Cenova'da yaşamını yitirenlerin ailelerinden devlet törenine tepki: Kader değil devlet

İtalya'nın Cenova kentinde geçen Salı günü çöken otoyol köprüsünde yaşamını yitirenler için yapılan devlet törenine yakınlarını kaybeden ailelerin bir bölümü tepki göstererek katılmadı. Köprüde yaşamını yitiren dört arkadaş için ayrıca düzenlenen cenaze töreninde 'Kader değil devlet' pankartı asıldı.

Dış Haberler

İtalya'nın Cenova kentinde geçen Salı günü otoyol üzerindeki Morandi köprüsünün çökmesi sonucu yaşamını yitirinler için bugün devlet töreniyle toplu cenaze düzenlendi ve ulusal yas ilan edildi. Ancak yakınlarını kaybeden ailelerin yarısı, politikacılara tepki göstererek resmi törene katılmadı. Köprüde yaşamını yitiren dört arkadaş için düzenlenen cenaze töreninde "Kader değil devlet" yazılı pankart asıldı.

BBC Türkçe'nin haberine göre geçen Salı günü çöken A10 otoyolu üzerindeki Morandi Köprüsü'nün enkazında arama çalışmaları günlerdir aralıksız sürüyor. Son olarak bu sabaha karşı 3 kişilik bir ailenin daha cansız bedenlerine ulaşılmasıyla ölü sayısı 41'e yükseldi.

Arama çalışmaları sürerken, cesetleri bulunanlar için bugün Cenova'da devletin zirvesinin de katılımıyla bir cenaze töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Başbakan Giuseppe Conte, Başbakan Yardımcıları Luigi Di Maio ve Matteo Salvini'nin de aralarında yer aldığı çok sayıda devlet ve hükümet temsilcisi katıldı. 

Yıkılan köprünün enkazında günlerdir aralıksız arama-kurtarma çalışmaları yapan itfaiye ekipleri, törenin yapıldığı Genova Fuar Alanı'na girdiğinde, 3 bin kişilik salonda büyük bir alkış koptu. 

TOPLU DEVLET TÖRENİNDE ÖLENLERDEN YARISININ TABUTU YER ALDI, AİLELER PROTESTO ETTİ

Öte yandan köprünün yıkılmasında, siyasetçilerin de sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle tepki gösteren bazı aileler resmi törene katılmayı reddetti. 

Bugüne kadar cesedine ulaşılan 38 kişinin yalnızca 19'unun tabutu cenaze töreninde yer aldı. Diğer 19 kişinin aileleri ise kaybettikleri yakınları için devlet töreni yerine özel törenler düzenleme kararı aldı.

'KADER DEĞİL DEVLET'

Olayda hayatını kaybedenlerden 29 yaşındaki Giovanni Battiloro için dün memleketi Torre del Greco'da yapılan özel cenaze töreninde babası Roberto Battiloro, "Devlet vatandaşlarını korumadı. Benim oğlum öldürüldü" diyerek tepki gösterdi. 

Giovanni Battiloro ile aynı otomobilde yaşamını yitiren 3 arkadaşı için yapılan cenaze töreninde "Antonio, Matteo, Giovanni ve Gerardo… Kader değil devlet" yazılı bir pankart da asıldı.