Elbirliği ile direnmek

Özgür Keşaplı Didrickson'un "Elbirliği ile direnmek" başlıklı yazısı 29 Haziran 2013 Cumartesi tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

Henüz yayımlanmaya başlamadan önce niye soL’da yazdığımı anlatan, tanıtım bülteninde yer alan birkaç cümle karalamıştım. Umutlu olduğumu belirtmek yanında, ülkemizin içinde bulunduğu kargaşayı göçmen kuşların huzursuzluklarına benzettiğimi, bu huzursuzluğun yola gebe olduğunu söylemiştim. Uzaklardan gururla, heyecanla takip ettiğimiz halk direnişinin büyüklüğü, kararlılığı gibi kimi şeylere tabii ki çok şaşırdım ama doğumuna hiç
şaşırmadım.

Bu güzel enerjimizi doğru kanalize edebilir yaşamını yitiren, yaralanan arkadaşlarımıza karşı sorumluluk hissedebilirsek, AKP hükümetinin yerine daha büyük ortak düşmanları koyup savaşları sırayla kazanabiliriz. Örneğin kimi yalancılar yerine, yalanı düşman edinerek direnmeliyiz.

Yurt sevgisinin, özgüvenin, umudun, birleştirici öğelerin çok derinlerde olmadığını gösteren, bayrağımızın olması gerektiği gibi sahiplenilmesini sağlayan bu direnişe katılan, destek olan herkese borçluyum.

Yazılarımı sıklıkla aksattığım için de sizlere ne zamandır bir özür borçluyum. Yoğunluk, yolculuk gibi bir nedenim şimdiye dek pek olmadı. Sağlık nedeniyle yazamayacak durumda olmama karşın kendimi zorlayarak yazdığım ise oldu. Böyle bir dönemde değil yazılarımı aksatmak, daha çok yazmak, daha çok üretmek istiyorum. soL’un Alaska temsilcisi olmak benim için ne büyük onur. Ancak sağlık sorunları karşısında boynumuz kıldan ince. Virginia Woolf ceplerine taş doldurup kendini nehrin sularına atmadan önce karaladığı, mektubunda odaklanamadığından, okuyamadığından, işte o mektubu bile yazamadığından söz eder. Benim de elim kimi zaman buzul sularına batırılmış gibi donuyor ve yazamıyorum. Bu hafta da yazımı, beyin kıvrımlarında kurgulamış olsam da ne yazık ki kağıda dökemedim. Böyle zamanlarda ellerimle konuşuyorum bazen, “el” kelimesini yoğuruyorum… “Elbirliği ile” mesela ne güzel bir ifade. Elbirliği ile bu direnişin güzel ruhunu kalıcı kılmamızı diliyorum.

****

Dün büyük bir rastlantıyla kütüphaneden aldığım New Scientist dergilerinden birinde Bob Holmes imzalı “Devrimsel döngüler” isimli bir makale gördüm (18 Ağustos 2012). Şimdilik yalnızca göz atabildiğim bu makale, tarihi verilerin ardındaki matematiksel düzenlerin çalışılması yoluyla halk ayaklanmalarının tahmin edilebileceğini öne süren, hatta Amerika’da bu 10 yılın sonuyla ilgili kaygı verici tahminleri olan Peter Turchin isimli bir bilimcinin çalışmalarını konu ediniyormuş. İlgilenenler için duyurmak isterim.