Güncelleniyor | Ukrayna'daki savaşın 29. günü

Bugün Ukrayna’daki gelişmeler kapsamında NATO Liderler Zirvesi, AB Liderler Zirvesi ve G7 Zirvesi yapılacak.

Haber Merkezi

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatı 29. gününe girdi.

NATO Liderler Zirvesi, bugün Ukrayna’daki gelişmeler kapsamındaki güvenlik durumunu görüşmek üzere toplanıyor. Brüksel’de yapılacak toplantıda, müzakereler, ateşkes, Ukrayna'ya NATO yardımı, yaptırımlar başlıklarının gündeme getirilmesi bekleniyor. Ayrıca "Ukrayna" ve "enerji" gündemiyle AB Liderler Zirvesi toplanacak. NATO ve AB zirvelerinin yanı sıra Brüksel'de G7 ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları da görüşecek.

NATO bugünkü toplantı tarihini tesadüfen mi seçti? Bir katliamın yıldönümü

NATO Liderler Zirvesi, bugün Ukrayna’daki gelişmeler kapsamındaki 'güvenlik durumunu' görüşmek üzere toplanıyor. ABD Başkanı Biden'ın da katıldığı toplantı, günü itibariyle oldukça dikkat çekici.

Bundan 23 yıl önce bugün, başını ABD'nin çektiği NATO, Yugoslavya'yı parçalama harekatına başlamış, ülkenin üzerine bomba yağdırmıştı.

Gün içerisinde Ukrayna'daki savaşa dair tüm gelişmeleri haberimizden okuyabilirsiniz.

Güncelleme: 22.50

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında İngiltere ve müttefiklerinin "Ukrayna'ya hayati yardımı artıracağını" söyledi.

G7 toplantısının ardından gazetecilere verdiği demeçte Johnson, son yıllarda Batı ülkelerinin şimdi olduğundan daha fazla birleştiğini nadiren gördüğünü söyledi.

Johnson, İngiltere'nin Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesini reddettiğini de belirtti. İngiltere Başbakanı, NATO üyesi hiçbir ülkenin de bunu yapmayacağını ekledi.

Ancak NATO'nun Ukrayna'nın hava saldırılarına karşı kendini savunması için füze temin etmeyi düşündüğünü söyledi.

Johnson ayrıca İngiltere'nin Ukrayna silahlı kuvvetleri için 6 bin füze daha göndereceğini ve 25 milyon sterlinlik serbest fon vereceğini açıkladı.

Johnson, "Uzun vadede özgür ve demokratik bir Ukrayna'yı desteklemeliyiz. Bu, ulusal savunma savaşı veren bir Avrupa demokrasisidir" dedi.

Güncelleme: 22.11

Ukrayna başkenti Kiev civarında güçlü patlamalar olduğu bildiriliyor.

İddiaya göre patlama Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait akaryakıt ve mühimmat depolarında gerçekleşti.

Daha önce Rusya'nın Karadeniz filosunun savaş gemileri Sivastopol körfezinden çok sayıda Kalibr füzesi fırlatmıştı.

Güncelleme: 21.10

ABD Başkanı Joe Biden, NATO'nun "Liderler Zirvesi" sonrası gazetecilerin karşısına çıktı. Biden, burada yaptığı açıklamalarda Ukrayna'nın çatışmayı çözmek için topraklarının bir kısmından vazgeçmesi gerekeceğine inanmadığını söyledi

Biden, "Ukrayna'nın çözüm adına bazı toprakları feda edip etmeyeceğine Kiev karar verecek" dedi.

Öte yandan Biden, Rusya'nın G20'den çıkarılması lehinde konuşurken Ukrayna'ya G20 toplantılarına katılma fırsatı vermeyi teklif etti.

Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kimyasal silah kullanması durumunda Batılı müttefiklerin karşılık vereceğini de ekledi. Biden gazetecilere verdiği demeçte, "Ayni bir yanıtı tetikleyecektir." dedi.

Güncelleme: 20:56

Ukrayna'daki savaş hakkında olağanüstü oturum düzenleyen BM Genel Kurulu, Rusya’ya yönelik ikinci kararı 5'e karşı 140 oyla kabul etti.

