Brezilya'da seçime doğru: Bolsonaro yanlıları yüzlerce saldırı gerçekleştirdi

Brezilya'da faşist lider Bolsonaro'nun birinci geldiği seçimler ikinci tura giderken, Bolsonaro karşıtları sokakları doldurmaya devam ediyor. Bolsonaro yanlıları ise tepkilere karşı son iki hafta içerisinde yüzlerce fiziksel saldırı gerçekleştirdi.

Dış Haberler

Brezilya'da ikinci tura kalan seçimlerde en çok oyu alan faşist lider Jair Bolsonaro’ya tepkiler devam ediyor.

Seçimin gerçekleştiği 7 Ekim’den bu yana süren protestolara yüz binlerce kişi katıldı. Perşembe günü Sao Paulo’da gerçekleşen yürüyüşte binlerce kişi Bolsonaro’nun ırkçı ve faşist açıklamalarını reddederken, katılımcılar arasında kadınlar ve gençlerin çoğunlukta olması dikkat çekti.

İKİ HAFTA 50 SALDIRI

Bugüne kadar gerçekleştirilen protestolarda Bolsonaro karşıtlarına 50 ayrı saldırıda bulunulduğu belirtiliyor. Brezilya Araştırmacı Gazeteciler Birliği’nin paylaştığı bilgilere göre ise seçim sürecinde gaztecilere yönelik fiziksel saldırı sayısı 60 olarak kaydedildi. Bolsonaro daha önceki kounşmalarında “Ben diktatörlükten yanayım” demişti.

VÜCUDUNA BIÇAKLA GAMALI HAÇ ÇİZDİLER

Bolsonaro karşıtı eylemlerde faşist adaya oy vermeme çağrısı yapılarak "#EleNao" ("#ODeğil") yazılı tişörtlerle yürünmüştü. Bu tişörtlerden giyen bir kadın ise Bolsonaro yanlıların bıçaklı saldırısına uğranış, kadının vücuduna gamalı haç çizilmişti.

İKİNCİ TUR  EKİM'DE

Brezilya’da geçtiğimiz hafta yapılan başkanlık seçimlerinde adaylardan biri yüzde 50 oy oranına ulaşamadığı için 28 Ekim’de ikinci tur oylamaya gidilecek.

Geçtiğimiz hafta yapılan oylamada aşırı sağcı Sosyal Liberal Parti adayı Jair Bolsonaro yüzde 46,3 oy oranıyla birinci sırada yer alırken İşçi Partisi’nin adayı Fernando Haddad oyların yüzde 28,9’unu almıştı. Seçimlere katılması engellenen Brezilya eski devlet başkanı Lula da Silva’nın yerine İşçi Partisi Haddad’ı aday göstermişti.