Muaf olduğu ve ödemediği vergiyi işçiden kesen CMS'ye işçilerden ihtar!

İzmir'deki Ege Serbest Bölge'de faaliyet gösteren CMS adlı jant fabrikasının, serbest bölgedeki vergisel avantajlardan yararlandığı halde işçilerine bu avantajları yansıtmadığı ortaya çıktı. Serbest bölgede üretim yaptığı için gelir vergisi ödemeyen CMS işvereninin işçi ücretlerinden gelir vergisi kestiğini gören işçiler, hukuki yola başvurarak patrona ihtar çektiler.

Ahmet Çınar

İzmir'deki Ege Serbest Bölge'de faaliyet gösteren CMS adlı jant fabrikasının, serbest bölgedeki vergisel avantajlardan yararlandığı halde işçilerine bu avantajları yansıtmadığı ortaya çıktı. Serbest bölgede üretim yaptığı için gelir vergisi ödemeyen CMS işvereninin, işçi ücretlerinden gelir vergisi kestiğini gören işçiler hukuki yola başvurarak patrona ihtar gönderdiler. 

İzmir Gaziemir'deki Ege Serbest Bölgesi'nde (ESBAŞ) faaliyet gösteren CMS Jant Fabrikası'nın, bu bölgede üretim yaptığı için gelir vergisinden muaf olduğu, gelir vergisi ödemediği halde işçilerin ücretlerinden gelir vergisi kestiği anlaşıldı. 

İşçiler, 2013'te ödemediği gelir vergisini işçilerine dağıtan CMS işvereninin, 2013'ten sonra bu paralara el koyduğunu öne süren işçiler, avukatları Özcan Çiçek aracılığıyla patrona ihtar çektiler. 

"İŞVEREN, ÖDEMEDİĞİ VERGİYİ İŞÇİDEN KESİYOR!"

soL'a konuşan Av. Özcan Çiçek, ortada bir haksızlık olduğunu belirterek şunları söyledi: 

"CMS'nin avukatı 'Bu bize, yani işverene verilmiş bir hak. Gelir vergisini ödemeyince, işçiye dağıtmak zorunda değiliz' diyor. Biz de diyoruz ki, 'Serbest Bölge'deki diğer bazı fabrikalrda da aynı durum var ama o firmalar işçilerinden gelir vergisi kesmiyor, siz kesiyorsunuz.' Durum bu... CMS de diğer fabrikalar gibi 2013'te işçilerine bu parayı dağıtmış ama 2013'ten sonra ödememiş. Bununla ilgili olarak noter kanalıyla ihtar çektik. 35-40 civarında işçi adına çekildi ihtar. Süre verdik. O sürede ödemedikleri takdirde tek tek iş davası açacağız, her işçi adına."

Av. Özcan Çiçek, "Serbest bölgede faaliyet gösteren ve dolayısıyla gelir vergisi ödemeyen işverenler, işçilerin brüt ücretinden işsizlik kesintisi, damga vergisi, sigorta primi kesebilirler ama ödemedikleri bir vergiyi yani gelir vergisini kesemezler. İtirazımız buna" diye konuştu. 

SERBEST BÖLGENİN PATRONLAR AÇISINDAN AVANTAJLARI

Serbest bölgelerde üretim yapan firmalar yüzde 100 kurumlar vergisinden muaf bulunuyor. Ayrıca serbest bölgelerde üretilen ürünlerin en az yüzde 85'ini yurtdışına ihraç eden firmaların istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler de gelir vergisinden muaf sayılıyor.