682 günde neler olur?

Renan Bilek'in “682 günde neler olur?” başlıklı yazısı 2 Ocak 2013 Çarşamba tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

682 günde neler olur? Neler yapılabilinir mesela 682 gün içersinde? Mesela..

Mesela, 154.gününde durdurulan ATV-Sabah grevi gibi 4 adet grev yapabilirsiniz 682 gün içinde. Ya da Balıkesir’de İŞBİR AŞ.’ye ait sentetik dokuma fabrikasında çalışırken sendikalı oldukları için işten atılan TEKSİF sendikasına üye 75 işçi gibi, 500 günlük bir grevin içinde yer alabilirsiniz elinizdeki 182 gün fazlalığıyla.

Mesela, “Çankaya’da 100 gün”, “Hükümetin” ya da “Obama’nın 100 günü” gibi bir manşet atıp gazetenize, bir erkin, iktidarın 100 gününü, altı kere irdeleyip, yedincisinin incelemesi içinde olabilirsiniz.

Ya da mesela, üzerinde bambudan bir kulübe bulunan, Balsa kütüklerinden yapılmış bir salla, Peru’dan Pasifik Adaları’na sürecek bir yolculuğu, tam 6 kere rahatlıkla yapmaya kalkabilirsiniz Thor Heyerdahll gibi. (1)

Yok eğer, “daha kısa sürsün ama daha çok yapayım” diyebileceğiniz fantastik bir yolculuksa aradığınız, o halde 80 günde 8 kere dolaşırsınız dünyanın çevresini Jules Verne’e selam çakarak.

Daha bilimsel, daha akla yakın bir tercih de yapmak isteyebilirsiniz. Böyle bir durumda size günde sadece 10 km. yürüyerek, İstanbul’dan, yaklaşık Barselona’ya kadar gidip dönmenizi tavsiye edebilirim.

Ya da bir bilgisayar yazılım firmasının ürettiği anti-virüs programının 100 günlük test sürümünü, en az 6 kere kullanabilirsiniz 682 günde.

Belki de bir kitap yazmak istersiniz mesela. Avusturya’da 15 yıllık evli olan Doug ve Annie Brown isimli çiftin, monoton cinsel yaşamlarına renk getirmek için 100 günlük bir seks maratonuna girip bunu kitaplaştırmaları gibi. Üstelik yine iyisiniz. Siz bunu tam 6 kere yapıp, yedinci maratonun halen içinde bile olabilirsiniz.

Hazır kitap konusuna girmişken, belki de, Doğu ruhsallığıyla ilgili bir keşfe çıkmak istersiniz. Hem de 100 gün sürecek bir keşif. Mesela sırf bunun için belki de “Mükemmel Sağlık, Daha İyi Seks ve Uzun Yaşam İçin 100 Gün” adlı eseri hatmetmek istersiniz tam 6 kere. (2)

Film mi dediniz? O zaman size, dilimize “Aşkın (500) Günü” olarak çevrilen, orijinal adı “(500) days of Summer” olan ve yönetmenliğini Marc Webb’in yaptığı, 2009 ABD yapımı romantik bir komedi öneririm. Üstelik geri kalan 182 günü filmi defalarca seyrederek de geçirebilirsiniz.

Alın size başka bir fikir. Mesela fazla kilolarınızdan şikâyetçiyseniz, 682 gün içersinde sıkı bir diyet ve düzenli sporla, başlarken sahip olduğunuza göre, yaklaşık 50 ila 100 arası bir kilo kaybı, teknik olarak mümkündür. Ya da mesela, ciddi, düzenli ve yerinde bir çalışmayla (en azından) bir yabancı dili, gayet iyi bir şekilde konuşacak ve anlayacak düzeyde öğrenilebilirsiniz.

Başka?..

Mesela, yeni doğmuş bebeğiniz 22.ayına girer ve beklentileri her geçen gün artarak ilginize daha çok ihtiyaç duyar bu zaman zarfında. Yeni tatlar bu ayda ilgisini çekmeye başlar ve damak zevki gelişir.

Mesela, bankaya yatıracağınız 100 liranız 20 liraya yakın mevduat faizi verir eğer hiç ellemezseniz.

Mesela, bir kadın 2 kere doğum yapabilir ve bir Paulownia ağacı fidanı, yerini ve toprağını severse büyüyüp, yaklaşık 3.5 metre uzunluğuna ulaşabilir. 10 yıl öncesinin verilerine göre, Japonya’da 963, ABD’de 655 ve Avrupa’da 455 adet araba tam olarak üretip piyasaya verilebilir bu 682 gün içersinde.

682 gün. Yani 97,4 hafta. Yani 22,7 ay. Başka bir deyişle, 16.368 saat, yani 982.080 dakika.

Ya da 682 gün, delilleri karartma ve kaçma ihtimalinizin olmadığını anlatmak için çırpınmakla geçirebilirsiniz zamanınızı. Sonrasında, birden salıverilirsiniz değişik hiçbir şey yapmadan, defalarca aynı şeyi söylemiş olmanıza karşın. Yani 682 gün, alınır elinizden özgürlüğünüz anlaşılmaz bir sebeple ve yeniden verilir bir lütuf gibi hukuk devleti olduğu iddia edilen bir devlette.

Yılbaşı denilen şey, her ne kadar adından da anlaşılacağı üzere, yılın başı, saatli maarif takviminde yeni bir bloğun duvara asılması ya da en kabasından, sadece bir takvim yaprağı değişimi olsa da, aslında toplu bir umut, mutluluk beklentisi enerjisidir bence. Her gün umudu daha da çoğaltacağımız yeni bir yılda, darısı, hukukun sefaletiyle, özgürlükleri hala gasp altında tutulan diğer sanıkların başına diyerek bitirelim yeni yılın bu ilk yazısını:

Evine hoş geldin Soner Yalçın.

(1): Kon Tiki / Pasifik’te 100 Gün: Thor Heyerdahl, Engin Yayıncılık.
(2): Mükemmel Sağlık, Daha İyi Seks ve Uzun Yaşam İçin 100 Gün: Eric Steven Yudelove, Dharma Yayınları.