Samsun merkezinde okullar dağıtılıyor

Samsun'un merkezi okullarının kent dışına itilmesine devam ediliyor. Bu dönem tarihi Atatürk Anadolu Lisesi ve Maraşal Fevzi Çakmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kent merkezinden uzaklaştırıldı.

soL - Samsun

Samsun'da ilk ve ortaöğretim okullarının bir arada bulunduğu okul yerleşkeleri dağıtılıyor. Kent merkezinde bulunan bu okullardan bir kısmı tarihi nitelik taşıyor. Geçtiğimiz yıl İlkadım İlçesi'nde bulunan Mithat Paşa Lisesi darbe girişiminin yarattığı ortamda alelacele yeni kapatılmış bir özel okulun kent çeperinde bulunan binasına taşınmış, merkezdeki okul binası ise 15 Temmuz Şehitler İmam Hatip Ortaokulu'na dönüştürülmüştü.

Atakum İlçesi'nde bulunan Tarım Meslek Lisesi ise 2014 yılında yerine cami yapılmak istenerek Tekkeköy ilçesinde taşınmış ve binası yıkılmıştı. İki müdahale de Samsun halkından büyük tepki görmüştü.

TARİHİ ATATÜRK ANADOLU LİSESİ TASFİYE EDİLİYOR

2017-2018 eğitim öğretim yılına girerken tarihi Atatürk Anadolu Lisesi de sürgünler arasına katıldı. Okul, çevre yolu üzerinde kalan Aziz Atik Fen Lisesi’nin binasına taşındı. Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri ve velileri okulun taşınmasına karşı binlerce imza topladılar. Kuruluşu Osmanlı'nın son dönemine kadar geriye giden okul, Samsun'da aynı zamanda Cumhuriyet tarihini temsil ediyor.

1912 yılında Samsun Sultanisi olarak kurulan okul, Birinci Dünya Savaşı sırasında Askeri Hastane olarak hizmet vermiş. 14 Mart 1919 tarihinde İngiliz askerleri tarafından işgal edilerek İngiliz İşgal Kuvvetleri Karargahı olarak kullanılmış, daha sonra savaş nedeniyle yetim kalan şehit çocuklarının barındırıldığı bir Yetimler Yurdu olmuş. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte yatılı Samsun Lisesi'ne dönüştürülen okul, ileriki yıllarda birçok okulun bulunduğu bir eğitim yerleşkesinin parçası olmuş. Şimdi bu tarihi yapının ne yapılacağı merak konusu.
 
FEVZİ ÇAKMAK YERLEŞKESİ ENKAZ

Dönem başında kent dışına sürülen bir diğer okul, İlkadım İlçesi'nde bulunan Maraşal Fevzi Çakmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) oldu. Maraşal Fevzi Çakmak MTAL, Samsun Anadolu Lisesi, 50. Yıl Ortaokulu'nun bir arada bulunduğu okul kümesini dağıtmaya dönük bu adım yerleşkeyi etkilemiş durumda. Fevzi Çakmak MTAL uzak bir yere taşınırken yaz tatilinin son bir ayında binasının yıkımına başlandı. Yıkım, aynı alanı paylaşan diğer okulları olumsuz etkiledi. 

Eğitim öğretim yılı başlarken komşu okullardaki öğrenciler okularına geldiklerinde bir enkaz manzarasıyla karşılaştılar. 'Proje Okul' olan Samsun Anadolu Lisesi'nin kantininin de Maraşal Fevzi Çakmak MTAL ile beraber yıkıldığı görüldü. Okulun ilk haftasında ders saatlerinde iş makinaları çalıştığı için öğrenciler gürültüden öğretmenlerini duyamadıklarını, penceler kapatıldığında sıcaktan bunaldıklarını dile getirdiler. Yıkılan okula bitişik 50. Yıl Ortaokulu'nun bu çalışmalardan daha da olumsuz etkilendiği söyleniyor. Molozlarla dolan okul alanı yerleşkeyi sağlıksız bir hale getiriyor.

İmam hatip olmayan okul yerleşkelerinin dağıtılmasındaki acelecilikten kaynaklandığı anlaşılan bu durum, taşınan okul açısından da başka sorunlar getiriyor. Maraşal Fevzi Çakmak MTAL, Atatürk Anadolu Lisesi gibi çevre yolu üzerinde bulunan Ataköy'e taşınırken TOBB adını aldı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından törenle yeniden açıldı. Daha önce Fevzi Çakmak Mahallesi'nde çocuklarını okula gönderen ailelerin servis sorununu nasıl çözecekleri belirsizliğini korurken, ortaya çıkan rantın servisçiler arasında mafyatik bir rekabet konusuna dönüştüğü haberlere düştü.