Yapı Kredi Yayınları'ndan 'Nâzım'a sansür' açıklaması

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nin gündeme getirdiği "Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim" romanına sansüre ilişkin Yapı Kredi Yayınları bir açıklama yaptı.

Haber Merkezi

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nin kamuoyu gündemine getirdiği komünist şair Nâzım Hikmet'e uygulanan sansüre ilişkin dün birçok önemli isim ortak bir açıklama yaparak tepkilerini dile getirmişti.

Tepkilerin ardından Yapı Kredi Yayınları geri adım atarken, kitabın yeniden basılacağı duyuruldu.

Yapı Kredi Yayınları bugün tepkilere ilişkin yaptığı açıklamasında kendini aklamaya çalışırken, şu ifadeleri kullandı:

Son günlerde, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Nâzım Hikmet’in Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim romanına kurumumuzca sansür uygulandığı yönünde yapılan haberler gündemi meşgul etmektedir. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamayı yapma gereği doğmuştur.

Nâzım Hikmet’in Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan bütün eserleri, bir önceki yayınevi olan Adam Yayıncılık’ın 90’lı yıllardaki baskılarının aynısıdır. Bu baskılar şair hakkındaki en yetkin çalışmaları yapan Memet Fuat tarafından hazırlanmıştır.

Bununla birlikte, Yapı Kredi Yayınları yıllar içinde ortaya çıkan yeni kaynaklar ve araştırmalar ışığında şairin bütün eserlerini yeniden gözden geçirmek üzere bir kurul oluşturmuştur. Bu kurulun çalışmaları sonucunda ve farklı basımların incelenmesiyle ortaya çıkan ilk kitap Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim, Aralık ayında okuyucularla buluşacaktır. Kitabın bu yeni baskısı Sofya’daki Narodna Prosveta Yayınevi’nin 1964 yılında  ilk defa Türkçe yayımladığı baskı esas alınarak hazırlanmıştır.