Öcalan'dan AKP'ye 'Eşme ruhu' ile 'yeni tarih' çağrısı

Abdullah Öcalan, Newroz mesajında Süleyman Şah Türbesi'nin TSK ve PYD'nin ortak operasyonuyla Eşme Köyü'ne ortakça taşınmasına vurgu yaparak "Eşme ruhunu halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum" dedi.

Süleyman Şah Türbesi, 22 Şubat tarihinde TSK ve PYD tarafından, "Şah Fırat Operasyonu" adı altında Eşme Köyü'ne taşınmıştı. Suriye topraklarında yapılan ve "fetih" gibi yansıtılan operasyon büyük tepki çekmişti. Abdullah Öcalan, Diyarbakır Newrozu'na yolladığı mesaj ile bu operasyonu selamladı.

"'Eşme ruhu'nu halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum" diyen Öcalan, bunun "tarihimizin ve güncelliğimizin toplum olarak yeniden revizyonu, restorasyonu ve yeniden inşası için değerli bir çağrı" olduğunu da söyledi. Böylece Öcalan, halkların arasında nasıl bir "yeni tarih" tahayyül ettiğini açıklamış oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Daha önce iki defa yeri değiştirilmiş olan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu, yine uluslararası hukuk ve anlaşmaların bir gereği olarak yeni mekanında bayrağımızı dalgalandırmaya ve ecdadımızın hatırasını yaşatmaya devam edecektir" diyerek Şah Fırat Operasyonu'nu kutlarken, Başbakan Ahmet Davutoğlu da "Karakozaktaki bayrak inmeden, başka bir yerde Türk bayrağı dalgalanmaya başlamıştır" diyerek operasyonu başarılı bulduğunu açıklamıştı.

Öcalan ayrıca mesajında "Bu yeni dönemde, Türkiye Cumhuriyeti dahilinde özgür ve eşit Anayasal yurttaşlık temelinde demokratik kimlik sahibi demokratik toplum olarak, barış içinde ve kardeşçe yaşama sürecine giriyoruz. Böylelikle 90 yıllık Cumhuriyet tarihinin çatışmalarla dolu geçmişini aşıp gerçek barış ve evrensel demokrasi kriterleri ile örülmüş bir geleceğe yürüyoruz." diyerek gerçek barış ve evrensel demokrasi kriterleri olan bir yaşama sürecine girdiğimizi iddia etti.