Brezilya'yı bekleyen tehlike: Faşist devlet başkanı adayından 10 çarpıcı alıntı

​Brezilya’da Pazar günü yapılan seçimlerde en çok oyu alan faşist aday Jair Bolsonaro’ya karşı 28 Ekim’de yapılacak ikinci turda ittifak arayışları sürüyor. IDC, Bolsonaro’nun yaptığı açıklamalardan bir derleme yaptı.

Dış Haberler

Brezilya’da aşırı sağcı devlet başkanı adayı Pazar günü yapılan seçimlerde oyların yüzde 46’sını alarak birinci sıraya yerleşti. Yüzde 50 oy oranına ulaşamayan Bolsonaro’ya karşı 28 Ekim’de yapılacak ikinci tur oylamada en güçlü aday İşçi Partisi'nin adayı Fernando Haddad. Haddad ilk turda yüzde 29 oy almıştı.

“Brezilya her şeyin üstündedir, tanrı herkesin üstündedir” sözleriyle bilinen Bolsonaro’nun olası bir zaferiyse seçim tartışmalarının ana gündemi.

In Defense of Communism (IDC) adlı blog, Bolsonaro’nun şimdiye dek yaptığı açıklamalardan en kaba olan 10’unu derledi.

1955 doğumlu Bolsonaro, ülkesinde 1964-85 yılları arasındaki diktatörlük döneminin ve Şili’de Augusto Pinochet’nin hararetli bir savunucusu. Popülist söylemleriyle oy toplayan Bolsonaro açık bir anti-komünist, ırkçı ve cinsiyetçi. Eski bir yüzbaşı olan Bolsonaro Latin Amerika faşizminin en iyi örneklerinden biri.

Bolsonaro’nun sarf ettiği en vülger sözlerden 10’u şöyle:

1) “Ben diktatörlükten yanayım” (25 Temmuz 1993 Meclis’te yaptığı konuşmadan, aktaran New York Times)

2) “Askeri polis Carandiru katliamında 111 mahkum yerine 1000 mahkumu öldürmeliydi.” (3 Ekim 1997, Folda de S. Paulo)

3) “Pinochet daha fazla insanı öldürmeliydi.” (3 Aralık 1998, Veba Essa)

4) “Kuşku yok. Ben de aynı gün darbe yaparım. [Kongre] çalışmıyor ve eminim nüfusun en az yüzde 90’ı alkış tutar. Kongre bugünlerde hiçbir şey yapmıyor, yalnızca başkanın istediklerini oyluyor. Eğer yöneten, karar veren ve Kongre’ye böbürlenen oysa o zaman darbe yapılsın ve diktatörlük olsun.” (23 Mayıs 1999, Brezilya devlet başkanlığının ilk gününde ne yapacağına dair bir soru üzerine Camera Aberta adlı programda)

5) “Diktatörlüğün tek yanlışı işkence yapmak ancak öldürmemekti.” (7 Ağustos 2008, Agencia Brasil)

6) “Sana asla tecavüz etmem, çünkü bunu hak etmiyorsun.” (Aralık 2014, Meclis’te Federal milletvekili Maria do Rosario’ya yanıt olarak…Daha sonra yaptığı bir açıklamada tecavüzcü olmadığını ama eğer olsaydı Rosario’ya tecavüz etmeyeceğini çünkü onun “çirkin” olduğunu ve “tipi olmadığını” söyledi.)

7) Gay bir evladı sevme yeteneğine sahip değilim. İkiyüzlü olamazdım. Onun bıyıklı bir adamla ortaya çıkmasındansa bir kazada ölmesini tercih ederdim.”  (2011, Playboy dergisine verdiği söyleşiden)

8) “Dünyanın pisliği Brezilya’ya geliyor, sanki bizim çözmemiz gereken yeterince sorun yokmuş gibi.” (17 Eylül 2015, Jornal Opçao’ya verdiği söyleşiden göçmenlerle ilgili bölüm)

9) “Onları [kadınları] eşit ücretle çalıştırmazdım ama birçok yetkin kadın da var.” (15 Şubat 2016, REDE! TV’de yayımlanan söyleşide kadınların eşit ücret talebiyle ilgili)

10) “[Köleliğe] Ne borcu? Hayatımda kimseyi köleleştirmedim. Tarihe baktığınızda Portekiz’in Afrika’ya adımını atmadığını görürsünüz. Siyahlar kendilerini köleye çevirdiler.” (30 Temmuz 2018, TV Cultura’daki söyleşisinden)