Tacizci kardinaller

Gazeteci Emiliano Fittipaldi’nin, “Lussuria” başlıklı yeni kitabı, Vatikan’ın çocuk tacizcisi üst düzey din adamlarına büyüteç tutuyor. İtalya’da önceki gün Feltrinelli yayınevinden satışa sunulan kitapta, Papa Francesco’nun isteğiyle Evrensel Kilise’ye destek vermek için kurulan C9’da görevli dokuz kardinalden üçünün pedofili hastası olmakla suçlandığı iddia ediliyor. Üç yıl önce Katolik kilisesindeki ekonomik yolsuzlukları soruşturan “Avarizia” başlıklı kitabı kaleme alan Fittipaldi, bu kez belgeler ve tanıklıklar ışığında, tacizci kardinallerin nasıl korunduğunu aktarıyor.

Kardinal Ratzinger’in ardından Katolik kilisesine modern bir kimlik kazandırmak için seçilen Papa Francesco’nun sağ kolu kardinallerin karanlık geçmişleri, “Lussuria”nın içeriğini oluşturuyor.

Vatikan, bir tek çocuk tacizcisi üst düzey din adamlarına arka çıkmakla değil, İtalya, İspanya, Fransa, Belçika ve Güney Amerika’da bu kişileri önemli görevlere getirmek, tartışmalı davalara yön vermekle de suçlanıyor.

Francesco’nun Papa seçilmesinin ardından 2013-2015 yılları arasında küresel ölçekte çocukları taciz ettikleri iddiasıyla 1200 suç duyurusunda bulunuldu. Papa Francesco’nun girişimiyle, pedofili hastası din adamlarına karşı kurulan komisyona rağmen çocuk tacizcisi olmakla suçlanan din adamlarının sayısı 2005-2009 dönemine oranla iki kat arttı.

Emiliano Fittipaldli’nin yazarı olduğu Lussuria, çocuk tacizcisi din adamlarını evrensel boyutta koruyan, onlara yeni bir kariyer sağlayan Katolik Kilisesi’ne bugüne dek hiçbir yerde yayımlanmayan tanıklıklar ve belgeler ışığında büyüteç tutuyor.

KARANLIK KARDİNAL, GEORGE PELL

“Lussuria”da Avustralyalı kardinal George Pell, Vatikan’a gölge düşüren karanlık kardinallerden biri. Papa seçildikten sonra Francesco, George Pell’i Vatikan’da tırmanan ekonomik yolsuzluğa çeki düzen vermesi için Roma’ya çağırdı. George Pell, bugün Vatikan’da ekonomiden sorumlu bir kardinal. Papa Francesco’nun üç numaralı adamı diye anılıyor. Royal Commission’de pedofiliyle suçlanan din adamlarıyla ilgili belgeler araştırıldığında Papa’nın sağ kolu Pell’in güvenilir bir kardinal olmadığı ortaya çıkıyor.

George Pell, birkaç ay önce beş kişi tarafından 1970-1980 yılları arasında çocukları taciz etiği iddiasıyla suçlanması bir yana, isimleri tacize karışan papazlara arka çıkmak, cinsel istismara uğrayanların yakınlarına destek olmamakla da eleştiriliyor. Pell her seferinde suçlamaların üzerini örttüğü ve cinsel taciz kurbanlarına ödenmesi gereken tazminatları engellediği için de gündemde.

Avustralyalı Foster ailesinin öyküsü, “Lussuria”da önemli bir yer tutuyor. Anthony ve Chrisitne Foster’ın kızları Emma ve Katie, çocukken devam ettikleri Katolik okulunun müdürü Don Kevin O’Donnell’ın tacizine uğradı. Pell, Fosterlar’la yüz yüze gelmeyi hep reddetti. Kardinal ailelerle görüşmeye başlarsa başkalarının da sıraya girmesinden çekiniyordu. Emma ve Katie’nin annesi Pell’e cinsel tacizle suçlanan din adamlarının neden kilisede hizmet etmeye devam ettiklerini sorduğunda, Pell, “Çünkü bütün iddialar bir dedikodudan öteye gitmiyor. Mahkemeden gelen resmi bir belge olmadıkça ben bu türden dedikodulara kulak vermem” diye yanıt verdi.

