AKP'nin taşeron yalanı: Kadro beklerken emekli ediliyorlar!

AKP'nin "taşerona kadro" yalanı her geçen gün yeni bir örnekle bir kez daha kanıtlanıyor. Sivas’ta Karayolları 16. Bölge Müdürlüğünde taşeron işçisi olarak 17 yıldır çalışan emekçiler, kadro beklerken emekli edilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldılar. Yaşadıkları şaşkınlığı soL’a anlatan emekçiler, “Kadrodan vazgeçtik, bizi işimizden etmesinler yeter” dediler.

Ahmet Çınar

AKP'nin "taşerona kadro" yalanı her geçen gün yeni bir örnekle bir kez daha kanıtlanıyor. Bu kez adres Sivas... 

Sivas’ta Karayolları 16. Bölge Müdürlüğünde çaycı, temizlikçi, berber, marangoz olarak çalışan taşeron işçiler, kadrolu olmak için gerekli formlaro doldrup evrakları teslim ettiler. Kadro müjdesi beklerken, emekli edileceklerini öğrenen işçiler, şaşkınlık içerisindeler.

Yaşadıkları durumu soL’a anlatan Sivaslı emekçiler, “2018’e kadro müjdesiyle girdik. Kadro vaatleri balon çıktı. Biz kadro beklerken, emekli edileceğimizi öğrendik. Emekli maaşıyla geçinmemiz mümkün değil. Bize vaat edildiği şekilde kadro ve iş güvencesi istiyoruz” dedi.

Karayolları 16. Bölge Müdürlüğünde “Paşam Hizmet Kuyumculuk İnşaat Gıda İthalat ve İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi” adlı taşeron firmaya bağlı olarak çalışan emekçiler, kadro beklerken emekli edilmek istemelerinin şaşkınlığını yaşarken, süreci şu ifadelerle anlattılar:

  • Bizler Sivas’ta Karayolları 16. Bölge Müdürlüğünde taşeron işçisi olarak çalışıyoruz. Bağlı olduğumuz firma Paşam adlı taşeron şirket. 49-50 yaşlarında toplam beş emekçiyiz. Çay ocağında, berber salonunda, marangozhanede ve temizlik işlerinde çalışan taşeron işçileriz.
  • 2018 yılına kadro müjdesiyle girdik ama bunu bir müjde olmadığını kısa zamanda anladık. Tüm evraklarımızı teslim ettik, form doldurduk, en temel hakkımız olan kadroyu istedik. Ama bir de baktık ki, emekli edilmek isteniyoruz. Kadro beklerken, karşımızda emeklilik bulduk.
  • Şimdi kadrodan da vazgeçtik, yeter ki emekli edilmeyelim. 49-50 yaşlarında beş işçiyiz. Çocuklarımız okuyor, evlerimiz kira. Şu anda yol, yemek parası dahil cebimize 2 bin 30 lira civarında para giriyor; bununla bile zor geçinirken emekli olduğumuzda bin 150 lirayla nasıl geçineceğiz? Geçinmemiz mümkün değil.
  • Taşeron olarak çalışırken bir gecede çıkarılan KHK’yle emekli edilmemize ramak kaldı. Biz kadro beklerken, emeklilikle karşı karşıya kaldık. Emekli olmak istemiyoruz. 50 yaşında bizi zorla emekli etmeye çalışıyorlar. Bunu istemiyoruz.
  • Sesimizi duyurmak için eylem yapamıyoruz, ses çıkaramıyoruz. OHAL engeli var, protesto bile edemiyoruz. İtiraz edemiyoruz.
  • Hak İş’e bağlı Hizmet İş Sendikası üyesiyiz. Sendikaya haber verdik, yanımıza bile gelmediler. Sesimizi duymadılar. Sendika da bizimle ilgilenmiyor.
  • Hak iş hizmet iş bağlıyız, haber verdik, hiçbir şey yapmadılar, yanımıza bile gelmediler. Ne yapacağımızı, kimse başvuracağımızı, sesimizi nasıl duyuracağımızı şaşırdık.