Hıfzı Topuz: Sansürsüz halinin yeniden basılması gerekir

Gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz, YKY'nin Nâzım Hikmet'e uyguladığı sansüre ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Leyla Durmaz

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı'ndan, gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz da konuyla ilgili yakın zamanda bilgi sahibi olduğunu ve çok üzüldüğünü belirtiyor.

Topuz, Nâzım için bir dönem zorunluluktan uygulanmış olan sansürün artık kaldırılması gerektiğine inanıyor ve kitapların yeniden basılması gerektiğini düşünüyor.

Topuz'a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şu şekilde:

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, Yapı Kredi Yayınları'nın (YKY) Nâzım'ın eserlerini sansürlediği yönünde bir mektup yayımladı. Bu alanda ağırlığı olan isimlerin görüşlerini derlemeye çalışıyoruz. Konuyla ilgili siz ne düşünüyorsunuz?

Evet, haberim var. Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı'na bu konuda bir rapor geldi. Geçen hafta ben bunu okudum ve çok üzüldüm. Sonra “Bunlar herhalde basılmaz, kimse Yapı Kredi'yi karşısına almak istemez” diye düşündüm. Sonra haberini görünce sevindim; basılabiliyormuş diye. Evet bir sansür, birisi bir araştırma yapmış bu arada, uzun uzun sansür olayı bulmuş. Üzüldüm. Şimdi Yapı Kredi de galiba “düzelteceğiz” diyormuş, düzeltirlerse daha iyi olur.

Yapı Kredi'yi de aradık. Kitaplar düzeltmelerle tekrar yayımlanacak diyorlar, ancak içerikte neyin düzeleceği konusuna ilişkin bilgi alamadık.

Eskiden Nazım hiç basılamıyordu, yayınevleri bir takım ödünler vererek, bazı şeyleri kaldırarak bastılar. O koşullar altında yapılanlar doğru mu değil mi? Nazım biraz değişmiş oluyor ve bu üzücü oluyor. Gördüğüm zaman çok şaşırdım ve ve bütün arkadaşlarıma anlatıyorum bunu. Bir haftadır elimde raporlar, çok şaşırdım.

Biz de bu konuyu gündeme getirmeye çalışıyoruz. Sizde zaten daha fazla bilgi de var. İlgili tarafların konuyu tartışmasını istiyoruz. Nâzım Hikmet çok büyük bir değer ve bunun doğru taşınması gerekli. Siz sansür diyorsunuz bu durumda?

Kesin sansür, tabii otosansür yani kendi kendine sansür ediyor.

Şöyle ki, bazı koşullar altında sansür edilebilirdi belki ama bugün artık o koşullar ortadan değişti. Eskiden Nâzım'ı okumak yasaktı, o durumda duyurmak amacıyla sansür edilmesi haklı görülebilirdi. Ama dediğim gibi bugün artık o koşullar ortadan kalktı.

Ne yapılmalı sizce?

Yapı Kredi bunları yeniden basacaksa gerçeğiyle aslıyla çok iyi olur. Bugün artık Nâzım'ın söyledikleri suç değil. Yeniden basılabilir. Ben Yapı Kredi'nin yeniden basmasını öneriyorum.