Kararda, Rusya’ya "Ukrayna'daki savaşa derhal son vermesi, Ukrayna'da yardıma erişimin engellenmemesi ve sivillerin koruması" çağrısında bulunuldu. Bağlayıcı olmayan karar için yapılan oylamada, 38 ülke çekimser kalırken, Rusya, Suriye, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Eritre ve Belarus karara karşı çıktı.

Rusya, BM Genel Kurulu’nda 2 Mart’ta yapılan oylamada Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle kınanmıştı.

Güncelleme: 20:20

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Olağanüstü NATO Liderler Zirvesi sonrası açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin yakından takip edildiğini ve Türkiye’nin bunu desteklediğini ifade etti.

Güncelleme: 20:14

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna yönetiminin ülkeyi kendi sınırlarında tutma şansını kaçırdığını söyledi.

Sputnik'te yer alan habere göre, bu şansın Kiev'e hem 2014 hem de 2015'te verildiğini belirten Zaharova, "Rusya'nın Ukrayna için Minsk anlaşmalarını uygulamaktan başka çare bulunmadığına, aksi halde ülkenin bölüneceğine ikna etmek için 7 yıl boyunca çabaladığını ancak ülkenin tüm dünyanın gözleri önünde bölündüğünü gördüklerini" kaydetti.

Güncelleme: 19.52

Güncelleme: 19.39

Rusya'ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti başkanı Ramazan Kadirov, Çeçen gönüllülerin Mariupol kentinin yönetim binasında kontrolü ele geçirdiğini açıkladı.

Güncelleme: 17.55

Çin Savunma Bakanlığı'ndan 'ABD'nin Ukrayna'daki biyolojik laboratuvarları görmezden gelinemeyecek güvenlik riskleri barındırıyor' açıklaması geldi.

Güncelleme: 17.35

Uluslararası Çalışma Örgütü, Ukrayna'ya dönük askeri saldırısı nedeniyle Rusya'daki faaliyetlerin sonlandırılması yönünde hazırlanan tasarıyı onayladı.

Rusya ve Hindistan kendi para birimleri üzerinden ticarete başlayabilir

Güncelleme: 17.10

Rusya ve Hindistan'ın, Batı'nın Moskova'ya yaptırımları nedeniyle kendi para birimleriyle ticaret yapmaları yönünde haftaya anlaşmaya varabileceği belirtildi.

Güncelleme: 16.54

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın 328 üyesine yaptırım uygulama kararı aldığını açıkladı. Bakanlık, Rus savunma şirketilerine de yaptırım uygulama kararı aldığını söylerken, Ukrayna'da kullanılmak üzere 1 milyar dolardan fazla fon sağlamaya hazırlandığını duyurdu.

Güncelleme: 16.40

Stoltenberg, "Ukrayna'ya biyolojik, kimyasal, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı koruma sağlamak için siber güvenlik ve ekipman yardımı yapma kararı aldık" diye konuştu. NATO Genel Sekreteri, "Bugün NATO liderleri Çin’e Rusya’ya destek olmaması konusunda çağrıda bulundu. Çin Rusya’ya ekonomik ya da askeri destekte bulunmamalı. Pekin, barışçıl çözüm için diplomatik nüfuzunu kullanmalı. Belarus’u bir suç ortağı olarak işgale destek vermeyi bırakmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

NATO'dan ortak bildiri: Rusya küresel güvenliği tehdit ediyor

Güncelleme: 16.30

NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi sonrası ortak bildiri yayınlandı. Bildiride "Rusya'nın sivillere yönelik saldırısını güçlü bir şekilde kınıyoruz. Rusya'nın saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor" ifadeleri yer aldı.

Güncelleme: 16.10

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Polonya’nın 'Ukrayna’ya Batılı barış güçlerinin gönderilmesi' teklifinin üçüncü dünya savaşı nedeni olacağını ifade etti.

Güncelleme: 15.35

Rusya, Biden'ın oğlunun Vakfı'nın ABD'nin Ukrayna'daki askeri-biyolojik faaliyetlerinin finansmanıyla bağlantılı olduğunu açıkladı.

Güncelleme: 14.50

Ukrayna Devlet Başkanı, '20 binden fazla tankınız var ve bundan yüzde birini vermenizi, satmanızı istedik ama net cevap alamadık. Savaşta yapılan yardım çağrılarına cevap alamamak korkunç' dedi.

Güncelleme: 14.40

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, ülkesinin Ukrayna’da sürdürdüğü askeri operasyona ilişkin Güvenlik Konseyi üyeleriyle bir toplantı gerçekleştirdiği belirtildi. 

