Rennan Pekünlü hapisten çıktı, 20 gün sonra yeniden yargılandı

Prof. Rennan Pekünlü, bu kez de dört ayrı türbanlı öğrencinin şikâyeti üzerine bugün hâkim karşısına çıktı. Duruşma 30 Haziran’a ertelendi.

soL - İzmir

Türbanlı öğrencilerine AYM, AİHM ve Danıştay kararlarını hatırlattığı gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan, dört buçuk ay kaldığı Foça Cezaevi’nden 20 gün önce tahliye olan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri emekli öğretim üyesi Prof. Rennan Pekünlü, 4 ayrı türbanlı öğrencinin daha şikayeti üzerine yeniden yargılanmaya başlandı.

İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma, salonun yetersizliği nedeniyle 7. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görüldü. Duruşmaya Pekünlü’nün yanı sıra, avukatları Murat Fatih Ülkü, İrfan Koçana, Erdoğan Özer ile dört türbanlı şikayetçiden Neşra Gökdağ ve avukatları katıldı.

Pekünlü’nün avukatı Murat Fatih Ülkü, müvekkilinin eyleminin yasada suç olarak tanımlanmadığını, bu nedenle CMK maddeleri gereğince beraat kararı verilmesi gerektiğini savundu.

PEKÜNLÜ’YE KOMPLO İDDİASI

Olay günü okulun bahçesinde bulunan Cihan Haber Ajansı muhabiri Tekin Gürbulak ise Prof. Pekünlü’nün türbanlı öğrencileri içeri almadığına dair ihbar üzerine üniversiteye giderek öğrencilerle röportaj yaptıklarını, Pekünlü'nün röportaj taleplerini reddettiğini, öğrencilerin okula girişlerinin sanık tarafından engellenmesine dair görüntü çektiklerini söyledi.

Pekünlü’nün avukatı İrfan Koçana'nın görüntüleri hangi saatte çektiğini sorması üzerine Gürbulak, "Öğleden önce" yanıtını verdi. Koçana, öğrencilerin ikinci öğretimde eğitim gördüklerini, derslerin 17.30'da başladığını, basın mensuplarının ise sabah saatlerinde çağrılmasının olayın kurgu olduğunu gösterdiğini iddia etti.

DANIŞTAY’IN KARARI ASILIYDI

Pekünlü, olay döneminde Danıştay 8. Dairesinin türbanlı öğrencilerin derslere giremeyeceği yönündeki kararının kapılarda asılı olduğunu, anayasal görevini ifa ettiğini savundu.

Cihan Haber Ajansı muhabirlerinin fakülte önüne geldiklerinden bir öğrencinin odasına gelerek bildirmesi üzerine haberdar olduğunu, bahçede öğrencilerin toplandığını ve birinin konuşma yaptığını gördüğünü, provokasyon olduğunu düşündüğünü anlatan Pekünlü, bu nedenle "provokasyon"un görüntüsünün çekildiğini iddia etti.

Pekünlü, "Neden sadece CHA muhabirlerinin çağrıldığı, bu gazetecilerin fakülteye gelmek için izin alıp almadıkları" sorularına yanıt verilmesini isteyerek, beraatını talep etti.

Hâkim Süleyman Çekilmez, duruşmayı 30 Haziran 2015’e erteledi.