PELL'İN ŞİRKETLERİ

Uzun soluklu hukuki bir mücadelenin ardından Foster ailesine yıllar önce tacize uğrayan kızları için mahkeme 30 bin avro tutarında sembolik bir rakam ödenmesine karar verdi. Papa Francesco’nun sağ kolu Kardinal Pell’in, “Melbourne Response” aracılığıyla bu rakamda karar kıldığı ve mahkemeyi etkilediği öne sürüldü. Pell’in yönetimindeki kilisenin zenginliğini Avustralya’da herkes biliyordu. Bu türden tazminatlarda ödenmesi gereken rakamın 75 bin avro olduğu söyleniyordu. Pell, Roman Catholic Trust Corporation ve Catholic Development Fund adlı iki şirketi yönetiyordu. Emlak alım satımı, yüksek değerlerdeki konutlar ver yatırımlar sayesinde ekonomik açıdan zengindiler. Bir tek 2013 yılında finansal yatırımlar ve kiliseye gelenlerin bağışlarıyla 108 milyon Avustralya doları gelir elde ettiler.

Foster ailesi birkaç yıl sonra Kardinal Pell’in oynadığı oyunun farkına varınca Victoria eyaletinde Pell’in şirketine karşı bir başka dava açtı. Melbourne Resource’a açılan yeni davada Kilise, Melbourne ailesine bu kez 750 bin dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. 

'CEHENNEME KADAR YOLUN VAR!'  

Kardianal Pell’in takipçisi Denis James Hart ise bir rahibin cinsel tacizine uğradığını öne süren genç bir kadını kiliseden “Cehenneme kadar yolun var dişi köpek” diye kovduğu iddiasıyla ünlendi. Melbourne kilisesinin pedofili hastası olmakla suçlanan rahipleri örtbas etmek adına yüz binlerce dolar harcadığı iddia edildi. Bunun yanı sıra tacizci rahiplerin kiraları ödendi, emekli işletmeleri yapıldı, sağlık ve taşıt sigortaları düzenlenmeye devam edildi...

2 ocak 1996 tarihli bir başka belgede ise Pell’in başkanlık ettiği bir toplantıda üç üst düzey din görevlisinin tacizci rahiplerin hapisten çıkmalarının ardından onlara nasıl yardım edileceğini tartıştıkları ortaya çıktı. Bu belgede de din adamları için şehrin merkezinde lüks konut sağlanması ve sağlık sigortası gündemdeydi.

21 erkek çocuğu taciz etmekle suçlanan ve mahkeme tarafından mahkum edilen Wilfred Baker, kira desteği alması ve emekli maaşı bağlanması bir yana, Katolik kilisesi Basker’a 21 bin dolar tutarında destek verdi. Desmond Gannon ve David Daniel adlı din adamları da Baker gibi cinsel tacizde bulundukları iddiasıyla yargılandı, dava sonucu mahkum edildiler. Ama kilise yönetimi onlara da parasal destekle sahip çıktı. Pedofili hastası Avustralyalı rahiplere, Kilise fonunun yanı sıra bir paradoks gibi görünse de cinsel tacize uğrayanların ailelerince kiliseye yapılan bağışlardan da ödeme yapıldı.

Modern Papa Francesco’nun sağ kolları arasında Vatikan’a gölge düşüren başka üst düzey din adamları da mevcut. İsimleri cinsel taciz, tecavüz, yolsuzluk ve rüşvete karışan kardinaller C9’da Papa Francesco’nun en önemli danışmanları. Vatikan “kriminal” din adamlarını her fırsatta koruyup kollamaya devam ediyor. “Lussuria”, belgeler ve tanıklıklar ışığında Katolik kilisesinin 2017’de de çürük elmalara nasıl sahip çıktığının öyküsü.

 

[email protected]