Patronlar bunu da yaptı: Fabrikada 'Etik Hat' adı altında 'ispiyon hattı' kuruldu!

İzmir'de Gaziemir Serbest Bölge, Pınarbaşı ve Çiğli'de faaliyet gösteren jant üreticisi CMS fabrikası, işçileri birbirine düşürecek bir uygulamaya imza attı. CMS yönetimi iş yerinde "etik hat" adı altında "ispiyon hattı" kurdu. İşçilere dağıtılan broşürde "Kötülük yapanları unutan insan erdemli insandır" gibi öğütlerde bulunuldu.

Ahmet Çınar

Patron sınıfı, işçi sınıfının birlikte hareket etmesi ve dayanışması karşısında çeşitli önlemler almaya devam ediyor. Bunun son örneklerinden biri de İzmir'deki jant üreticisi CMS şirketlerinde yaşandı. 

İzmir'de Gaziemir Serbest Bölge, Pınarbaşı ve Çiğli'de faaliyet gösteren jant üreticisi CMS fabrikası, işçileri birbirine düşürecek bir uygulamaya imza attı. CMS yönetimi iş yerinde "etik hat" adı altında "ispiyon hattı" kurdu. "Etik Hat"la ilgili eğitim toplantısında çalışanlara iş yerinde siyasi propaganda yasağı da getirildi.  

İŞÇİYE ÖĞÜT: KÖTÜLÜK YAPANLARI UNUTAN İNSAN ERDEMLİ İNSANDIR!

Bir süre önce "CMS Şirketleri - İş Etiği Kuralları" adlı bir kitapçık yayımlayan CMS patronları, işçilere şu öğütlerde bulundu:

  • Hızlı koşan kazanır
  • Kötülük yapanları unutan insan erdemli insandır
  • Her insan güzeldir ancak onun güzel tarafını bulunuz
  • Sevgi bütün problemleri çözer, yeter ki insanları seviniz 

İşçileri sömürü, haksızlık ve adaletsizlik karşısında sakin olmaya, kötülüğü unutmaya ve hızlı koşmaya davet eden bu tavsiyeler, bazı işçiler tarafından tepkiyle karşılandı. 

GEÇEN YIL HAK ARAYAN İŞÇİLERİ İŞTEN ATMIŞLARDI

Geçen yıl, Serbest Bölge'de faaliyet gösterdiği için gelir vergisi ödemeyen, ödemediği halde işçi ücretlerinde gelir vergisi kesmeye devam eden CMS fabrikası hakkında bazı işçiler hukuk yoluna başvurmuştu. CMS patronları da, hukuk yoluna başvurup hakkını arayan işçileri işten çıkarmıştı. Bu haberlerin soL'da yayımlanması üzerine işçileri üstü kapalı tehidt eden CMS patronları, fabrikanın panolarına "CMS Sosyal Medya Rehberi ve Politikası" başlıklı duyurular asmıştı. Duyuruda, "Şirketimizin itibarını koruyun, dışarıya finansal bilgi vermeyin, kariyeriniz bitebilir" denilmişti. 

İŞÇİLERE "USLU DURURSANIZ BİNER LİRA DAĞITACAĞIZ" DENİLMİŞTİ!

2015 yılında da CMS fabrikasında olası bir grevi ya da eylemi engellemek amacıyla işçilere birer mesaj gönderilerek, adeta "uslu durursanız biner lira dağıtacağız" denilmişti

ŞİMDİ DE "ETİK HAT" ADI ALTINDA "İSPİYON HATTI"

CMS patronları bu yıl daha ileri giderek "Etik Hat" adı altında, adeta bir "ispiyon hattı" kurdu ve bu hattı tanıtmak için bir de "İş Etiği Kuralları" adlı broşür bastırdı. Broşürde, işçiler bir kez daha üstü kapalı tehdit edildi. İşçilere karşı yapılan hak gasplarını, sömürüyü ve adaletsizliği gizlemek isteyen CMS patronları, işçilerden "kurumun itibarını zedeleyecek tutum ve davranışlardan kaçınmalarını" istedi. Kitapçıkta ayrıca işçilerden "ücret bilgilerini gizlemeleri" de talep edildi. 

İşçilere bulunulan tembihler arasında, "Çalışanlar CMS şirketleriyle ilgili herhangi bir olumsuz değerlendirmeye yol açabilecek, şirketin itibarına zara verebilecek davranışlardan kaçınmalıdır. Bu gibi durumlar olursa kurumsal iletişim departmanına iletmelidir" cümlesi de yer aldı. 

"TEREDDÜT ETMEYİN MUTLAKA BİLDİRİN"

Kitapçığın sonunda da, "Çalışanlar bu kurallara uymayan ya da yasa dışı olduğuna inandıkları her türlü uygulamayı ilgili birimlere bildirmelidirler. Bu bildirimler, kimlik gizli tutularak da yapılabilir. Bir olayı bildirip bildirmemek konusunda tereddütte kalındığı durumlarda, tercih daima olayı bildirmekten yana kullanılmalıdır" denildi. 

Ayrıca "Etik Hat" adı altındaki "ispiyon hattı"nın telefon numarası, e-posta adresi ve web sayfası da işçilere bildirildi. 

Fabrikada "Etik Hat" tanıtımı için bir de eğitim toplantısı düzenlendi. Bu toplantıda da, kitapçıkta yazmayan bazı önerilerde bulunuldu. Öneriler arasında işçilere siyasi propaganda yasağı gibi bazı yasakların da ifade edildiği öğrenildi.