Prof. Dr. Rennan Pekünlü için 'karar duruşması' yarın

Türbanlı öğrencilere Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve AİHM kararlarını hatırlattığı için "eğitim hakkını engelleme" iddiasıyla yargılanıp 4 ay 16 gün cezaevinde kalan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rennan Pekünlü, 4 türbanlı öğrencinin daha aynı yöndeki şikayeti üzerine ikinci kez yargılanıyor. Pekünlü için yarınki duruşma "karar duruşması" olacak.

Ahmet Çınar

Görevde olduğu dönemde türbanlı öğrencilerine Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve AİHM kararlarını hatırlattığı için bir türbanlı öğrencinin şikâyeti üzerine “eğitim hakkını ihlal” iddiasıyla yargılanan, 2 yıl 1 ay hapsi cezası alan ve 4 ay 16 gün Foça Cezaevi’nde yatan Prof. Dr. Rennan Pekünlü, 4 ayrı türbanlı öğrencinin daha şikâyeti üzerine yargılanmaua devam ediyor. İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma, Pekünlü için karar duruşması olacak.

4 ay 16 gün kaldığı Foça Cezaevi'nden 16 Nisan'da tahliye olan Prof. Dr. Pekünlü, aradan 20 gün geçtikten sonra, 4 ayrı türbanlı öğrencinin daha aynı yöndeki şikayetleri üzerine aynı iddialarla yeniden yargılanmaya başlamıştı. 7 Mayıs, 30 Haziran, 18 Eylül tarihlerinde İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Süleyman Çekilmez'in karşısında sanık sandalyesine oturmuştu. Öte yandan Pekünlü'nün, adil yargılama yapılmadığı gerekçesiyle avukatı Murat Fatih Ülkü aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) yaptığı başvuru kabul edilmişti. 

İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi, Pekünlü'nün AİHM'deki davasını "bekletici mesele" olarak kabul etmemiş, yargılamanın devamına karar vermişti. Yarın saat 15.00'da aynı mahkemede Pekünlü için "karar duruşması" yapılacak. Duruşmaya Pekünlü'nün öğrencileri, akademisyenler, dostları, yakınları ve arkadaşları katılarak kendisine destek verecekler.