Binlerce taşeron işçiye büyük oyun!

AKP'nin taşeron işçilere kadro vaadi büyük bir oyunu beraberinde getirdi. Her gün yüzlerce işçiye çeşitli bahanelerle kadroya alınmayacağı iletilmeye devam ediyor. Sadece İzmir'deki belediyelerde iki bin 500 işçiye 'güvenlik soruşturması' bahanesiyle kadroya geçiş hakkı tanınmadı. İşçiler tepkili.

Haber Merkezi

AKP'nin taşeron işçilere kadro vaadi büyük bir oyuna dönüşmüş durumda.

Şu ana kadar birçok ilde yüzlerce işçiye çeşitli gerekçelerle kadroya alınmayacaklarına ilişkin bilgi iletilirken, itiraz yolları da işçilere kapatılmış durumda.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ret gerekçelerinin bir numaralı maddesi olurken, işçilerin tepkisi giderek artıyor.

Binlerce belediye işçisinin üyesi bulunduğu DİSK Genel-İş Sendikası konuya ilişkin bir açıklama yaparak, Hükümet 696 sayılı KHK ile 'personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı'nı yasaklarken merkezi idarede kadroya ve yerel yönetimlerde belediye şirketlerine geçişte işçiler için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması koşulunu getirmiştir.  Bu koşul nedeniyle geçiş için başvurularını yaparak sonuç bekleyen binlerce taşeron şirket işçisi büyük bir hayal kırıklığı ve şokla karşı karşıya kalmıştır" ifadelerini kullandı.

Sadece İzmir belediyelerinde iki bin 500 Genel-İş üyesinin kadro başvurusunun bu gerekçelerle kabul edilmediği belirtilirken, konuya ilişkin itirazların bile dikkate alınmadığı vurgulandı.

Binlerce işçinin işsizlikle tehdidiyle yüz yüze olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Merkezi idareye kadrolu geçişte 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun atama şartlarını aramak bile tartışmalıyken 657 sayılı Kanun içinde tanınmamış ve tanımlanmamış belediye şirketlerine geçiş için 657 koşullarını aramak hukuk temeli olmayan bir keyfiyettir. Şu anda belediye hizmetlerinde çalışan binlerce taşeron şirket işçisi hukuk dışı bir durumla karşı karşıyadır" denildi.

Açıklamanın sonunda şu çağrı yer aldı:

"Hükümet yetkililerinden binlerce mağdur işçi adına ve daha zaman varken talep ediyoruz: Yaptığınız hukuk dışı bir düzenleme ile yarattığınız bu toplumsal sorunu çözün. Belediye şirketlerinde çalışabilmek için getirilen güvenlik soruşturması şartını kaldırın. Belediyeleri yönettikleri beldelerin huzuru için geliştirdikleri politikalarda serbest bırakın. Ve ne istediğinize karar verin: Huzur mu kaos mu?"


Konuya ilişkin sorun yaşayan taşeron işçiler, yaşadıkları haksızlıkları 'Oradayım' üzerinden soL'a iletebilirler: