'Nedir' ekibine 'nedir' dersleri: Şarlatanlık mı, gerçekler mi?

"Nedir" isimli Youtube kanalı, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni hedef alan bir video yayımladı. "Komiklik" yapmaya çalışılan videoda, klasik ABD propaganda kaynaklarından başka bir kaynağı olmayan "Nedir?" ekibi, ülkenin IMF'ye üye olmamasından ve ABD'ye karşı durmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor.

Tulga Buğra Işık

"Nedir" isimli Youtube kanalı, "Kuzey Kore nedir?" başlıklı bir video yayımladı. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni karalayarak "komiklik" yapılmaya çalışılan videoda, gerçekten uzak pek çok "bilgi" veriliyor.

Videoda KDHC için "diktatörlükle yönetilen, hakkındaki bilgilerin hiçbir zaman doğru olup olmadığını bilmediğimiz, süper güçlere meydan okuyan bir ülke" denilirken, Kore'de neden iki ülke olduğuna dair tuhaf bir açıklama yapılıyor.

KORE'NİN İKİYE BÖLÜNME SEBEBİ 'NEDİR?'

"Nedir" ekibi, uzun yıllar Japon işgali altında yaşayan Kore'nin, "Amerika ve Sovyetler Birliği'nin ülkeyi değişik yerlerden işgaliyle ikiye bölündüğünü" öne sürüyor.

Oysa gerçekte 1945’te İngiltere, ABD ve SSCB tarafından yapılan anlaşmayla Kore’nin Japonya’dan kurtarılmasının ardından “birleşik, bağımsız ve demokratik” bir devlet olması öngörülüyordu.

Ancak bu anlaşmaya uymayan ABD, adanın güneyinde kukla bir devlet kurdu ve burada askeri varlığını hala sürdürüyor.

"Nedir" ekibinin adanın kuzeyinin Sovyetler tarafından "işgal edildiğine" dair kaynağının ne olduğuysa bilinmiyor.

'NEDİR?'İN DERDİ NEDİR?

Videoda Juche ideolojisinin "İnsan her şeyin efendisidir ve her şeye kendi karar verir" anlamına geldiği öne sürülüyor. Oysa bunun gerçekle ilgisi yok.

"Kendine yeterlilik" anlamına gelen Juche, "siyasette bağımsızlık", "ekonomide bağımsızlık" ve "savunmada bağımsızlık" olmak üzere üç ayaktan oluşuyor.

Burada "Nedir?" ekibinin derdinin Kim Jong-Un'un "saç kesimi" olmadığı da anlaşılmaya başlanıyor, çünkü videoda KDHC'nin "IMF'ye üye olmadığı" ve bu sebeple "ekonomisine dair bilgi alınamadığından" şikayet ediliyor.

'NEDİR?' EKİBİ NEYLE BESLENİYOR?

KDHC'yi karalamayı amaçlayan videoda, sürekli olarak ülkenin nükleer güce ulaşmasından duyulan şikayet dile getiriliyor ve ülkenin "ekonomik durumunun çok zayıf olmasına" karşın askeri harcama yapmasına karşı çıkılıyor.

Aynı videoda KDHC'nin ekonomisinin kötü olmasının sebebinin "Amerika'nın uyguladığı politika ve ambargolar" olduğu kabul edilmesine karşılık, KDHC'nin aynı zamanda askeri kuşatma altında olduğu ve bu sebeple kendisini savunmaya çalıştığı söylenmiyor.

Anti-komünist propagandayla beslendiği aşikar olan "Nedir?" ekibi, Kim Jong-Un'un beslenme alışkanlıklarından da rahatsızlığını dile getiriyor ve KDHC liderinin "İsviçre peyniri sevdiğini", "havyar ve şampanyadan vazgeçmediğini" öne sürüyor.

"Hakkındaki bilgilerin hiçbir zaman doğru olup olmadığını bilmediğimiz" KDHC'de, Kim Jong-Un'un neyle beslendiğinden bu kadar "emin olunması" ise bizleri şaşırtmıyor.