Güncelleme: 14.25

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin BM’de Ukrayna’daki insani konuları siyasallaştırmak ve bu meselelere Rusya karşıtı nitelik kazandırmak için var gücüyle uğraştığını ifade etti.

Güncelleme: 14.10

Kremlin Sözcüsü Peskov, 'Rusya'nın Amerikalı diplomatları sınır dışı etmeyi bırakması için ABD, Rus diplomatları sınır dışı etme eylemlerini durdurmalı' dedi.

'Putin, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne çıkarılmalı'

Güncelleme: 13.50

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırılarında "kırmızı çizgiyi" çoktan aştığını söyledi. Putin'i sivillerin ayrım gözetmeksizin bombalandığını bu nedenle savaş suçu işlediğini söyleyen Johnson, Putin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Güncelleme: 13.35

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO'nun şu an ve gelecek yıllardaki savunmasını güçlendirme çabalarını da değerlendireceğiz. Bu, Avrupa'daki yeni bir güvenlik gerçeğine yanıt vermek için gerekli” diye konuştu.

Güncelleme: 12.35

NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı olağanüstü zirve, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında başladı.

İngiltere'den yeni yaptırımlar

Güncelleme: 12.25

İngiltere, Sberbank, Alpha, Gazprom ve Tinkoff bankalarının başkanları da dahil olmak üzere 59 Rus vatandaşına daha yaptırım uyguladı.

Güncelleme: 12.15

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, ülkesinin Rusya'dan kömür, petrol ve gaz ithalatına derhal ambargo uygulayamayacağını, ancak bu yönde ilk adımın halihazırda atıldığını ifade etti.

Güncelleme: 11.50

Rusya Savunma Bakanlığı, Krasnopol güdümlü topçu mermisi kullanılarak Ukrayna'ya ait uçaksavar füze sisteminin imhasının görüntülerini yayınladı.

Güncelleme: 11.15

Rusya'ya yönelik yaptırım karlarının ardından işlemlere ara veren Moskova Borsası bugün 33 hisseyle yeniden açılıyor. 

Güncelleme: 10.56

Ukrayna Ordusu, Rusya'ya ait savaş gemisi Orsk'u imha ettiğini duyurdu.

'ABD tescil edilmemiş ilaçları Ukrayna askerleri üzerinde denedi' iddiası

Güncelleme: 10.42

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukraynalı biyoloji laboratuvarı çalışanlarından aldığı, ABD’nin Ukrayna’daki gizli askeri-biyolojik faaliyetleriyle ilgili belgeleri incelemeye devam ettiğini duyurdu. Sözcü İgor Konaşenkov “Pentagon’un deneyleri tehlikeli enfeksiyonların geliştirilmesi ile sınırlı değildi. Sözgelimi, elimizdeki belgelere göre, ABD Savunma Bakanlığı ile anlaşmalı bir ilaç firması, tescil edilmemiş ilaçların Ukraynalı askerler üzerinde denenmesi yönünde Ukrayna Savunma Bakanlığı ile çalışmalar yürütüyordu” iddiasında bulundu.

Güncelleme: 10.30

Rusya’da faaliyetlerini durdurma kararı alan bazı yabancı şirketler, buna rağmen ülkeye ürün sevkiyatına devam ediyor. Wall Street Journal Gazetesi'nin haberine göre PepsiCo, Procter & Gamble, Unilever gibi şirketlerin, temel ihtiyaç ürünleri dışındaki ürünlerin de Rusya’ya sevkiyatını sürdükleri belirtildi. 

Güncelleme: 10.15

Rusya Savunma Bakanlığı, Su-34 uçaklarıyla Ukrayna’ya ait askeri teçhizatın vurulduğu anların görüntülerini yayınladı.

Güncelleme: 09.55

İngiltere hükümeti, Rusya'ya karşı enformasyon savaşının bir parçası olarak BBC Dünya Servisi'ne yaklaşık 4 milyon sterlin tahsis edeceğini duyurdu.

ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar

Çatışmalar sürerken ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan bugün ülkesinin "Rusya bağlantılı siyasetçi ve oligarkları" hedef alan yeni yaptırım paketini duyuracağını açıkladı. Sullivan, G7 liderlerinin de ayrıca Perşembe günü yaptırımların uygulanması konusunda işbirliğini benimseyeceklerini ve bir bildiri yayımlamayı planladıklarını söyledi.

Sullivan Avrupa'nın enerji sorunu hakkında ise Cuma günü bir açıklama yapılacağını kaydetti.

Rusya'yla ilgili AİHM kararı: Taraf olamayacak

Avrupa Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliğinden çıkarılmasının ardından 16 Eylül'den itibaren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taraf olmayacağı belirtildi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin bu kararı onayladığı ifade edilen açıklamada AİHM'in 16 Eylül'e kadar Rusya'ya karşı yapılan başvuruları inceleyeceği kaydedildi. Rusya'nın finansal yükümlülüklerini 16 Mart'a kadar yerine getirmesi gerektiği aktarıldı.

Avrupa Konseyi, Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya'yı 16 Mart'ta üyelikten çıkarmaya karar vermişti.

ABD ve İngiltere'den Ukrayna'ya milyonlarca dolarlık askeri destek

Ukrayna yönetiminin en büyük destekçisi konumunda olan ABD ve İngiltere, ülkeye silah tedarikini sürdürüyor.

İngiltere, Ukrayna'ya tanksavar, yüksek patlayıcı silahlar ve füzeler dahil olmak üzere 6 bin askeri teçhizat ve 25 milyon sterlin daha sağlayacak. Bu 'yardım'la birlikte İngiltere'nin Ukrayna'ya desteği 400 milyon sterlin ve 10 binden fazla askeri teçhizat desteği taahhüdünü de aşmış oldu.

 ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık büyük askeri yardım paketi kapsamında bu hafta içinde sevkiyatlara başlayacaklarını belirtti. Pentagon’un bir üst düzey temsilcisi, bugünkü basın brifinginde, “Başkanın onayladığı yeni 800 milyonluk büyük dilim ertesi gün ya da o civarda ulaşmaya başlamalı” ifadesini kullandı.

Zelenskiy Abramovich için devreye girdi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rus milyarder Roman Abramovich'i korumak için devreye girdi. Zelenski'nin "Rusya ile arabuluculuk yapabilir" gerekçesiyle ABD Başkanı Joe Biden'dan Abramovich'in yaptırım listesine alınmamasını istediği öne sürüldü.

İddiaya göre Zelenski, Putin'le arasında arabuluculuk yapabilme potansiyeli dolayısıyla ABD'den Abramovich'i yaptırım listesine almamasını istedi. Beyaz Saray, yaptırım listesini hazırlayan Hazine Bakanlığına ulaşarak listede Abramovich'in ve şirketlerinin yer almamasını sağladı.

Rusya, Google Haberler'e erişimi engelledi

Rus medya düzenleyicisi Roskomnadzor, Google News'i Rusya-Ukrayna savaşı hakkında 'sahte haberler' yaymakla suçladı. Roskomnadzor'un açıklamasına göre, Başsavcılık'ın kararının ardından Google Haberler'e erişim kısıtlandı.

Russia Today’de yer alan habere göre düzenleyici, “Amerikan çevrimiçi haber kaynağının, Ukrayna topraklarındaki özel bir askeri operasyonun seyri hakkında güvenilmez, sosyal açıdan önemli bilgiler içeren çok sayıda yayın ve materyale erişim sağladığını” belirtti.

Roskomnadzor yaptığı açıklamada, Rus ordusunun eylemleri hakkında “bilerek yanlış bilgilerin kamuya yayılmasının" ceza gerektiren bir suç olduğunu kaydetti.

Ukrayna'da insanların direklere bağlanması yeni başlamadı: Kimleri hedef alıyorlar?

Bu hafta başında Ukrayna'da insanların direklere bağlanıp işkence edildiğine dair görüntülerin Twitter'da yayılması büyük tepki çekmişti. Genellikle Romanları ve aşırı sağcı militanları desteklemeyen Ukraynalıları hedef alan 'cezalandırma' yöntemi Batı medyasında kendisine hiç yer bulmasa da önemli bir kesim için ilk defa gözler önüne serildi.

Ukrayna'da insanların kol bandı taşıyan militanlarca 'cezalandırıldığı' görüntüler son günlerde sosyal medyayı sarsarken bu görüntüler yaklaşık bir aydır süren 'ihkak-ı hak'çılığın ufak bir kısmı.