İşte 24 Haziran usulsüzlük haberleri

24 Haziran seçimlerinde yurttaşlar AKP usulsüzlüklerini engellemek için sandık başında erken saatlerde mücadeleye başladı. soL, tüm okurlarının seçim günü karşılaştığı usulsüzlükleri anında soL'a bildirmesi için "Oradayım" butonunu yayına hazırladı. İşte soL'a iletilen ilk usulsüzlük bilgileri...

Haber Merkezi

AKP'nin her seçim döneminde imza attığı usulsüzlüklere karşı binlerce yurttaş sandık başında oylarına sahip çıkacak, usulsüzlüklere karşı mücadele edecek.

soL, seçim günü AKP usulsüzlükleriyle mücadele edecek olan yurttaşlar için hazırladığı ve kullanımı oldukça kolay olan "Oradayım" butonuyla tüm usulsüzlükleri tek merkezde toplayacak.

Gün içinde yaşanacak tüm usulsüzlüklerin tespti ve kanıtı için soL okurları edindikleri bilgileri ve mümkünse fotoğrafları kolayca "Oradayım" uygulamasıyla bize iletebilecek.

Usulsüzlüğü iletmek için fotoğrafa tıkla:

07.30- Ankara

*Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde girişteki güvenlikler saat 07.50'den önce müşahitlerin alınmayacağını belirtti. Saat 06.00'dan itibaren kapıda bekleyen müşahitler sandık kurulu üyeleriyle girip seçim hazırlıklarını izlemek yasal hakları olmaları rağmen okula alınmadı.

8.50- Ankara

Ankara Çankaya Sokullu Mehmet Paşa Anadolu Lisesi'nde, 2425 nolu sandıkta listede adı olmamasına rağmen bir sandık görevlisi "adı var" diyerek iki kişiye oy kullandırdı. Diğer sandık görevlisinin durumu fark
etmesiyle tutanak tuttu, pusula ve zarf geçersiz sayılması için kenara ayrıldı.

9.15- İstanbul

İstanbul Tuzla Aydınlı Mahallesi'nde Erdoğan'ın devasa afişi duruyor. Bu afiş Aydınlı'nın merkezi bir yerinde ve oy kullanılan Osmangazi İlkokulu yakınında bulunuyor.

9.30- İstanbul

İstanbul Esenyurt Altınyıldız İlköğretim Okulu'nda mühürsüz oy çuvalları bilgileri geliyor. Sandık başkanlarının getirdiği torbanın mühürsüz olmasına yapılan itiraza "ne olmuş mühürsüze" yanıtı verildi.

10.01 - İstanbul

Büyükçekmece Mimaroba Ortaokulu'nda 1298 nolu sandıkta, sandık kurulunda görevli olan AKP'li Fatih isimli bir şahıs oy kabinine cep telefonuyla girdi ve fotoğraf çekti. Görevli müşahitlerin uyarısı üzerine sandık başkanı olaya müdahale ederek şahsın telefonunu istedi ancak şahıs itiraz etti. Müşahitler olayı tutanak altına alıp sandık başkanına imzalatmak istese de, sandık başkanı '"ben bir şey duymadım" diyerek tutanağı imzalamadı. 

11.10- Ankara

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Atatürk rozetiyle oy vermeye gelen bir kadın seçmen, AKP'liler tarafından hedef alındı. Rozetin bir partiyi çağrıştırdığı söylendi. Olaya müdahil olan AKP'li sandık kurulu üyesi ve diğer sandık kurulu üyeleriyle seçmenler arasında arbede yaşandığı öğrenildi.

12.00- İzmir

İzmir Çiğli 75. Yıl End.Meslek Lisesi'nde 1036 nolu sandıkta iki defa oy kullanmak isteyen kişiye vatandaşlar müdahale etti, oy kullandırmadı.

12.20- İstanbul
İstanbul Küçükçekmece Cennet mahallesi Yeşilyuva İlköğretim Okulu'nda 2 kişi listede adı olmamasına rağmen 1040 nolu sandıkta oy kullandı. Sandık başkanı, "Evet oldu ama bir daha bunun olmasına izin vermeyeceğiz, il seçim kuruluyla görüştük. Sandıktan seçilecek rastgele 2 tane oyu imha etmemiz söylendi"  dedi.

12.30- İzmir

İzmir Bornova'da Halil Kars Atila Ortaokulu'nda akli dengesi yerinde olmayan bir şahsa oy kullandırımak istendi. Bu Düzen Değişmeli Platformu görevlilerinin itirazı üzerine tutanak tutuldu, şahsa oy kullandırılmadı.

12.35- İzmir

İzmir'de Bayraklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2052 numaralı sandıkta, bir kadın oy kullanırken fotoğraf çekerken yakalandı. Verdiği oyun fotoğrafını çeken şahsın, kendisini uyaranlara saldırması üzerine polis geldi. Ancak oyunu sandığa hızlıca attığı için konuyla ilgili tutanak tutmakla yetinildi.

12.40- İstanbul

Kartal İMKB MTA Lisesi'nde bir yurttaş komşusunun 3 adreste daha seçim kaydı olduğunu iddia ederek sandık başkanına itiraz etti. Sandık başkanı yapabileceği bir şey olmadığını söylemesi üzerine, şikayette bulunan kişi "daha önce de savcılığa başvurduğunu ancak onların da ilgilenmediklerini" dile getirdi.

13.00- İstanbul

İstanbul Kağıthane Mehmet Akif Ersoy İlkokulu'nda İyi Parti milletvekili adayları Ümit Özdağ ve Vedat Yenerer'in okulda bulunduğu sırada AKP'lilerin tepki göstermesiyle arbede yaşandı. Kavgaya müdahale eden polis, bazı İyi Partilileri gözaltına aldı. Çevik Kuvvet ekipleri okul içerisinde uzun namlulu silahlarla konuşlanmış durumda.

