Rennan Pekünlü davası 2 Ekim'deki karar duruşmasına kaldı

Prof. Dr. Rennan Pekünlü'nün dört türbanlı öğrencinin şikayeti üzerine açılan ikinci davadaki yargılanmasına bugün İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Pekünlü'nün "adil yargılanmadığı iddiasıyla AİHM'de açılan davasını "bekletici mesele" olarak kabul etmeyen Mahkeme, karar duruşması için davayı 2 Ekim'e erteledi.

Ahmet Çınar

Cezaevi’nde 4 ay 16 gün kalıp tahliye olduktan sonra dört türbanlı öğrencinin daha şikâyeti üzerine aynı suçlamalarla yeniden yargılanmaya başlayan Prof. Dr. Rennan Pekünlü’nün duruşmasına bugün İzmir 9.Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Mahkeme, ilk yargılamanın adil yapılmadığı iddiasıyla AİHM'e başvuran ve başvurusu kabul edilen Pekünlü'nün yargılanması hakkında, "AİHM'deki davanın bekletici mesele olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine" dair kararını açıkladı. AİHM'deki dava, İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından "bekletici mesele" olarak kabul edilmedi.

9. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Süleyman Çekilmez, kararı açıklamak üzere, duruşmayı 2 Ekim 2015 Cuma gününe erteledi.

Duruşmadan sonra soL'a konuşan Pekünlü'nün avukatı Murat Fatih Ülkü, "2 Ekim'deki duruşmada karar açıklanacak. Her şeye rağmen, biz adil bir karar verileceğine inanıyoruz. Baskıcı siyasi iktidarlar, kendilerine muhalif olanları cezalandırma eğilimindedir, bunu biliyoruz ama yine de dosyayı bütünüyle incelediğimiz zaman, bu davadan adil bir karar çıkacağıan olan inancımızı korumak istiyoruz. Umutluyuz" dedi. 

Av. Ülkü şunları söyledi: "Halen yürürlükte olan Anayasa Mahkemesi'nin 3 kararına göre, türbanlı öğrencilerin üniversiteye girmesi, buna izin veren düzenlemeler ve uygulamalar Anayasa'ya aykırı. Hukuksal gerçek bu. Prof. Dr. Rennan Pekünlü, Anayasa'yı, Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamak istedi, türbanla üniversitelere girmek isteyen öğrencileri uyardı ve tutanak tuttu diye, ilk davada 2 yıl 1 ay hapis cezası alıp cezaevine girdi. Hukuksal sürecin önümüze koyduğu bu sonuca inanamadık, inanmak istemedik. Şİmdi aynı gerekçelerle başka dört türbanlı öğrencinin şikayeti üzerine yeni bir dava sürüyor. Bu kez adil bir sonuç çıkacağına inanmak istiyoruz. Türk yargısı, Anayasa hükümlerine, Anayasa Mahkemesi kararlarına inanan, güvenen; bunları uygulamak isteyen bir astronomi profesörünü cezaevine göndermenin yükünü taşıyor halen. Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğu iddiasının inandırıcı olması isteniyorsa, Anayasa hükümlerine uygulamak isteyen bir profesörü mahkum edip, cezaevine göndermenin utancından kurtulmalı." 

PROF. DR. RENNAN PEKÜNLÜ DAVASI NEDİR? 

Türbanlı öğrencilerine AYM, Danıştay ve AİHM kararlarını hatırlatan Prof. Dr. Rennan Pekünlü'ye "öğrencileri sınıfa almadığı" iddiasıyla dava açılmış, İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 13 Eylül 2012'te verdiği karar sonucunda Pekünlü 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Türkiye’deki akademi ve bilim çevreleri cezanın haksız olduğunu iddia ederek infazın ertelenmesi ve yeniden yargılanması için imza toplamış fakat cezanın infazı durdurulmamıştı. Dava sürecinde üniversitedeki görevinden alınan ve emekliye ayrılan Pekünlü, Kasım 2014’te Foça Açık Cezaevi’ne girmişti. 4,5 ay sonra tahliye olan Pekünlü aleyhine başka dört türbanlı öğrenci aynı iddiasıyla yeni bir dava açılmıştı. Pekünlü şimdi de benzer iddialarla İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaktadır. Öte yandan Pekünlü, avukatı aracılığıyla ilk davadaki yargılamanın adilane olmadığı iddiasıyla AİHM'e başvurmuş, başvurusu kabul edilmişti.