Taşeron işçisine AKP oyunu sürüyor: Binlerce işçi işsiz kalacak!

AKP, mülakat ve sınav sürecine dahi sokmadan binlerce taşeron işçisini işsiz bırakmaya hazırlanıyor. İstanbul'da belediyelerde çalışan ve başvuru dosyası kabul edilmeyen en az 5 bin 800 Genel-İş üyesi bulunuyor. Diğer sendikalar, işkolları ve kentler düşünüldüğünde işsiz kalacak emekçilerin sayısı daha da artıyor.

Haber Merkezi

AKP'nin "taşerona kadro" vaadinin boş çıkması yetmedi, binlerce taşeron işçisi işsiz kalma tehlikesiyle baş başa kaldı.

İşçilerin kadro sürecinde yaptığı başvurular daha evrak sürecinde binlerce fire verdi.

Birçok taşeron işçisinin başvuru evrakı geri çevrilirken, sınav süreci ve mülakatlar sonrası bu sayının artacağı belirtiliyor.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan DİSK Genel-İş Sendikası, "Daha önceki açıklamalarımızda da işaret ettiğimiz gibi 696 sayılı KHK eşitlik ilkesini göz ardı ederek bir düzenleme getirmiştir. Belediye işçilerine kadro verilmemiştir. Oysa hem merkezi idare hem de belediyelerde çalışan alt işveren işçileri kamu hizmetlerinde çalıştırılmaktadır. Merkezi idarede kadro verilirken belediyelerde çalışan alt işveren işçileri belediyelere değil belediye şirketlerine geçiş yapacaktır. Bu anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır" ifadelerini kullandı.
 
Yıllardır kamu idareleri için çalışan ve aslında kamu idarelerinin işçisi oldukları hukuken tescil edilmiş olan işçilerin karşısına güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması koşulunu dikmenin işçileri eleme amacını taşıdığı belirtilirken, açıklamada şöyle denildi:

"Bu işçiler kadro beklerken işsiz kalacaktır. Şimdi sabıka kayıtları nedeniyle ortaya çıkan belki daha sonra da güvenlik soruşturması nedeniyle karşımıza çıkması beklenen bu durum büyük bir toplumsal açmaza neden olacak boyuttadır. İşsizliğe mahkum edilecek binlerce işçi nasıl yaşamlarını sürdürecektir.
  
Alt işverenlerden geçiş ile ilgili başvuruların sabıka kaydı nedeniyle reddedilmesine ilişkin verileri toplamaya başladık. Henüz kesin verileri veremiyoruz. Ancak süreç devam ediyor. Gelen sayılardan başvurusu bu nedenle reddedilen işçi sayısının %5’ler civarında olduğunu gözlemliyoruz.
  
Sorun eski adli sicil kayıtlarıyla da sınırlı değildir. Başvuru sırasında başka nedenlerle de elenen işçilerin varlığını da hatırlatmak isteriz. Örneğin askerlik durumu nedeniyle başvurusu kabul edilmeyenler, örneğin emeklilik hakkını elde etti diye başvurusu kabul edilmeyenler, örneğin ihalesinin niteliği gereği ihale bedelinin %70’inden az işçilik bedeli olan işlerde çalışan işçiler. Bunlar da bir anda işsiz kalacaklardır. Örneğin İstanbul’da sadece belediyelerde taşeron aracılığıyla çalıştırılan 57.000 civarında işçinin başvurusu kabul edilirken 5800 civarında işçinin başvurusu reddedilmiştir. İzmir’de sadece belediyelerde başvurusu reddedilen işçi sayısı 2500 sayısını bulmaktadır. Kesin verileri daha sonra ayrıca kamuoyu ile paylaşacağız."

Taşeron işçiler yaşadıkları hak gaspını aşağıdaki buton üzerinden soL'a iletebilirler: