VİDEO | TKP Karaçoban Belediye Başkan adayı: Aşiretlerin değil halkın adayıyım

Erzurum'un Karaçoban ilçesinde TKP'nin belediye başkan adayı Engin Kuş, yörede ilk kez TKP'nin aşiretlerden izin ve onay almadan aday çıkarabildiğini belirterek, 'Ben aşiretlerin tekelinde değil, halkın ortak değerlerinin adayıyım' dedi.

soL - Haber Merkezi

Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) Erzurum'un Karaçoban ilçesindeki belediye başkan adayı Engin Kuş, ilçedeki seçim çalışmalarını, neden TKP üyesi olduğunu ve TKP'den aday olma sürecini, Baran Ünal'a anlattı. 

Bulunduğu coğrafyada, belediye başkan adayı olacak kişilerin şimdiye kadar aşiretlerden izin alarak bunu yapabildiklerini anımsatan Engin Kuş, bunu bölgede ilk kez TKP’nin kırabildiğini ve halktan birinin aday olabildiğini anlattı. TKP'nin belediyecilik anlayışında halkın isteklerinin birinci sırada olduğunu ifade eden Kuş, TKP dışındaki anlayışların halkı sondan birinci sıraya koyduklarını belirtti.

TKP Karaçoban Belediye Başkan adayı Engin Kuş'un açıklamaları şöyle:

TKP GENEL SEKRETERİ OKUYAN BU AKŞAM HALK TV'DE 

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, bu akşam saat 21.30'da Halk TV'de Enver Aysever'in hazırlayıp sunduğu "Ayrıntılar" adlı programın konuğu olacak. Okuyan, seçim sürecine, TKP'nin seçimlere bakışına ve güncel konulara ilişkin soruları yanıtlayacak. 

SAMSUN'DA SEÇİM ETKİNLİĞİ: HAYDİ VİRA... 

Samsun’da TKP’nin seçim çalışması geniş yankı buluyor. Büyükşehir’de ve İlkadım’da sağcı cendereye karşı TKP’nin aday çıkarması ilk günden itibaren heyecanla karşılandı. Geçtiğimiz hafta Çarşamba’nın pazar yerlerinde ve Terme’nin Sakarlı Beldesi Cemevi’nde halkla bir araya gelen TKP adayları, 24 Mart Pazar günü Gazi Sahnesi’nde "Haydi Vira!" çağrısıyla bir seçim etkinliği düzenleyecek.

YENİ BİR DÜZEN İÇİN ‘HAYDİ VİRA!’

TKP, Samsun’da 24 Mart Pazar günü bir seçim etkinliği yapacağını duyurdu. Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın’ın davetli olduğu etkinlikte TKP’nin Samsun Büyükşehir ve İlkadım Belediye Başkan adayları ile Atakum Belediye Meclis Üyesi adayı Ayşen Ulutaş birer konuşma yapacaklar. Müzisyen Ercan Aydın’ın bir müzik dinletisiyle katılacağı etkinlik İlkadım’da Gazi Sahnesinde gerçekleşecek.

İki yıl önce kapatılmak üzereyken Samsunlu tiyatro grupları tarafından sahiplenilen Gazi Sahnesi, kentin direnen sahnelerinden biri olarak biliniyor. Etkinliğin, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü kapsamında Gazi Sahnesi’nin ev sahipliği yapacağı Tiyaro Şenliği arifesinde gerçekleşecek olması ayrı bir anlam kazanıyor. Etkinliğin gerçekleşeceği İlkadım ilçesine adını veren ve Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı kabul edilen 19 Mayıs 1919’un 100. yılına yaklaşırken TKP’nin İlkadım Belediye Başkanlığı’na aday çıkarmış olmasının özel bir önemi de var. İlkadım Başkan adayı Ferdi Ak’ın işçi ve tiyatro sanatçısı kimliği, TKP’nin Cumhuriyet’e yakışacak yeni bir düzen kurma iddiasıyla örtüşüyor.

24 Mart tarihinde gerçekleşecek etkinliğe ilişkin TKP Samsun Örgütü Samsunlu yurttaşlara ‘Bizim Gemidekiler Buluşuyor Haydi Vira!’ başlıklı bir çağrıda bulundu. Çağrıda, ‘ihalecilerle, patronlarla aynı gemide değiliz’ diyen tüm Samsunlular Pazar günü saat 13.00’te Gazi Sahnesi’nde buluşmaya davet edildi.

ŞAİR NİHAT BEHRAM GAZİANTEP ADAYLARINA DESTEK VERDİ 

Şair Nihat Behram, TKP'nin Gaziantep'teki çalışmalarına destek verdi.

TKP Merkez Komite üyesi Savaş Sarı'nın da katıldığı etkinlikte Nihat Behram, örgütlü mücadele etmenin, emek sömürüsüne karşı birlik olmanın önemine değindi.

TKP Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı Suat Ayaz da konuşmasında, "Yıllardan beri emeğimle geçindim, bu mücadelenin emekçiler açısından ne kadar değerli olduğununu biliyorum, daha fazla insana ulaşmamız için daha çok çalışacağız, çalmadığımız kapı kalmayacak" dedi.

Şahinbey Belediye Başkan adayı Mehtap Şahan da, "Öncelikle partime çok teşekkür ediyorum, daha 21 yaşımdayken bana güvenip aday gösterdiği için, sonra aileme, dostlarıma ve yoldaşlarıma yanımda olup destekledikleri için ayrıca teşekkür ederim. Üniversite öğrencisi bir kadın olarak hem öğrencilerin hem kadınların ne tür sorunlar yaşadığını biliyorum ve bunu örgütlü bir şekilde çözeceğimize inanıyorum" diye konuştu. 

Şehitkamil Belediye Başkan adayı Mustafa Gövyaprak, "Çocukluğumdan beri işçilik yapıyorum. Partiyle çok erken yaşlarda tanıştım ama örgütlü mücadeleye geç katılmış oldum. Bir işçi olarak, işçilerin sorunlarını ancak işçiler çözebilir, en iyi işçiler anlayabilir birbirini. Bu nedenle tüm işçileri partiye davet ederken bu ülkedeki işçilerin emekçilerin oylarını istiyoruz" dedi. 

TKP İZMİR BÜYÜKŞEHİR ADAYI SENEM DORUK İNAM: EMEĞİN İZMİR'İNİ KURACAĞIZ

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ile İzmir’e Sahip Çık Platformu'nun  düzenlediği “Nasıl Bir Kent Yönetimi İstiyoruz?” forumunda konuşan TKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Senem Doruk İnam, İzmir’in nasıl yönetilmesi gerektiğini anlattı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan adayları arasındaki tek kadın olan TKP adayı Senem Doruk İnam, İzmir’in son yıllarda sermayenin talepleri uğruna yok ediliyor olduğunu ve bugün kentin pek çok sorununun da kaynağının bu olduğunu belirtti. Uzun yıllardır görmezden gelinen ve hatta “gavur İzmir” söylemleriyle yaklaşılan İzmir'in, bugün fethedilmesi gereken bir kent olarak görüldüğünü vurgulayan İnam, kentin kurtuluşuna çare olarak sermayenin gösterildiği, gökdelenlerin ve AVM’lerin bir gelişmişlik göstergesi olarak kullanıldığından bahsetti.

 

İNAM: TRAFİK SORUNU İÇİN TÜM ADAYLAR PROJE SİHİRLİ SÖZCÜĞÜNÜ KULLANIYOR

İzmir’de artık trafiğin önemli bir sorun olduğunu vurgulayan İnam, diğer adayların projeyi bir sihirli sözcük gibi kullanıldığını ve bir anda tüm sorunların çözülebileceği yanılgısını yarattığını ifade etti. İnam’a göre kentin düğüm noktalarına AVM’ler ve gökdelenlerin yapılmasının o bölgedeki düğümleri sıkmak anlamına geldiği dolayısıyla ne kadar altgeçit ve viyadük yapılırsa yapılsın işe yaramayacağını, trafik sıkışıklığını ancak bir noktadan başka bir noktaya aktarıldığını anlattı. İnam, toplu ulaşımın düzenleneceğini ve ücretsiz olacağını belirtti.

'ARTI PARA SİSTEMİ KALDIRILACAK, AKTARMA SİSTEMİ YENİDEN ELE ALINACAKTIR'

İzmir’in hava koşulları, durakların yapısı,  aktarma istasyon ve duraklarının birbirine uzaklığı düşünüldüğünde kentlilerin özel araç kullanımına yönlenmesinin normal olduğunu belirten İnam, seçim süresince kent merkezlerine otopark vaatlerinin çok yanlış olduğunun altını çizdi. Kent merkezlerine otopark yapılması halinde özel araç kullanımının teşvik edileceği, bunun aksine toplu ulaşım ücretsiz, alternatifli, hızlı ve güvenli hale getirildiğinde ve özel araç kullanımına ilişkin caydırıcı önlemler alındığında trafik sorununun olmayacağını söyledi.

'SERMAYE GETİRDİĞİNDEN DAHA FAZLASINI GÖTÜRÜR'

Seçim döneminde adayların dilinde İzmir’in gelişmesi için özel sermayenin ve merkezlerinin İzmir’e gelmesinin şart olduğu söyleminin dolandığını belirten İnam, istihdamın ve gelişimin sermaye ile geleceğinin bir yanılgı olduğunu belirtti. İnam, sermayenin getirdiğinden daha fazlasını götüreceğini vurgulayan İnam, onların ucuz ve yetenekli işgücünün, sendikasız ve güvencesiz çalışma koşullarının, özelleştirilecek kamu arazilerinin, ranta açılacak tarım alanlarının peşinde olduğunu ve İzmir’e sahip çıkmak için sermayeye yeme etmeyecek emeğin İzmir’ini kuracaklarını ifade etti.