İstanbul'da şarbon alarmı: Kurban etinde çıktı, 4 kişi tedavi altında

İstanbul'da çok sayıda kişi şarbon şüphesiyle hastanelere başvurdu. Bakırköy Sadi Konuk ve Haseki hastanelerine 22 kişinin başvurduğu belirtildi. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, hastanelere başvuran 22 kişiden 4'ünün tedavi altında olduğunu, hastalıklı hayvanın Silivri'de bir özel işletmeden alındığını ve işletmenin karantinada olduğunu belirtti.

Haber Merkezi

İstanbul'da şarbon şüphesiyle çok sayıda kişi hastanelere başvurdu. Bakırköy Sadi Konuk ve Haseki hastaneleri acil servislerine başvuranların tetkikleri devam ediyor.

BAKANDAN İLK AÇIKLAMA: SİLİVRİ'DEKİ İŞLETME KARANTİNADA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada "22 kişi şarbon şüphesiyle başvuru yaptı. 14'ü taburcu oldu, 4 kişi de tedavi altında. Hastanelere başvuran vatandaşlarımızın tedavileri sürüyor" dedi. Pakdemirli "Etlerin geldiği özel işletme karantina altına alındı. Hayvanımızın alındığı Silivri’deki işletme özel bir işletme. İşletmede 7 hayvan var, diğer hayvanlar sağlıklı. Hayvanlar ithal hayvan değil. Hayvanların satın alındığı işletmenin 10 km etrafındaki 3 bin 500 hayvan yarından itibaren tedbir için aşılanacak. Aşı çok hızlı etki gösterdiği için bölgede başka şarbon vakası görmeyi beklemiyoruz" diye konuştu.

KURBAN ETİNDE TESPİT EDİLDİ, TEMAS EDEN 28 KİŞİDEN 22'Sİ HASTANELERE BAŞVURDU

Pakdemirli TRT Haber'e yaptığı açıklamadaysa "Büyükçekmece Silivri Çanta mahallesinde vatandaşımız kurban için hayvanı alıyor. 2-3 kilo kadar et tükettikten sonra etlerin kokuşması üzerine, 28 Ağustos tarihinde Pendik Veteriner Araştırma Enstitüsü'ne başvuruyorlar. Bu başvuru da 31 Ağustos saat 18.00 itibarıyla sonuçlanıyor. Vatandaşımızın getirdiği etlerde şarbon çıkıyor. Etler bakanlık personeli tarafından imha ediliyor" dedi.

Pakdemirli "Etlerle teması olma ihtimali olan 28 kişi tespit ediliyor. 22 kişi hastanelere başvuruyor. 22'nin 13 kişisi Bakırköy Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi'ne başvuruyor. Bunun 6'sı hemen taburcu ediliyor. 4 kişinin el ve bileklerindeki lezyon tespiti ile deri şarbonu şüphesi var. Tetkikler yapılıyor. Bu tetkikler neticesinde bu vatandaşlarımızın şarbon olup olmadığı anlaşılacak" diye konuştu.

'SON HAFTALARDA BAŞVURAN HASTALAR ANADOLU YAKASINDAKİ BİR KURBAN PAZARINA İŞARET ETTİ'

İstanbul'daki bir hastanede görevli bir hekim, soL'a yaptığı açıklamada, son nöbetinde en az 10 şüpheli vakayla karşılaştığını, bu kişilerin Anadolu yakasında bir kurban pazarından alınan hayvanların etlerini tükettiklerini ifade ettiklerini belirtti. Aynı hekim, son haftalarda hastanelere başvuran şüpheli vakaların arttığını ve bu hastaların tetkiklerinin yapılması için Haseki Hastanesi'ne gönderildiğini kaydetti.

Sivas'ta hasta bir hayvanın kesilmesi sonucu yaşanan ve paniğe neden olan şarbon vakalarından sonra bu kez de İstanbul'da şarbon paniği yaşandı.

ÇOK SAYIDA KİŞİ HASTANELERE BAŞVURDU

Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne şarbon hastalığı şüphesiyle çok sayıda kişinin başvurduğu bildirildi.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kontrol altındaki 9 kişinin, yedikleri etin renk değiştirmesinden şüphelenerek hastaneye başvurdukları bildirildi. 

Hastanelerin acil bölümüne sevk edilen hastaların tetkikleri devam ediyor.

KARANTİNAYA ALINDILAR

İHA, hastanede kontrol altında tutulan hastaların karantinaya alındığını duyurdu.

Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne şarbon hastalığı şüphesiyle çok sayıda kişinin başvurduğu bildirildi. Hastanelerin acil sevk edilen hastaların kontrol amaçlı olarak tetkikleri devam ediyor.

ANKARA GÖLBAŞI'NDA 146 HAYVAN İTLAF EDİLMİŞTİ

Et ve Süt Kurumu tarafından Brezilya'dan ithal edilen ve Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde özel bir çiftliğe satılan büyükbaş hayvanlarda, şarbon hastalığına rastlanmış, 146 hayvan itlaf edilmişti. 28 Ağustos’ta çiftliğin girişine “Bu mahallede şarbon hastalığı vardır” yazısı asılmış ve çiftlik karantinaya alınmıştı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'de, 2018'de 79 noktada şarbon hastalığı görüldüğünü, bunların basına yansımadığını açıklamıştı.

TTB BAŞKANI UYARMIŞTI: GİZLENEN VAKALAR VAR

soL'a konuşan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman "Bakan'ın yaptığı '79 bölgede görüldü' açıklaması durumun vahametini gösteriyor. Bu çok ciddi bir sayı. Ve üstelik bu denetimsizlik sonucu tespit edilmeyen vakalar olup olmadığını da bilmiyoruz. Zaten bu 79 vaka basına yansımadığına göre gizleniyor, saklanıyor demektir. Belki bakanın da haberinin olmadığı vakalar vardır. Bakanlık bu verileri olayları küçümseme ve örtbas etme yerine bir an önce önlem almak için kullanmalı" demişti.