Maliye Bakanlığı neden cami satın alır?

Kadir Sev'in “Maliye Bakanlığı neden cami satın alır?” başlıklı yazısı 25 Ocak 2013 Cuma tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

Son günlerde basından Maliye’nin belediyelerden cami satın aldığı haberleri okumaya başladık. Üstelik kimilerine rayicin üzerinde bedeller ödeniyormuş.

Camiler, imar planlarında, ibadet yeri olarak ayrılan hazine, belediye ya da üçüncü kişilerin bağışladıkları arsalar üzerine yapılmakta, Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilerek kullandırılmaktadır.

Camileri Diyanet İşleri Başkanlığı yönetmekte, çeşitli hizmetlerini bu amaçlarla kurulmuş olan vakıf ya da dernekler karşılamaktadır. Diyanet’in belediyelerle yaptığı anlaşmalar uyarınca, Tunceli gibi birkaç belediye dışında temizliklerini belediyeler üslenmiştir.

Görüldüğü üzere camilerin kimin mülkiyetinde olduğunun hiçbir önemi yoktur. Oysa Maliye Bakanlığı, hazinenin mülkiyetindeki arsa, arazi, lojman, kamp, sosyal tesis gibi ne varsa bütün taşınmazlarını satarken cami satın almaktadır. Üstelik belediyelerin depreme dayanıksız camileri yenilemeleri ya da onarmalarına bile izin verilmemekte, sahip çıkmaları önlenmektedir.

Yazının tamamını soL Gazetesi'nde okuyabilirsiniz...