının, ABD ile olan ortaklığı tamamlayıcı bir nitelik taşıdığını vurgulayarak, "Biz NATO üyesi olan veya olmayan ülkelerin de AB operasyonlarına eşit haklarla katılmalarına imkan tanıyacak bir kriz yönetimi oluşturmak istiyoruz" dedi.

Kosova Barış Planı'nın Sırp Parlamentosu tarafından kabul edilmesinin ardından askeri yetkililerden oluşan NATO heyetinin Belgrad'a gideceği ve Sırpların Kosova'dan çekilmeye başlayana kadar operasyonun da sürdürüleceği bildirildi.

NATO ve Yugoslav askeri heyetleri arasında Sırp askerlerinin Kosova'dan çekilmesiyle ilgili yapılan görüşmelerin dün kesilmesinin ardından ittifak güçlerinin Yugoslavya'ya yönelik harekatı yoğunlaştırarak sürdürecekleri bildirildi.

NATO ve Yugoslavya askeri yetkilileri Sırplar'ın Kosova'dan çekilmelerine ilişkin yapılan görüşmelerde anlaştılar. Anlaşmanın NATO ve Yugoslavya yetkilileri tarafından imzalandığı açıklandı.

NATO Genel Sekreteri Javier Solano, İspanyol Cadena SER radyosunda yaptığı konuşmada, Sırplara bölgeyi terk etmeleri için çağrıda bulunurken, Kosova'daki bütün etnik grupların barış içinde yaşaması için bölgenin etnik çizgilere göre bölünmesinin de söz konusu olamayacağını vurguladı. Solana, Kosova'nın bağımsız bir ülke olamayacağını ve bölge sınırlarının yeniden belirlenmesinin Avrupa güvenliğini tehdit edeceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Javier Solana Brüksel'de yaptığı açıklamada, Sırp güçleri uluslararası anlaşmalara uygun olarak Kosova'dan çekildiği için NATO'nun Yugoslavya'ya yaptığı operasyona resmen son verdiğini belirtti.

Kaynak: T.C. Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü

[email protected]