İnsanlık onuru

Belma Nur Kartal'ın “İnsanlık onuru” başlıklı yazısı 13 Mayıs 2013 Pazartesi tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

“Canı cehenneme başkasının yangınıyla evini ısıtıp yemeğini pişirenin, bahçesine dek gelen alevleri şehrayin sanan aptalın! Canı cehenneme camlarında parçalanmış cesetler uçarken bir iğdiş incelikle çiçekleri sulayanın! Orda evler oda oda kanarken, burda yeşerenin canı cehenneme!”

Orda evler şerham şerham kanadı dün… Analar evlatlarından koparıldı dün… Reyhanlı’da dün Anneler Günü’ydü! Orda dün anaların ağıt yakma günüydü. İnsanlık nöbetindeyiz Reyhanlı için… Acınızı paylaşıyoruz, başınız sağolsun’larla onmaz bu kanayan yara… Bu yara, emperyalizmi ve onun çocuğu AKP’yi durdurmakla iyileşir.

İki yıldır Suriye’de binlerce insan katledilirken bombalar Reyhanlı’daki terör evlerinde imal edilip Suriye’ye geçirildi, kanlı çeteler orada korunup beslendi. Reyhanlı halkının can güvenliği sonuna dek tehdit edildi. Reyhanlı istihbarat örgütlerinin cirit attığı bir bölge, silahlı cihatçıların Suriye’ye dönük saldırılarının karargahı haline getirildi. Reyhanlı halkına kan kusturulurken, bölgenin kontrolü de fiilen ÖSO’nun eline geçti. İşte Reyhanlı katliamı bu fiili durumun kanlı sonucudur.

Ne Davutoğlu’nun adeta mutlu olmuş gibi saldırıyla ilgili konuşurken sırıtan yüzü, ne Muammer Güler’in “Süreci baltalamaya yönelik provokasyon” açıklaması, ne Erdoğan’ın “Böylesine barışın güzelliklerinin yaşandığı bir günde bunların olması kötü. Bu olayları tertipleten belli bir yer var” sözleri ellerindeki kanı aklamaya yetmeyecek bu kez! Katliamın ardından yürüyüşe geçen Hataylı gençlerin elinden polis desteğiyle kurtardıkları Suriyeli mülteciler de kurtaramayacak onları...

“Bu süreç hassas bir süreç... Özellikle çözüm süreci diye ülkemizde yeni bir dönemi başlattık ve bu yeni dönemi hazmedeyemenler, ülkemizdeki bu özgürlük havasının teneffüs edilmesine ne yazık ki olumlu bakamayanlar, bu tür eylemler içerisine girebilir” diyor padişahımız…

Haklıdır, “bu süreci başlatırsan Ortadoğu’nun padişahı olursun” dediler bir kere kendisine! Emperyalizmle ve işbirlikçisi AKP’yle barış olmayacağının tanığıdır Reyhanlı… AKP savaş hükümetidir! AKP Türkiye tarihinin gelmiş geçmiş en büyük halk düşmanı iktidardır. Gelmedi böylesi, görmedi bu ülke böylesini...

Bu ülke, Reyhanlı katliamında ölen onca canımıza rağmen AKP’yi aklama derdine düşen “sosyalist” de görmedi. “Ulusalcı sosyalistlerin Suriyeli göçmenlere karşı tahrik ettikleri ırkçı tutum gene ortaya çıktı. Türkler Suriyeli göçmenlere saldırıyor. Sedat’ın son çırpınışları” diyen Tarkan’ıyla, “Erdoğan korkusuyla Esad arkasına gizlenenler bu katliamın vebaliyle sokakta gezemez hale gelecekler. Çünkü günahları çok ve büyük” diyen Tahmaz’ıyla, “Hepimizin başı sağolsun, bunlar Esat’ın son çırpınışları. Cilvegözü saldırısından sonra Suriye muhaberatının işini örtbas etmeye çalışan güruh yine görev başında” diyen Uras’ıyla, Reyhanlı katliamında AKP’nin aklayıcıları olarak Türkiye sosyalist hareketine bir kara leke olarak düşecekler.

Suriye halkının düşmanlarını besleyerek bölgesel güç kazanmanın bedeli bugün başta Hatay halkı olmak üzere hepimize ödettirilirken susanlar, yan çizenler ve kendi zalımını görmeyenlerin artık ne emperyalizme karşı savaşta, ne sosyalizm mücadelesinde söyleyecek sözleri yoktur. Onların payına düşe düşe, çetelerin yuvalandığı kampların güvenliğini dert etmek, AKP’nin emperyalistlerin hamiliğinde sürdürdüğü bölgesel savaş çığırtkanlığına gözünü yummak, Suriye’de iç savaşı kışkırtma hamlelerine ağzını kapatmak, emperyalizme teslim olmayan Suriye’nin onur mücadelesine kulaklarını tıkamak onuru kalmıştır. Reyhanlı tepelerinde alçakça saldırılarını tekbirler eşliğinde, büyük bir sevinçle izleyip kameraya alan Nusra Cephesi’ni görmeyenler Türkiyeli yurtseverlerin, sosyalistlerin de tam bağımsızlık mücadelesine bok atanlardır! Bugün insanlığı ölenler için de insanlık nöbetindeyiz!

Suriye’ye dönük emperyalist saldırganlığı durdurmaya yeminliyiz Reyhanlı halkına, Suriyeli komünistlere, yurtseverlere ve emperyalizme karşı savaş açan tüm halklara sözümüzdür!

Dün Anneler Günü’ydü. Bugün annelerin evlatları için savaş günü… En çok kadınlar hesap sormalı bugün, en çok da anneler... Yaşamak için, oğullarımız için… “Biz buradayız, insanlık ölmedi” deyin! Tam da insanlık dibe vurmuşken…