13.35- İzmir

İzmir Konak Özel Amerikan Koleji’nde 1162 numaralı sandıkta görev kağıdını teslim etmeden oy kullanan 2 polis memuru tespit edildi. İtirazlar üzerine tutunak tutuldu.

İzmir- 14.00

İzmir Konak Özel Amerikan Koleji 1162 numaralı sandıkta zarf-oy pusulası tutarsızlığı tespit edildi. Beş adet zarfın, iki adet cumhurbaşkanlığı oy pusulasının eksik olduğu belirtiliyor. Bir adet milletvekilliği oy pusulası ise fazla. Tutanak tutuldu.

İstanbul- 14.15

Üsküdar Zeynep Kamil Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 1280 numaralı sandıkta bir kişinin oy kullandıktan sonra mührü teslim etmediği, imza atmadan mühürle birlikte kaçtığı tespit edildi. Tutanak tutulduğu ve ilgili sandık için yedek mühürü YSK'dan talep edildiği belirtildi. Mühür eksikliği nedeniyle ilgili sandıkta uzun kuyruk oluştu. Olayla ilgili kişinin sahte kimlik kullandığı iddia edildi.

İstanbul- 14.20

Kartal Medine Taygur Sökmen İlköğretim Okulu 2223 nolu sandıkta sandık kurulu üyesi AKP'linin, oy kabinine cep telefonu ile giderek oyunun fotoğrafını çektiği belirtildi. Diğer sandık kurulu üyeleri oyunun fotoğrafını çeken kişinin telefonundaki fotoğrafları sildirdi ve tutanak tuttu. Sandık kurulu başkanı polisi çağırarak işlem yapılmasını talep etti.

İzmir- 14.30

Buca Betontaş İlkokulu 1291 numaralı sandıkta oy kullanmaya gelen bir kişinin daha önce listede isminin karşısına imza atıldığı tespit edildi, tutanak tutuldu.

Antalya- 14.35

Konyaaltı Z.Marsel-Z.Denizhan Öner İlköğretim Okulu'nda 1142 numaralı sandıkta oy kullanan bir kişiye, yoklama kağıdında yanlış seçmenin adının karşısına imza attırıldı. Lisetede adının karşısında imza attırılan kişiye ise ise oy kullanamayacağı söylendi. İtiraza rağmen herhangi bir işlem yapılmadı.

İstanbul- 14.55

İstanbul Küçükçekmece Tevfik Bey Mahallesi Şehit Binbaşı Bedir Karabıyık İlkokulu 2454 numaralı sandıkta  bir kişi iki oy  kullanmaya çalışıyor. CHP'li görevlinin itirazına rağmen sandık başkanının, "bu boş zaten" diyerek ikinci zarfı kendisinin sandığa attığı ifade edildi. İtiraz edenlere, "sayımda boş oy çıkmadığı takdirde tutanak tutulacağı" söylenerek yanıt verildi.

İstanbul- 15.15

Küçükçekmece Tevfik Bey Mahallesi Mustafa Eravutmuş Ortaokulu'nda Recep Tayyip Erdoğan Tişörtüyle oy kullanmaya gelen şahıs yurttaşların müdahalesiyle üzerine ceket giyerek oy kullandı.

İzmir- 18.03

İzmir Çeşme'de bulunan Namık Kemal İlköğretim Okulu'nda AKP'li bir şahsın polis zoruyla CHP'li müşahitleri dışarı çıkardığı, sayımı izlemek isteyen vatandaşların da alandan uzaklaştırıldığı belirtiliyor. 

İstanbul- 18.24

İstanbul Bahçelievler Belediyesi Ali Şükrü Sula Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 2325 numaralı sandık başkanı açılan oyları gözlemcilere ve sandık görevlilerine göstermeden sayım yapıyor. Uyaran gözlemcileri ise polisi arayıp sınıftan attırmakla tehdit ediyor.

 

İstanbul- 18.34

Eyüpsultan ilçesindeki Şehit Öğretmenler Ortaokulu'nda AKP'li bir müşahidin belinde silahla okul çevresinde dolaştığı bildirildi. Okul çevresinde çok sayıda polis bulunurken, polisin usulsüzlükler konusunda yapılan şikayetleri göz ardı ettiği ve açık bir şekilde taraflı davrandığı belirtiliyor.

İstanbul- 18.48

Sultanbeyli Namık Kemal İlköğretim Okulu'nda müşahitler bir kişinin aynı sandıkta çift oy kullanmasına tepki gösterirken sandık kurulunun itirazı kabul etmemesi sonucu gerginlik yaşandı. 

İstanbul - 18.50

İstanbul Bahçelievler Ali Şükrü Sula Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde sandık başkanı oy pusulalarını gözlemcilere ve görevlilere göstermeden usulsüzce saydı. İtirazları kabul etmeyen sandık başkanı, itiraz edenleri polis çağırıp dışarı atmakla tehdit etti.

İstanbul- 19.50

AKP'li müşahitlerin sınıfların kapılarında asılı olan tutanakları çalması üzerine Üsküdar Hattat İsmail Hakkı İlkokulu'nda kavga çıktı. AKP'lilerin kendilerini uyaran müşahitlere saldırdığı belirtiliyor.

İstanbul- 20.00

Üsküdar Hattat İsmail Hakkı İlkokulu'nda AKP'lilerin tutanakları çalması üzerine çıkan kavganın ardından, polis herkesi okulun bahçesinde topladı. AKP'lilerin kendi aralarında konuşurken "Çuvalları alın götürün, gerisi ile mesut başkan ilgilenecek" dedikleri duyuldu.